“Türkmenistan, Kıtalar Arasında Kesişme Noktasıdır”
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un “Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi” adlı ikinci kitabının Türkçe çevirisinin tanıtım toplantısı, 19 Kasım’da İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantı, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ishanguly Amanliyev’in konuşmasıyla başladı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un, Türkmen halkının tarihi, kültürel, sanatsal, sosyal ve ekonomik hayatıyla ilgili çok değerli eserler ortaya koyduğunu belirten Amanliyev, “Devlet Başkanımız, bu kitapta Türkmen halkının geçtiği tarihi yolu tüm ayrıntılarıyla beyan etmekte ve halkımızın tarihini doğru bir biçimde anlamamızı ve yorumlamamızı sağlamaktadır” dedi. İpek Yolu’nun insanlık tarihinde çok önemli bir niteliğe sahip olduğunu vurgulayan Amanliyev, Türkmenler tarafından kullanılan “Gökyüzünde Samanyolu, yeryüzünde İpek Yolu” sözünden örnek vererek İpek Yolu’nun önemli bir değer olduğuna dikkat çekti. İpek Yolu’nun Doğu ile Batı’yı, Kuzey ile Güney’i birbirine bağladığını kaydeden Amanliyev, kitabın ana fikrinin, Türkmenistan’ın tarihi kalkınma prizması üzerinden uluslararası düzeyde izlediği devlet politikasının anlamını idrak etmek olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.
“Türkmenistanlı Gençler Başmisafirimizdir”
Amanliyev’in ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak söz aldı. Türkmenistan’ın, gurur kaynağı bir ülke olduğunun altın çizen Prof. Dr. Ak, Türkmenistan’ı oluşturan bölgelerin kendi özelliklerinin ve stratejik zenginliklerinin önemini vurguladı. “Türkmenistan zenginlikleriyle, tarihte sadece İpek Yolu’nu temsil eden bir ticari ve sosyal hareketliliğin merkezi değil, bugün de dünyaya söyleyecek çok şeyi olan bir ülkenin adıdır” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ak, Türkmenistan’ın gün geçtikçe daha da fazla tanıtılmaya değer zenginliklerinin ortaya çıktığını söyledi.
Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi kitabının tanıtımının İstanbul Üniversitesi’nde yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Ak şu ifadeleri kullandı: “Üniversitemiz tam da böyle faaliyetler için vardır. Çünkü İstanbul Üniversitesi uluslararası bilim alanında hareketliliğin merkezidir. Üniversitemizde 154 farklı ülkeden 8 bin 339 uluslararası öğrenci bulunmaktadır. Bunun 667’si Türkmenistan’a aittir. İstanbul Üniversitesi barış, güzellik ve iyilik anlamında tüm deneyimlerin paylaşıldığı bir fikir sofrasıdır. Bu sofranın başmisafiri de Türkmenistanlı gençlerdir.”
“Türkmenistan, Büyük Stratejilere Yatırım Yapıyor”
Prof. Dr. Ak’ın sözlerini tamamlamasından sonra Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık konuşmasını gerçekleştirdi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un çok derin bir tarih bilgisinin olduğunu ifade eden Çalık, bu bilgilerin ortaya koyduğu vizyon ve stratejinin, bugünle birlikte geleceği de şekillendirdiğinin altını çizdi. Buhar gücü bulunana kadar dünyanın en zengin halklarının yaşadığı ve gelişmişliğin en yüksek olduğu yerlerin Türkmenistan bölgesi olduğunu kaydeden Çalık, şu şekilde konuştu: “Türkmenistan bölgesi dünyanın en gelişmiş bölgesi olarak ilimin, bilimin, ticaretin merkezi olan bir yerdi. Bunun sebebi; İpek Yolu’nda, ticaret ve lojistik anlamında da büyük bir birikimin olmasıydı. Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e, kıtalar arasında bir kesişme noktası olan Türkmenistan, bugün de çok büyük kalkınma hamlelerine, stratejilerine ve bu vizyona yatırımlar yapıyor.”
“Kültürel Miras, Gelecek Nesillere Aktarılmalı”
Çalık’ın konuşmasını tamamlamasının ardından Türkmenistan Uluslararası İlişkiler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Begenç Matlıyev söz aldı. Kitabın Türkmenistan halkının tarihi, medeniyeti, uluslararası ilişkileri, iktisadi ve ticari gelişimi hakkında bilgi verdiğini aktaran Matlıyev, “Eski uygarlıkların başladığı yerlerden biri olan mukaddes Türkmen toprağının zengin tarihini ve kültürel mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak çok önemli” dedi. Matlıyev ayrıca kitapta modern Türkmenistan’ın; Avrupa ile Asya’nın, Batı ile Doğu’nun birleşen yerinde siyasi ve stratejik açıdan yerleşmesinin, kaynaklara dayandırılarak anlatıldığını söyledi.
