Üniversite Hastaneleri Birliği 14. Toplantısı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla Gaziantep'te Yapılıyor

[youtube]http://youtu.be/uMU5TnUfLtU[/youtube]

Gaziantep Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 14. Üniversite Hastaneleri Birliği toplantısı yapılıyor. Açılış konuşmasını Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un toplantıya 14 üniversite rektörü ve 123 akademisyen katılıyor.

[caption id="" align="alignnone" width="600"]1fcc680a931122339ad0c0bab234a6bf_2 Toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzzinoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Candeğer Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun yanısıra 14 Rektör katıldı. Toplantıya saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlandı[/caption]

Toplantının ilk günüde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve İstanbul Üniversitesi Rektörü aynı zamanda Üniversite Hastaneleri Birliği'nin Başkanı olan Prof. Dr. Yunus Söylet "Üniversite Hastanelerinin Sorunları" konulu panelde bir araya geldiler.

[caption id="attachment_16945" align="alignnone" width="484"]IMG_3984 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet ile birlikte[/caption]

Üniversite Hastaneler Birliği Derneği'nce Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu'nda düzenlenen toplantının açılışında İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Derneğin Başkanı olan Prof. Dr. Yunus Söylet  Üniversite Hastaneler Birliği'nin kuruluş amacını ve Üniversite hastanelerinin sorunlarını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na anlattı.

IMG_3985

Geçmişte Türkiye'de kurumların birbirleriyle küs olduğunu ve birbirleriyle  çok yakın temas içinde olabilme üslubunu geliştiremediklerini  ifade eden Rektör  Prof. Dr.  Söylet, şöyle devam etti:

[caption id="" align="alignnone" width="484"]IMG_3954 İstanbul Üniversitesi ve Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet[/caption]

"Üniversiteler kapalı duvarlar arkasındaydı. Siyaset kurumuyla maalesef ilişkiler son derece gergindi. Biz o günlerden bugünlere geldik. Bu derneği kurduğumuz sırada fark ettiğimiz ciddi sorun şuydu; kurumları tek tipleştirmekten hiçbir ülke yarar sağlamaz. Dolasıyla devlet hastaneleri devlet hastanesi gibi, üniversite hastaneleri üniversite hastanesi gibi, özel hastaneler de özel hastane gibi kalmalı. Bunları fonksiyon ve diğer açılardan birbirine benzetmemizin bu ülkeye hiçbir katkısı yok diye yola çıktık. Bir sac ayağı tarif ettik. Dedik ki Türkiye'nin, hele gelecek için bu kadar çok iddiası olan bir ülkenin, sağlık alanında bu kadar önemli adımlar atan ülkenin bu sac ayağını kurmaya ihtiyacı var."

IMG_4002

Üniversite hastanelerinin birer uygulama ve araştırma merkezi olduğunu düşünüldüğünde, kendilerinin tek görevinin hizmet olmadığın vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet,

"Bizim aynı zamanda kaliteyi, insan kalitesini, uzman doktor yetiştirmeyi, yabancı dil bilen, her ülkede bizi gönül rahatlığıyla güçlü bir şekilde destekleyen kahraman hekimlere de ihtiyacımız var. Bunlar yetiştirecek yer de üniversitelerdir. Dolayısıyla onların çalışma alanı üniversite hastaneleridir. Bunu da gözden kaçırmayalım. Hizmeti öncelerken eğitimi, öğretimi ve araştırmayı da unutmayalım" diye konuştu.

IMG_3962

SGK Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp İlhan'da bir konuşma yaparak, SGK olarak, diğer paydaşlarla olduğu gibi üniversite hastaneleriyle de uzun süredir diyalog ve işbirliği çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Çalışmaların yoğun şekilde sürdüğüne işaret eden İlhan, SGK olarak, sağlık hizmeti sunucuları açısından bakıldığında 98 üniversite hastanesinden sağlık hizmeti satın alındığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Harcamalar açısından baktığımızda ve geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda 2002 yılında 10 milyar TL olan sağlık harcamalarının, geçtiğimiz yıl itibariyle 47 milyar TL'ye ulaştığını görmekteyiz. Düzenlemeler hizmetlerin kalitesini arttırdığı gibi maliyetleri de artırmıştır. Bu son derece doğal bir sonuçtur. Bu süreçte vatandaş memnuniyeti de yüzde 75'lere ulaşmıştır. Henüz istenilen noktada değiliz. Biz SGK olarak sadece maliyetler açısından meseleye bakmıyoruz. Çünkü, sağlık sadece vatandaşın değil bizim de sorunumuzdur."

