Sosyal Bilimler Enstitümüz 40 Yaşında
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün 40. yılı “Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün 40. Yılı Kutlamaları” adlı etkinlikle 6 Mart 2023 tarihinde İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda kutlandı.
“Enstitü Araştırmacı Bilim İnsanı Yetiştirir”
Açılış konuşmaları Arş. Gör. Ahmet Ekin’in Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün tarihçesini anlatması ile başladı. 1982 yılında kurulan enstitünün eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayım ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumu olduğunu belirten Arş. Gör. Ekin, “Enstitü, kapsadığı çalışma alanlarında uzmanlık sağlayarak çeşitli eleştirel düşünceye sahip evrensel ölçekte araştırma yapabilen ve projeler üretebilen araştırmacı bilim insanı yetiştirir. Bunlara ek olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü sunduğu programlar ile uluslararası düzeyde tercih edilen bilim ve teknoloji dünyası ile bağları gelişmiş bir kurumdur” dedi. Enstitünün daha öncesinde ve günümüzde kullanılan binalarının fotoğraflarını gösteren ve tarihini anlatan Arş. Gör. Ekin, üniversitenin ilgili birimlerinden ve üniversite arşivinden yararlanılarak hem enstitünün tarihine hem de şu anda hizmet verilen binanın tarihine dair çalışmayı önümüzdeki yıl başlatacaklarını söyledi. Arş. Gör. Ekin, eldeki sınırlı bilgilerin ötesine geçerek enstitünün 40 yıllık öyküsünün kaleme alınabileceğini belirtti ve “Sosyal Bilimler Enstitüsü kurulduğu günden bu yana hem nitelik hem de nicelik olarak büyük ilerlemeler kaydetmiş ve sunduğu program çeşitliliği ile alana dair en zengin içeriğe sahip esntitülerden biri olmayı başarmıştır. Enstitünün sunmuş olduğu programlara bugüne kadar kayıtlı olan öğrenci sayıları kayda değerdir” diyerek 2015 yılı itibarıyla öğrenci sayısının çok yüksek olduğunu söyledi. Öğrenime devam eden öğrencilerin öğrenim seviyeleri oranlarının %63 tezli yüksek lisans, %23 doktora ve %14 tezsiz yüksek lisans, 5.477 kişi olan uluslararası öğrencilerin öğrenim seviyeleri oranlarının %64 tezli yüksek lisans, %29 doktora ve %7 tezsiz yüksek lisans, mezun olan öğrencilerin öğrenim seviyesi oranlarının ise %65 tezli yüksek lisans, %26 doktora ve %9 tezsiz yüksek lisans olduğunu açıklayan Arş. Gör. Ekin teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.
“Yaşasın Cumhuriyet”
İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yasemin Işıktaç konuşmasına “1982 yılında kurulan ve günümüzde yaklaşık 16.000 öğrencisi bulunan enstitümüz, sosyal bilimler alanındaki yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim ve öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumudur. 1982-2023 tarihleri arasında toplam 24.190 mezun vermiş olan enstitümüz, ana bilim dalı ve ana sanat dallarından oluşan bir bütünlük olarak dizayn edilmiştir. Bu bilimlerden birçoğu Türkiye’de ilk kez açılmış bölümlerdir” diyerek başladı. Seneler sonra mezun olduğu enstitünün müdürlüğünü yapmanın gururunu anlatan Prof. Dr. Işıktaç, enstitünün çok sayıda başarılı idari yönetimle bugüne geldiğini, enstitünün tüm personelinin bir aile gibi çalıştığını söyleyerek bütün personele teşekkürlerini iletti. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Covid-19, 7417 Sayılı Af Yasası ve 6 Şubat Depremi olmak üzere üç krizi atlattıklarını söyleyen Prof. Dr. Işıktaç, enstitü içerisinde başarıyı ortaya çıkaran iki uygulama olduğunu söyledi. Uygulamalardan ilki olan danışman maili uygulaması, enstitü çalışanlarının mesai saatleri dışında dahi emek sarf ettiği ve öğrencilere büyük kolaylık sağlayan bir uygulamayken diğeri, enstitüde her ay bir personelin ayın personeli seçilerek ödüllendirilmesiydi. Bu iki uygulama ile birlikte birlik ruhunun güçlendiğini söyleyen Prof. Dr. Işıktaç, “Enstitümüz yüksek lisans, doktora ve tezsiz yüksek lisans programlarına çok sayıda üst düzey bürokrata ve memleketin yönetişimde etki sahibi olabilecek insanlara da hizmet vermektedir. Bu nedenle ülkenin kıymetli a takımının yetiştirilmesinde de enstitümüzün katkısı çok büyük” dedi ve toplantının bir diğer önemli başlığı olan Cumhuriyetin 100. Yılı’nı kutladı. Prof. Dr. Işıktaç, “Yaşasın Cumhuriyet!” diyerek konuşmasını bitirdi.