“Amaç Geleceğe İmza Atmak”
Matlıyev’den sonra İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Güder konuşmasını gerçekleştirdi. Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi kitabıyla bilim dünyasına katkıda bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a teşekkürlerini ileten Doç. Dr. Güder “Bu değerli eserin tanıtım toplantısı; Türk dünyası, kültürü ve coğrafyası adına kıymetli bir ders, bu dersi iyi değerlendirmek gerekiyor” şeklinde konuştu. Türkmenistan bölgesi hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Güder, bölgede, yolundan geçen herkese han kuracak kadar ilim, irfan sağlayan; sevgi, saygı ve maddi, manevi tüm ihtiyaçları karşılayan güçlü bir Türkmen yüreği olduğunun altını çizdi.
Türkmenistan’ın kalbinden geçmeden Doğu’nun Batı’ya, Batı’nın da Doğu’ya ulaşamayacağını vurgulayan Doç. Dr. Güder şunları kaydetti: “Burada amaç yalnızca mal, mülk taşımak değil, aynı zamanda geleceğe de imza atmak. En son aşama iz bırakmaktır. Türkmenistan da geleceğe imzasını atarak iz bırakmıştır.”
Kitap Birçok Dile Çevrildi
Doç. Dr. Güder’in konuşmasını tamamlamasının ardından kitabın Türkiye Türkçesi tercümesini de yapan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Emrah Yılmaz söz aldı. Konuşmasına böyle bir eserin Türkiye Türkçesi aktarımını yapmış olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek başlayan Dr. Yılmaz, “Devlet Başkanımızın direktifleriyle 2014 yılından beri her yıl belli bir şiar belirlenir ve devlet zirvesince bu program her yönüyle işlenir. Bu yıl da Türkmenistan, Büyük İpek Yolu’nun kalbi ülküsüyle duyuruldu. Bu şiar bu eserle abideleştirilmiş oldu” dedi. Kitabın Türk lehçelerinin yanı sıra; Rusça İngilizce, Korece ve Ukraynaca dillerine çevrildiğini belirten Dr. Yılmaz, kitapta Türkmenistan’ın farklı kültürleri ve farklı inanç merkezlerini birleştiren bir kavşak olarak ele alındığını söyledi.
Dr. Yılmaz’dan sonra TÜRKSOY Sanat Yönetimi Proje Direktörü Dr. Arman Nurmuhammetoğlu konuşmasını gerçekleştirdi. Kitabı baştan sona okumanın Batı’dan Doğu’ya seyahat etmek anlamına geldiğini belirten Dr. Nurmuhammetoğlu, TÜRKSOY olarak böylesine önemli kitapları yayınlamaya ve desteklemeye her zaman hazır olduklarını vurguladı.
“Geçmiş Dönemler, Detaylarıyla Resmedildi”
Dr. Nurmuhammetoğlu’ndan sonra söz alan Türkiye-Türkmenistan Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Halit Kanak ise kitabın çok detaylı bir şekilde hazırlandığına dikkat çekerek, kitapta geçmiş dönemdeki yolların, kervansarayların, çarşı ve pazarların durumunun hatta pazarlarda satılan ticaret mallarının neler olduğuna kadar anlatıldığını ve resmedildiğini söyledi. Kitabın bir diğer önemli özelliğini ise birçok önemli şahsiyetten bahsedilmesi olarak ifade eden Kanak, “Kitapta Oğuz Atamızdan Biruni’ye, Lokman Hekim’den Farabi’ye kadar pek çok önemli isimden bahsedilmiştir. Ayrıca pek çok yerleşim yerinden bahsedilmiştir. Bu bölgelerin tarihi konumu, ticari faaliyetleri ve ilmi çalışmaları titizlikle ele alınmıştır” şeklinde konuştu.
Toplantıda son olarak misafir konuşmacı Salih Doğan konuşmasını gerçekleştirdi. Kitabın sadece Türkmenistan’ı değil; Türk dünyasını, İslam dünyasını ve bütün dünyayı ilgilendiren önemli bir eser olduğunu kaydeden Doğan, Oğuz irfanı, kültürel miras, açık kapılar ve tarafsızlık konularında değerlendirmelerde bulundu.
“Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi” kitabı tanıtım toplantısı, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ishanguly Amanliyev’in kapanış konuşmasının ardından Geleneksel Türkmen Pilavı ikramı ile sona erdi.
Haber: Tuğçe AYÇİN
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
Klasik Türk Sanatlarının En Güzel Örnekleri İstanbul Üniversitesi’nde
Avrupa Komisyonu Tarihinde Bir İlk
“Dil ve Edebiyat, Etle Tırnak Gibidir”
İstanbul Üniversitesi Heyetinden Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ne Ziyaret
“İran’ı Anlamak İçin Devrim Süreci İncelenmeli”
Urdu Dilinde Gazeteci Olmak Özgürlük Anlamına Gelir