Yenilenen İÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Osteoarkeoloji Müzesi'nin Açılışı yapıldı
Yenilenen İÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından 30 Nisan 2013 Salı günü törenle hizmete açıldı.
İÜ Veteriner Fakültesi Amfi 5’te yapılan törenin açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Güneş ve İÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Kırşan yaptılar.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nin bilime yaptıkları katkılardan bahsederek dört yıllık süreçte gelinen noktaya değindi, İstanbul Üniversitesi’nin ve İÜ Veteriner Fakültesi’nin geleceğe yönelik planları hakkında bilgiler verdi.
Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet Avcılar Yerleşkesinde son 4 yıldır yapılan çalışmaları anlatarak "Avcılar Yerleşkemizde üniversitemizin geleceği için büyük öneme sahip Teknokent Binası’nın inşaatına 2010 yılında başladık, inşaatı 2011 yılında tamamladık. Bu alanda kamulaştırma yapılabilmesi için 2013 yılı bütçesi Maliye Bakanlığı’nca 2 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltilmiştir. Bu İstanbul Üniversitesi olarak bir çok yeni projeyi hayata geçirme çabalarımızdan kaynaklanmaktadır. Avcılar Yerleşkemiz için yeni master planı ve teknik şartname çalışmalarına devam ediyoruz. Proje ihalesi bu yıl yapılacak. Avcılar Yerleşkesi yerinde yeniden inşa edilecek. Projenin ilk aşamasını, İşletme Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi binalarının yeniden inşası projeleriyle başlattık. Avcılar Yerleşkesi’nde 2009 yılında imar planı, parsellerin birleştirilerek tevhit işlemlerinin yapılması ve vaziyet planı çalışmalarına hemen başladık. İmar planı ve tapu tevhidi işlerine devam ediyoruz. 1/5000’lik plan kabul edildi, 1/1000’lik planı onay için Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi ve onaylandı. SİT Alanı Araştırma Kuyuları, Spor Kompleksi, Peyzaj Projesi, Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Projesi çalışmalarının yanı sıra çok sayıda büyük ve küçük onarım projeleri gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapımını üstlendiği spor tesislerinin ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak" dedi.
İÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Güneş, Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin geçmişten bugüne yaşadığı değişimleri tarihsel süreç içerisinde görüntülerle anlattı. Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimi ve İÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail KIRŞAN, hastanenin fiziki, teknik, ekipman ve kadroları konusunda bilgiler verdi.
Açılış konuşmalarının ardından İÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi binalarının yenilenmesi sırasında değerli destek ve katkılarda bulunan kişi ve kuruluşlara “Teşekkür Plaketleri” takdim edildi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Dilek Söylet, Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan, İÜ Eski Genel Sekreteri Dr. Yusuf Akça, İÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Cemil Akçay teşekkür plaketlerini İÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Güneş’in elinden aldılar.
Türkiye’nin Bakanlık Onaylı İlk Üniversite Hayvan Hastanesi
Türkiye’nin Bakanlık onaylı ilk üniversite hayvan hastanesi olan “İÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi” 10 ameliyathane, 20 klinik muayene salonu, 3 dershane, 1 büyük klinik amfi, 197 hayvan kapasiteli yatar hasta boksu ve 6 adet karantina boksu ile 41 yıldır hizmet vermektedir. Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 31 öğretim üyesi, 19 araştırma görevlisi ile 31 teknik ve idari personel çalışmaktadır.
Türkiye’deki veteriner fakülteleri bünyesinde yer alan en büyük hayvan hastanesi olma özelliği de taşıyan Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin yenilenen binalarının açılış töreninin ardından hastane ünitelerini tanıtan bir inceleme gezisi düzenlendi.
Osteoarkeoloji Müzesi
İÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar tarafından Yenikapı Marmaray kazılarından çıkarılan ve Bizans İstanbul’u dönemine ait hayvan kemikleri ile tarihi materyalin sergilendiği “Osteoarkeoloji” Müzesi binasının açılış töreni de Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından yapıldı.