“Öğrencilerime Bir Nebze Katkım Olduysa Ne Mutlu Bana”
Emekli olan Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürlerini temsilen konuşma yapacak olan Prof. Dr. Işıl Akbaygil katılım sağlayamadığı toplantıya mesajını iletti. Prof. Dr. Akbaygil mesajında “Uzun seneler hocalığını yaptığım fakültemde ve başkanlığını yaptığım Sosyal Bilimler Enstitümüzde öğrencilerime bir nebze katkım olduysa ne mutlu bana. Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Enstitümüzün 40. Yılı Toplantısı’nın çok başarılı geçeceğine eminim. Sizleri kutluyor ve hepinizi sevgiyle kucaklıyorum” dedi.
“En Önemli Basamaklardan Biri: Sosyal Bilimler Enstitüsü”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bugün enstitümüzün 40. yılını kutluyoruz” diyerek konuşmasına başladı. 2005 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı görevi ile kariyerinin burada şekillendiğini söyleyen Prof. Dr. Ak, 2018 yılında üniversitenin ikiye bölünmesinden hiç etkilenmeyen ve kendi yapısını bozmayan tek birimin Sosyal Bilimler Enstitüsü olduğunu belirterek, sosyal bilimlerin neredeyse tamamının üniversitede kaldığını ve 9 fakültenin mezunlarının Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden hizmet aldığını söyledi. “Yapılan işin hakkını vermemiz gerekir” diyen Prof. Dr. Ak, üniversite için geleceğin akademisyenlerinin, üniversitenin lisansüstü kadrosunun, yeni kurulmuş ve gelişmekte olan üniversitelerin kadrolarının ve kamu kurumları ve özel sektördeki karar vericilerin de Sosyal Bilimler Enstitüsü kadrolarından yetiştiğini söyledi. “Hangi kuruma gidersek gidelim muhakkak ki karşımızda İstanbul Üniversitesi mezunu olan ve büyük ihtimalle Sosyal Bilimler Enstitüsü üzerinden geçmiş olan değerleri görüyoruz. Yani bu sunduğumuz hizmetin hemen insanlık adına faydaya dönüştüğünü görebilir durumdayız” diyen Prof. Dr. Ak, “Sosyal Bilimler Enstitüsü yaklaşık 70 doktora programıyla hemen yarın hizmetinden yararlanabileceğimiz ve hizmetini görebileceğimiz mezunların yer aldığı bir bilim yuvası. Bu itibarla da biz gerçekten de gurur duyuyoruz” dedi. “Üniversitemizin yükselen trendi içerisindeki en önemi basamaklardan birisi olan Sosyal Bilimler Enstitüsü basamağı ne kadar yüksek ve sağlam olursa İstanbul Üniversitesi o kadar yükseğe çıkacaktır. Sosyal Bilimler Enstitüsü ne kadar gelişirse İstanbul Üniversitesi de o kadar gelişir” dedi ve konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmalarından sonra hatıra fotoğrafı çekildi. Ardından “Sosyal Bilimlerde Yönetim” isimli konferans gerçekleştirildi.
Haber: Betül Sinan
Fotoğraf: Başar Uzun, Mete Aldıraklı
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’dan İstanbul Tıp Fakültesi’ne Ziyaret
İÜ Yayınevi 35.000 Yayın Sayısıyla Açık Erişimde Bir Mihenk Taşı
Iqra Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret
Brezilya Uluslararası Üniversiteler Birliği İstanbul Üniversitesi'ni Ziyaret Etti
İstanbul Üniversitesi İzmit Körfezi’nde Çalışmalara Başladı
5. Nadir Hastalıklar Günü Eğitim Toplantısı Gerçekleştirildi