Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar’a Vefa Günü

Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar’a Vefa Günü Programı 14 Nisan Cuma günü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Programa Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, İstanbul Milletvekili Dr. İzzet Ulvi Yönter, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Yılmaz ve öğretim üyeleri katıldı.

“İstanbul Siyasal’a Dair En Güzel Anılarım”

Program İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öznur Alkan’ın konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Alkan, “1985 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal’ı bitirdim. 1986’da bilerek ve isteyerek İstanbul Üniversitesi Siyasal’a geldim. İstanbul Siyasal’daki o kadronun içerisinde Ahmed Güner Sayar hocamız da vardı” dedi ve Prof. Dr. Sayar ile 36 yıllık çalışma ilişkisinin dostluk getirdiğini söyledi. “Benim İstanbul Siyasal’a dair en güzel anılarımın başında Ahmed Güner Sayar hocayla odasında yaptığımız sohbetler gelir” diyen Prof. Dr. Alkan, Prof. Dr. Sayar’ın sohbet insanı olduğunu ve bu sohbet kültürünü sürdürdüğünü söyledi. “Ahmed hocanın üstünde hep bir yük var. Öğrendiklerini, duyduklarını bir tür emanet olarak düşünüyor ve o emaneti aktarmaya çalışıyor. Yazarak, anlatarak” şeklinde konuşan Prof. Dr. Alkan, Prof. Dr. Sayar’ın hakikate olan düşkünlüğü, kendi dünya görüşüne aykırı olsa da her bilgiyi takdir etmesi ve yardımseverliği hakkında konuştu. Son olarak “Ahmed Güner Sayar hoca aklıselim, kalbiselim, zihniselim sahibi bir insandır” dedi ve konuşmasını sonlandırdı.

“Düşünce Dünyasına Dalmak”

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar hakkında bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, 1968 yılında İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek Lisansını İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nde tamamladı. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamladı. Daha sonra İktisat Fakültesi’nde doktor asistan olarak görev yaptı. Sonrasında 1980-1982 yılları arasında İktisat Fakültesi’nde doçent olarak görevine devam etti. Doçent unvanı taşırken Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde göreve başladı. Kısa bir zaman dilimi içerisinde de profesör oldu. İstanbul Üniversitesi dışında Işık Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Harp Akademileri’nde, Nişantaşı Üniversitesi’nde ders verdi.

“Benim kendisiyle uzun yıllar çalışma imkanım olmadı. Benim akademiye döndüğüm yıllarda hocamız buradan ayrılmıştı. Ama ben kendisini bu toplantıya davet etmek için bir telefon görüşmesi yaptım. Sanırım uzun bir süre konuştuk telefonda ve bugün Mehmet hocamın söylediklerine çok benzer bir şekilde kapattık. Hocalarımızla sohbet etmek, onların düşünce dünyasına dalmak derslerden çok daha önemli” diyen Prof. Dr. Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu “Fakültemiz dostlarıyla, mezunlarıyla, öğrencileriyle birlikte var. İnşallah bir sonraki etkinlikte de geniş bir öğrenci kitlesi ile birlikte olacağımızı umuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Bilime Hayranız”

İstanbul Milletvekili Dr. İzzet Ulvi Yönter Prof. Dr. Sayar’ın gönül insanı olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Sayar’ın öğrencisi olmaktan iftihar ettiğini söyleyen Dr. Yönter, 90’lı yıllarda unutamadığı isimlerden birinin Prof. Dr. Sayar olduğunu söyledi. Karşılaştığı zorluklarla pes etmediğini söyleyen Dr. Yönter, öğrencilik yıllarında hiç kimsenin Prof. Dr. Sayar’ın derslerini kaçırmadığını ve iple çektiğini söyledi. “Bilime hayranız. Bilim insanlarımıza hürmet ediyoruz. Hocalarımıza hürmet ediyoruz. Onlara mutlak suretle vefa gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi ve konuşmasını bitirdi.

“İstanbul Üniversitesi Ruhu Olan Bir Üniversite”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Böyle bir üniversitenin mensubu olmak bize tarihte imkansız bir gururdur. Hiç şüphesiz ki İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin yükseköğretim geleneğini kuran, başlatan, bunun kurallarını koyan, nitelikli hale gelmesi için, geliştirilmesi için özgür fikirler üreten bir grup. Biz bundan dolayı çok iftihar ediyoruz” dedi ve ekledi “Üniversitemiz dışarıdan da bakıldığı zaman her yerden parlayan bir yıldız. Bir ilham yuvası. Sadece eğitim alanında değil, araştırma alanında da. Hatta geleneksel bir üniversite diye düşünüldüğünde aslında gelişimcilik ve yenilikçilik alanında da en önde” Gelenekçi ve değişimci üniversiteler indeksinde üniversitenin üç sıra yükseldiğini ifade etti ve “İstanbul Üniversitesi ruhu olan bir üniversite” dedi. “Bugün Ahmed Güner Sayar hocamıza ve onun istinat ettiği fikir dünyasına baktığımız zaman bu fakültenin öğrencilerinin ne kadar şanslı olduğunu görebiliyoruz” Prof. Dr. Ak, “İstanbul Üniversitesi mensubiyeti eğitim aldığınız yıllar veya görev yaptığınız yıllarla sınırlı değil. Nefes aldığınız sürece İstanbul Üniversitesi mensubiyeti hem bize gurur veriyor hem de mesuliyet veriyor” dedi.

“Sizleri Görmekle Bahtiyarım”

“Sizleri görmekle bahtiyarım” diyerek söze başlayan Prof. Dr. Sayar, “Ben İktisat Fakültesi’ne başladığım zaman şunu gördüm: Ben bu fakülteyi anlamıyorum” dedi. Soyut düşünceleri anlamadığını söyleyen Prof. Dr. Sayar, kaderin bir şekilde onu İngiltere’ye götürdüğünü ve bu defa soyut düşünmeye başladığını söyledi. 1958 ilkokul son sınıf iken Beyazıt Kulesi’ne çıktığından bahseden Prof. Dr. Sayar, İstanbul’u ilk defa 80 metre yükseklikten görme imkanına kavuştuğunu söyledi. Daha sonra kitapçılar çarşısına girdiğini, orada dağıtılan bir kağıdın kenarında yazan Ya Rabbi innimi arttır, icraatimi de arttır ayetlerini ne kadar benimsediğini anlattı.

Programdan sonra katılımcılar Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar’ın adının verildiği okuma salonunu gezdiler.

Haber: Betül Sinan
Fotoğraf: Mete Aldıraklı, İbrahim Can Selen
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

cumhuriyet dışişleri diplomasi

Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Dışişleri Asırların Diploması Birikimi Programı Gerçekleştirildi

iletişim yenibina

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Binasına Taşındı

mimarsinan taş

“Mimar Sinan'ın Eserlerinde Kullandığı Doğal Taşların Türleri, Kökenleri ve Lojistiği" Konferansı Gerçekleştirildi

hamam müze

İstanbul’un İkinci Büyük Hamamı: II. Bayezid Hamamı

kanser farkındalık sempozyum

Ulusal Kanser Haftası Farkındalığı Arttırma Sempozyumu Gerçekleştirildi

31. Dönem Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Başlıyor