Türkiye'de ilk kez İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde açılan ve arkeolojik kazılar sırasında çıkarılan 4-7. yüzyıla ait 54 hayvan türüne ait iskeletlerinin sergilendiği Osteoarkeoloji Müzesi, Marmaray kazılarından elde edilen bulgulara ev sahipliği yapacak.
İÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar "Şu ana kadar 60 binin üzerinde kemik incelemesi yaptık. 54 hayvan türü bulundu. Müzede sergilenen kalıntıları, 60 binden fazla bulgunun arasından büyük titizlikle seçtik" dedi.
Prof. Dr. Onar, örnekleri mümkün olduğu kadar müzede sergilemeye çalıştıklarını anlatarak, şöyle devam etti: "Kazı alanında, 8 bin 500 yıl öncesine kadar giden buluntulara da ulaşıldı. Az da olsa neolitik dönem kalıntılarına da ulaştık. Çalışmalarımızda burada yaşayan toplumların tüketim alışkanlıklarını, o günkü hayvan popülasyonunu ve bunların bakım şartlarını anlamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlarda, Bizans'ta hayvanlarla insan arasındaki bağın yoğun olduğunu belirledik. Yıllardır kazı çalışmalarına katılıyorum ancak hayvan kemiklerinin bu kadar fazla olduğu bir alana rastlamadım. 54 tür hayvandan bahsediyoruz, inanılmaz bir hayvan popülasyonuna rastladık. Sadece kedigiller dediğimiz aslan, kaplan türünün dışında birçok hayvan kemikleriyle karşılaştık. En ilginci bu. Şu anda Türkiye'de yaşamayan filin de kalıntısını tespit ettik. Büyük boyutlarda orkinos balıkları olduğunu da belirledik. Rektörümüz Prof. Dr. Yunus Söylet bu müzenin oluşturulmasında bize büyük destek verdi. Çalışmalarımızı hem yakından takip etti hem de "İstanbul Üniversitesi Müzeleri Projesi" kapsamında müzemizin kuruluşunun tamamlanması için bütün olanakları sağladı "
Ayrıca Prof. Dr. Vedat Onar, çalışmanın başladığı günden beri ulaştıkları bütün bulguları, bilim dünyasıyla da paylaştıklarını dile getirerek, kazılar bitse de çalışmalarının geniş zamanı kapsayan laboratuvar ortamında devam ettiğini, verileri ayrıntılı bir şekilde ortaya koyduklarını belirtti.
Bulgulardan sadece verilerin alınmasının değil bunların muhafaza edilmesinin de önemli olduğunu anlatan Onar, bu verilerin yapılacak bir DNA çalışmasına da katkı sağlayabileceğini kaydetti.
54 Hayvan türünün İskeleti Sergileniyor
Filden maymuna, attan orkinosa kadar 54 tür var. Kazı alanında geyiklerden yaban keçisine, develerden fillere, balıklardan caretta carettalara kadar çok sayıda türe ulaşıldı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Osteoarkeoloji Müzesi'nde kemikleri sergilenen türlerden bazısı şöyle: "At, eşek, katır, sığır, koyun, keçi, manda, köpek, kedi, yaban keçisi, yaban domuzu, evcil domuz, geyik, kızıl geyik, alageyik, karaca, ceylan, ayı, tilki, gelincik, yaban tavşanı, tavuk, yabani ve evcil kaz, yabani ve evcil ördek, turna, akbaba, pelikan, leylek, orkinos, kılıç balığı, köpek balıkları, kedi balığı, hani balığı, mercan, palamut, levrek, çipura, uskumru, vatoz, yengeç, yunus, caretta caretta, kara kaplumbağası, tosbağa, deve kuşu, fil, deve, maymun ve ayı."
[nggallery id=463]
İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet'ten Ünilig Şampiyonu olan Kadın Basketbol Takımımıza kutlama mesajı
İstanbul Üniversitesi BGD, 2013-2014 sezonu için ilk yabancı transferini yaptı
İstanbul Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı Ünilig'de yenilgisiz şampiyon oldu
Üniversitemizi Geçen Hafta 5 Okul Ziyaret Etti
“Sektörün Liderleri” Avcılar Kampüsündeydi
Prof. Dr. Kutay AKPİR vefat etti