Uluslararası Göç Sorunu ve Türkiye’nin Göç Politikası Konferansı Gerçekleştirildi

Uluslararası Göç Sorunu ve Türkiye’nin Göç Politikası Konferansı, 17 Kasım 2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferans Mülteci Hakları Derneği’nin hazırlamış olduğu film ile başladı. Konferansın açılış konuşmalarını İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Gedikli ve İÜ Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Münasebetler Araştırma ve Uygulama Merkezi (MMAUM) Müdürü Prof. Dr. B. Bahadır Erdem yaptılar.

“Önemli Olan Göçün Sebebini Ortadan Kaldırmak”

İÜ Hukuk Fakültesi MMAUM Müdürü Prof. Dr. Bahadır Erdem konuşmasında, “Şu anda 2015 verilerine göre dünyada yaklaşık yirmi bir milyon insanın mülteci olarak sınıflandırıldığını görmekteyiz. Özellikle Orta Doğu’da yaşanan savaşlar neticesinde bu savaşların çıkardığı göç sorunları ve göçün altındaki insan hakları ihlalleri söz konusu. Bu yoğun uğraş sürecinde devletler sadece birbirlerini suçluyorlar. Uluslararası göç sorunu ortaya çıktığı zaman onu ortadan kaldırmak, acısını dindirmek o kadar kolay değil. Önemli olan göçün sebebini ortadan kaldırmak, yani dünyadaki savaşları bitirmektir. İşte bu noktada Türkiye savaşların olduğu bölgenin yanındaki ülke olarak belki de dünyada göçten en fazla etkilenip geçici sığınmacı kabul eden ülkedir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Erdem, “Resmi rakamlara göre 3 milyon, gayri resmi rakamlara göre 4 milyon civarında Suriyeli sığınmacımız var. Dikkatinizi çekerim bu insanların adı mülteci bile değil. Hukuk, bu insanları mülteci olarak kabul etmeyip ‘geçici sığınmacı’ kategorisine almaktadır. Türkiye’de 1 milyon Suriyeli çocuk var ve bunların sadece 350 bini eğitim alıyor. Son 4,5 yılda 4 milyon Suriyeliye barınma, eğitim ve sağlık hizmeti verip iş bulduk. Bunun karşılığında Avrupa Birliği 3 milyar euro para teklif etti. Bizim yaptıklarımızın maliyetini 30 milyar euro bile karşılamaz. Bu iş zor bir iş. Gerçek büyük devlet, kendi sorunlarını gerçekçi bir şekilde tespit eden, bu gerçek sorunlara halkının yararına ayrım yapmadan çözüm bulan devlettir. Ben Türkiye’nin büyük bir devlet olduğuna ve bunun da altından kalkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Türkiye 15. Yüzyıldan Beri Vatansızların Anavatanı Oldu”

İÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Gedikli ise “Türkiye 15. yüzyıldan beri vatansızların, yurtsuzların anavatanı olmuştur. 19. yüzyılda milyonlarca Müslüman Türkiye’ye geldi. Bu göçler hala devam ediyor. Bugün Akdeniz’in göçmenler münasebetiyle bir ölüm gölü haline geldiği, insan haklarını dilden düşürmeyen ülkelerin bunu seyretmekle yetindiği dönemde, Türkiye belli ekonomisi ve gücüyle 4 milyon Suriyeliyi barışçıl bir şekilde barındırma yeteneğini göstermiştir. Ülkemizin bu işin üstesinden de gelebileceğimize güvenimiz tam” açıklamalarında bulundu.