"Tam Gün Yasa"sının üniversiteleri etkilediği kadar SGK'yı da etkilediğini dile getiren İlhan, "Çünkü üniversitelerin gelirlerinde bir azalma olunca, dolaylı olarak geçtiğimiz yıllarda. 2011'de üniversite hastanelerinin o eksilen gelirlerinden dolayı ilave ödeme gerçekleştirmek durumunda kaldık" dedi.

[caption id="attachment_16941" align="alignnone" width="484"]IMG_3974 Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu[/caption]

Son Konuşmacı olarak kürsüye çıkan ve yaratılmışların en kutsalına hizmet eden bir mesleğe sahip olduklarını anlatan Sağlık Bakanı Mehmet  Müezzinoğlu toplantının tıp camiasına hayırlı olmasını dileyerek şöyle konuştu: “Tabi bugün bakanlığımın 2. haftası dolmadı ve kendi memleketime gitmeden ilk ziyareti burada gerçekleştirmiş oluyorum. Sağlıkta dönüşüm projesi ile vatandaşımızın sağlık hizmetlerini oluşumunda geldiğimiz noktada sorunlar yüzde 80 oranında çözüldü."

Bu süreçte destek veren herkese teşekkür eden Müezzinoğlu, şunları söyledi: İnşallah geride kalan yüzde 20’lik kısmının yüzde 10’unu kendi dönemimde çözmeye çalışacağım. ‘Kul sıkışmadan Hızır yetişmezmiş’ ata sözü gibi bizlerde vatandaşlarımızın sıkıntılarını bir an önce çözeriz. İnsanlarımıza sağlık hizmetleri en iyi şekilde sunma hükümetimizin görevidir. Bundan sonraki süreçte de görevimizi en ideal şekilde yapmanın gayreti içinde olacağız. Ama üniversite hastanelerimizin bana göre bizim sorumluluğumuzun ötesinde sorumlulukları var. Bugün Türkiye’de dünyaya örnek olacak bir sağlık hizmeti geliştirebildiysek bunun dinamosu uzmanlarımız, hekimlerimiz ve üniversitelerimizdir. Sağlık alanında tıp fakültelerimizin 2023 vizyonu sürecinde hedefe ulaşma anlamında önemli rol alacaklarına inanıyorum.”

"Her meslek mutlaka kutsaldır, ama hekimlik ayrıca kutsaldır. Dolayısıyla kendimizi farklı bir noktaya taşıma anlamındaki bir kutsallık değil, ama yaptığımız işin saygınlığı, mutlaka detayları ve geleceğinin çok önemli olduğunun bilincinde olmalıyız. Çünkü neticede bizim bir adım geride kalmamız bu ülke insanına sunacağımız sağlığın da bir adım, hatta onlarca adım geri kalmasına vesile olur. Dolayısıyla ülkemiz 2023'lerde, 2071'lerde şayet dünyada hakikaten söz sahibi olacaksa ki mutlaka olacağız. Bu yolculuk başladı, artık geri dönüşü olmayacaktır. Millet bunu yakaladı. Ama katma değer üreten, marka üretebilecek alanların en başında yine tıp, tıp sektörü, tıp camiası, bilimsel gelişmelerde, tıpta kat edeceğimiz mesafeler bence en stratejik alanlardan bir tanesi olacaktır. Bu anlamda gelecek süreci inşallah sizlerle birlikte bilimsel, akademik duruşumuzu da daha güçlü araştıran, geliştiren yalnız işin sorumluluğu, ağırlığı anlamında hissederek inşallah üniversitelerimiz, özellikle tıp fakültelerimizin dinamiklerini çok daha sağlıklı olacağı bir süreç olacak. İnşallah YÖK Yasası'nda da arzu edilen bir yapı dinamiği olacak. Çünkü bilimsel alanlar özgürlüğü de, güvenceyi de ister. Ve kendisini bir alana konsantre edebilmeyi de arzu eder. Dolayısıyla son yıllarda belki biraz tartıştığımız, çok güncelleştirdiğimiz tam gün gibi, ekonomik sıkıntıları da en kısa zamanda geride bıkarak, inşallah akademik, bilimsel gelişmeler gibi daha iyiyi, daha güzeli başarabilen bir yolculuğu birlikte yaparız."

