SU BİLİMLERİ FAKÜLTEMİZİN İKİ PROJESİNE TÜBİTAK DESTEĞİ
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi tarafından yürütülen iki önemli proje, TÜBİTAK-ARDEB 1001 Projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Bu projelerle, deniz ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir yönetimi için kritik bilgiler sağlanmasının yanı sıra, sulardaki organik kirleticilerin giderimine yönelik yeni, ekonomik ve çevre dostu bir yöntem geliştirilmesi hedefleniyor.
İstanbul Üniversitesi, bilimsel projeleriyle başarılı çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu çalışmalardan iki yenisi daha Su Bilimleri Fakültesi tarafından hayata geçirildi.
Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Merve Nur Aydemir’in üstlendiği “Ay Denizanası Aurelia aurita Türünde Peyzaj Genetiği Çalışması: İzmit Körfezi'ndeki Kirlilik Gradiyenti Örneklemi” başlıklı proje ve yürütücülüğünü Doç. Dr. Dilek Özyurt’un üstlendiği “Mikrodalga Destekli Yeşil Sentezle Üretilen Seryum Oksit Nanopartikül Katkılı Gözenekli Biyopolimerik Malzemeler ile Sulardaki Organik Kirleticilerin Giderimi” başlıklı proje, TÜBİTAK-ARDEB 1001 Projeleri tarafından desteklenme başarısı gösterdi.
Ay Denizanası Aurelia aurita Türünde Peyzaj Genetiği Çalışması: İzmit Körfezi'ndeki Kirlilik Gradiyenti Örneklemi
Dr. Öğr. Üyesi Merve Aydemir’in yürütücülüğündeki “Ay Denizanası Aurelia aurita Türünde Peyzaj Genetiği Çalışması: İzmit Körfezi'ndeki Kirlilik Gradiyenti Örneklemi” başlıklı projede, yayılmacı bir tür olan A. aurita denizanasının müsilajdan ve insan aktivitelerinden büyük ölçüde etkilenen İzmit Körfezi’ndeki popülasyonlarının peyzaj genetiği yaklaşımlarıyla incelenmesi amaçlanıyor. Bunun için, genetik belirteçlerden elde edilen bulgular ile ekolojik veriler kombine edilecek ve elde edilen veri setleri, A. aurita denizanasının göç, adaptasyon ve yayılma paternlerinin anlaşılmasında kullanılacak. Bu çalışmanın A. aurita denizanasının İzmit Körfezi’ndeki üreme, genetik farklılaşma ve popülasyon dinamiklerinin anlaşılmasına ışık tutacağı varsayılıyor.
Araştırma ekibi, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne ait Yunus S araştırma gemisi ile 2 yılda 4 kez İzmit Körfezi ve İzmit Körfezi’nin Marmara Denizi’ne bağlantı bölgesini temsilen en az 10 A. aurita popülasyonunun değerlendirilebilmesi için denizanası toplayacak, sonrasında nükleer ve mitokondriyal biyobelirteçler kullanarak A. aurita popülasyon dinamiklerini araştıracak. Bu da, A. aurita'nın popülasyonlar arası genetik farklılıklarını, evrimsel adaptasyonlarını ve soy içi üreme baskısına rağmen darboğazlardan kaçınma yeteneklerini ortaya koyacak. Bununla birlikte, izolasyon modelleri de sınanarak denizanalarının belirli bölgelere adaptasyonu, popülasyonların izolasyonu ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkileri incelenecek. Bu bulgular, deniz ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir yönetimi için kritik bilgiler sağlayacak. Özellikle son yıllarda artan denizanası patlamalarının ekosistem üzerindeki etkilerini anlamak, bu tür olayların yönetimi ve ekosistem sağlığının korunması açısından büyük önem taşıyor.
Proje ekibinde, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. H. Bilal Aydemir ve Arş. Gör. Dr. Çağlar Berkel yer alıyor. Proje kapsamında iki lisansüstü bursiyerin desteklenmesi planlanıyor.
Mikrodalga Destekli Yeşil Sentezle Üretilen Seryum Oksit Nanopartikül Katkılı Gözenekli Biyopolimerik Malzemeler ile Sulardaki Organik Kirleticilerin Giderimi
Yürütücülüğünü Doç. Dr. Dilek Özyurt’un üstlendiği “Mikrodalga Destekli Yeşil Sentezle Üretilen Seryum Oksit Nanopartikül Katkılı Gözenekli Biyopolimerik Malzemeler ile Sulardaki Organik Kirleticilerin Giderimi” başlıklı proje ise su kalitesine odaklanarak yeni bir yöntem geliştirilmesi temeline dayanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyadaki insan nüfusu 2050 yılında 9 milyar kişiye ulaşacak ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir temiz su kaynaklarına erişim imkânı olmayacak. Su kalitesindeki bozulma, insan ve ekosistem sağlığını etkiliyor ve içme sularında tat ve koku sorunları her geçen yıl artıyor. Bu proje sayesinde, su kalitesini olumsuz etkileyen Geosmin, 2-Metilizoborneol ve Trihalometan bileşiklerinin giderimi için ileri oksidasyon su arıtım proseslerinde kullanılabilecek, yükseltgenme ve indirgenme temeline dayalı yeni bir yöntem geliştirilecek.
Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Mutabakat kapsamında projede sentezlenecek ayarlanabilir özelliklere sahip CeO2-xNP’ler için yeşil sentez yöntemleri kullanılacak ve üretilen nanopartiküller, yine basit ve çevre dostu bir sentez yöntemi olan kriyojelleşme sırasında polimerizasyon ortamına eklenerek nanopartikül katkılı gözenekli polimerler elde edilecek. Bu sayede, fenton benzeri ileri oksidasyon yöntemlerinde kullanılan H2O2 ve UV ışınına gerek kalmadan, CeO2-xNP katkılı gözenekli polimerik malzemeler ile sulardaki organik kirleticilerin giderimine yönelik yeni, ekonomik ve çevre dostu bir yöntem geliştirilecek. Bu gözenekli polimerlerin sulardaki organik kirleticilerin gideriminde kullanımı, hızlı cevap süresi ve kullanım sonrası nanopartiküllerin uzaklaştırılması zorunluluğunu ortadan kaldıracak; tekrar kullanılabilir, etkin ve kullanılan biyopolimerik malzeme sayesinde biyobozunur bir su arıtım yöntemi proje kapsamında elde edilecek.
Proje ekibinde, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Reyhan Akçaalan Albay, Doç. Dr. E. Gözde Özbayram, Doç. Dr. Latife Köker Demo, Dr. Öğr. Üyesi Esra Su ile İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı ve İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi F. Ayça Özdemir Olgun yer alıyor.
Öne Çıkan Haberler
2024 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TANITIM GÜNLERİ BAŞLADI
KIBRIS MESELESİ BİR EMANET MESELESİDİR
BARIŞ HAREKÂTI OLMASAYDI KIBRIS’IN DURUMU GAZZE GİBİ OLURDU
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ TOPLANTILARI
KADİM TÜRK TARİHİNE IŞIK TUTUYORUZ
BARIŞ HAREKÂTI’NIN 50. YILINDA “KIBRIS TÜRK DEVLETİ”