“Masum ve Mağdurun Yanındayız”

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz konuşmasında şunları dile getirdi: “Bildiğiniz gibi üniversitelerin çeşitli fonksiyonları var. Öğrenciye yönelik eğitim, öğretim bunlardan biri. Diğer bir fonksiyon araştırmaya dayalı yönetme ve toplum hizmeti sunma. Önemli bir fonksiyon ise dünyada ve ülkemizde ortaya çıkması muhtemel sorunlara karşı önceden çözümler geliştirecek mekanizmalar kurmak ve karar alıcı, politika yapıcılar için nitelikli ve güvenilir bilgi sağlamak. Biz bu çerçevede üniversite olarak dünyanın en büyük problemi haline gelen göç problemleri üzerine Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Münasebetler Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduk. Göç olgusunun çok boyutlu oluşundan hareketle sadece siyasi yönüne vurgu yapmayıp, iktisadi, sosyal, kültürel ve kurumsal boyutlarını da dikkate alan bir araştırma merkezi teşkil ettik.”

Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, “Göç meselesinde dünyanın geldiği nokta çok acımasız. Tüm kötü gidişatların ülkemizi etkilememesi için ülke olarak, milletçe hep beraber üstesinden gelmeliyiz. Ülkemiz tüm bu kötülüklere sırt çevirmiyor. Ülkemiz adaletli ve vicdan sahibi olarak imkânlar seferber ediyor. Milletimiz masum ve mağdurun yanında olma erdemini tüm dünyaya gösterdi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Her Zaman Mazlumun Yanında Olmayı Tercih Etti”

Program yoğunluğundan dolayı konferansa katılamayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; “Türkiye her zaman mazlumun yanında olmayı tercih eden bir ülke olarak Suriyelilere sahip çıkmış, kimseyi geri çevirmemiştir. Şu anda dünya üzerinde en çok Suriyeli barındıran ülke biziz. Bu da bizi bazı sorumluluklarla karşı karşıya getirmiştir. Fakültenizin yaptığı konferansta alanında uzman kişilerin bu konuyla ilgili fikirlerinden çıkacak yol haritasını çok önemli ve gerekli buluyorum” mesajını gönderdi.

Konferans dört farklı oturumda gerçekleştirildi. İÜ Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Şanlı başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda; “Yerinden Edilmiş Kişiler, Uluslararası Koruma ve Birleşmiş Milletler”, “YUKK Çerçevesinde Korumadan Faydalanabilecek Kişiler ve İdari Gözetim”, “Geçici Korumadan Uluslararası Koruma Statüsüne Geçiş” konuları konuşuldu.

Başkanlığını Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı’nın üstlendiği ikinci oturumda ise “Göç Tarihi İçinden Türkiye’deki Suriyeli Sığınmacıların Geleceğini Görmek”, “Türkiye’deki Suriyeliler ile Birlikte Yaşamaya Hazır Mıyız?”, “Uluslararası Hukuk Bakımından Türkiye Mülteciler İçin Güvenli Bir Sığınma Ülkesi Mi?” konularına değinildi.

İÜ Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nur Tütüncü başkanlığındaki üçüncü oturumda “Uluslararası Koruma Altındaki Yabancıların Sağlık Hakkı”, “Mültecilerin Karşılaştıkları İnsan Hakları İhlalleri ve Çözüm Önerileri”, “Türkiye’nin Uluslararası Göç Politikasının Yarattığı Sorunlar” konularına yer verildi.

İÜ Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Yüksel başkanlığındaki son oturumun konuları arasında ise “Türkiye ile Avrupa Birliği Arasındaki Geri Kabul Anlaşmasının Mülteci Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”, “Türkiye’de UNHCR’nin Görevi ve Sığınmacıların Hakları” ve “Deniz Yoluyla Gerçekleştirilen Yasadışı Göçle Mücadelede Devletin Yetkisi ve Türkiye’nin Durumu” yer aldı.

Haber: Damla KALENDER


Öne Çıkan Haberler

Mehmet Fuad Köprülü Türkoloji ve Beşeri Bilimler Sempozyumu Gerçekleştirildi

Mobilya ARGE Proje Yarışması’nda 2. Olduk

Prof. Dr. Necati Mumcu Son Yolculuğuna Uğurlandı

Yaşlılar Teknoloji İle Buluşuyor

ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı Gerçekleştirildi

Montrö Boğazlar Konvansiyon

“80. Yılında Montrö Boğazlar Konvansiyonu ve Prof. Dr. Sevin Toluner’e Saygı Günü” Düzenlendi