[caption id="" align="alignnone" width="484"]IMG_3940 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet[/caption]

Bakan Müezzinoğlu, bakanlığının ikinci haftası dolmadan, milletvekili seçildiği Edirne'ye henüz gidemediğini, ancak bundan sonraki toplantının Edirne'de olmasını arzu ettiğini sözlerine ekledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu toplantının ikinci bölümüne geçerek, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in üniversite hastaneleri sorunları konusunda görüşlerini dinledikten ve kendisine diğer katılımcılardan gelen soruları tek tek yazarak, Üniversite hastanelerinin sorunlarının ÜHB nin yaptığı güzel çalışmalarla ciddi biçimde ortaya konduğunu söyleyerek, sorunlara çözüm bulmak için çalışacağını bildirdi. Bakan Müezzinoğlu " Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet hocamızın başkanlığında bir ekip bizimle bir araya gelir ve çalışmalar yaparız. 15 gün içinde ilk toplantımızı planlayalım, bende SGK yetkileri ve diğer paydaşlar ile de görüşeceğim" dedi.

IMG_3969

Toplantıya İstanbul Üniversitesi'nden Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet 'in yanısıra, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recep Güloğlu, Prof.Dr. Şafak Karamehmetoğlu, Rektör Danışmanı Prof.Dr. Adnan Yüksel, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bilgin Saydam, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. M.Akif Karan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Haluk Emir, Rektör Danışmanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Doç.Dr. Ergün Yolcu, Rektör Danışmanı ve Hastaneler Genel Direktörü Yrd.Doç.Dr. Haluk Özsarı, Adli Tıp kurumu Başkan yardımcısı ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hızır Aslıyüksek, Hastane başhekim yardımcıları ile birlikte akademisyenlerden oluşan bir ekip katıldı.

IMG_4004

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği (ÜHB) Ne Zaman Kuruldu?

Üniversite Hastaneleri Birliği (ÜHB) fikri, son yıllarda hızla bozulan Sağlık Bakanlığı, özel hastaneler ile Üniversite Hastaneleri arasındaki “birbirini destekleyen denge”nin bir an önce tekrar tesisine yönelik mekanizma oluşturulmasına yönelik lobicilik faaliyeti yapabilme fikrinden ortaya çıkmıştır. İstanbul Üniversitesi önderliğinde, Nisan 2009’da Platform, Mart 2010’da Dernek olmuş, 2011’den bu yana kamu tüzel kişiliğine haiz Birlik olmak için çaba göstermektedir. Kuruluş amacı; dünyada ve Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen ve değişen sağlık hizmeti anlayışına paralel olarak, üniversite hastanelerinin sadece sorunlarını ifade etmek için değil, bu sorunların nedenlerini ve çözüm yollarını, siyasi ve bürokratik karar vericilerle birlikte ortak akıl ile üreterek bulmak, eğitim ve araştırma faaliyetlerini tüm toplum ve sektör düzeyinde etkinleştirmektir.

1fcc680a931122339ad0c0bab234a6bf_4

Halen kamu ve vakıf Üniversitesi Rektör, Rektör Yardımcıları, Dekan ve Başhekim gibi hastanesi olan Üniversite üst düzey yöneticilerinden oluşan 207 üyesi bulunmaktadır. Başkanlığını Yunus SÖYLET’in yürüttüğü 9 kişilik Yönetim Kurulu’nda, Türkiye’nin değişik 8 ayrı Üniversitesi’nden; 5 Rektör, 1 Rektör Yardımcısı, 2 Dekan ve 1 Üst Düzey Hastane Yöneticisi görev yapmaktadır. ÜHB Nisan 2009-Ocak 2013 tarihleri arasında, her biri değişik Üniversitelerin ev sahipliğinde, yoğun bir katılımla, 3 ayda bir, kamu, özel sektör ve üniversitelerin sağlık yöneticileri ile 14 ayrı toplantı yapmıştır.

IMG_3939

 

Abbas Güçlü Köşe Yazısı


 

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ


Öne Çıkan Haberler

Pakistan İstanbul Başkonsolosu İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’i Ziyaret Etti

İÜ Hastaneleri Kalite Direktörü Prof. Dr. Gökhan Aygün ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Uzm. Hemşire Pakize Aygün'ün kızları Başak Aygün vefat etmiştir

Fakültelerimiz

İÜ Coğrafya Bölümü Öğrencileri Doğu Akdeniz Arazi Çalışması Yaptı

İÜ Spor Birliği Kulübü Sporcusu Tuncay Duran Büyük Bir Başarıya İmza Attı

Balkanlar Rumeli Federasyonu Heyeti İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’i Ziyaret Etti