Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Yaz Okulu Dersleri İstanbul Üniversitesi’nde Başladı
Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Yaz Okulu Dersleri İstanbul Üniversitesi’nde Başladı
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) yaz okulu derslerinin açılış dersini İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Ortadoğu Siyasi Tarihi üzerine verdi.
Rektör Prof. Dr. Ak konuşmasına, bu dönemde tatile gitmek yerine bu gibi yaz okulu kamplarına katılım sağlayan dinleyicilere teşekkür ederek başladı. İstanbul Üniversitesi'nin yaz kampı etkinliklerine verdiği desteklerden bahseden Rektör Prof. Dr. Ak, Yunus Emre Enstitüsü’nün ziyaretini örnek verdi. Bunun yanında İstanbul’da bulunan 92 müzeden 8'inin, İÜ bünyesinde bulunduğunu belirtip, katılımcıları müzeleri ziyaret etmeye davet etti.
“İnsanlığın Tarihine Bakmak İsteyen Ortadoğu’nun Tarihine Bakmalı”
ORSAM'ın kuruluşunun önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mahmut Ak, “İnsanlığın gelişimini anlamak isteyen, Ortadoğu tarihine bakmalı. Bu nedenle ORSAM'ın faaliyetleri değerli. Ortadoğu çalışmaları, insanlık tarihi çalışmalarıdır. İnsanlık barışa erecekse, burada olacak o barış” dedi.
“Günümüzdeki Birçok Hizmetin Kökeni Ortadoğu’da”
“Ortadoğu tarihini Osmanlı Öncesi, Osmanlı Dönemi ve Osmanlı Sonrası olarak üçe ayırmak doğru olacaktır” sözlerinin ardından ayrıntıları katılımcılara aktaran Prof. Dr. Mahmut Ak, “Kredi kartı gibi günümüzdeki birçok hizmetin kökenlerini, Ortadoğu'da bulacaksınız.” dedi.
“Dünyadaki Her Değerli Şey Ortadoğu’dan Geçmiştir”
Siyasi tarihe yön veren göçler de bu bölgeden başlamış. Ortadoğu ifadesini Hint Okyanusu’ndan Akdeniz’in en batısına kadar ele alınabileceğini ifade eden Prof. Dr. Mahmut Ak, “Ortadoğu yalnızca Ortadoğu’dan ibaret değildir. Bu coğrafyadaki faaliyetlerin etkisi büyük bir alana yayılır.” dedi. Aynı zamanda İpek ve Baharat Yollarını örnek vererek, “Dünyadaki her değerli şey Ortadoğu'dan geçmiştir.” ifadelerini kullandı.
Osmanlı dönemi sonrasında, bölgenin yeni sorunları olduğunu aktaran Prof. Dr. Mahmut Ak, bölgedeki yeni isimlerin ve aktörlerin varlığına rağmen, bölgenin sorunlarının tarihten geldiğinin altını çizdi. Bölgedeki siyasi faaliyetlerin, günümüz dinamiklerine göre değil de kendi zamanındaki iç dinamiklerine göre ele alınması gerektiğinin altını çizdi.
Açılış dersi, öğrencilerin sorularının yanıtlanması ile son buldu.
Haber: Ömer Bolat
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu İstanbul Üniversitesi’nde Toplandı
Topkapı Kültür Parkı’nda “Ebu Nasr El-Farabi Evi” Açıldı
3. Uluslararası Diş Hekimliği Yaz Kampı Sona Erdi
Afganistan Başkonsolosu Zekria Barakzai, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti
Gençlik Ve Spor Bakanlığı İle İstanbul Üniversitesi Arasında “Gençlik Ve Gönüllülük İş Birliği Protokolü” İmzalandı
İstanbul Üniversitesi’nde “Kütüphaneci Gözüyle: Renkler, Yüzler, Şehirler Fotoğraf Sergisi” Açıldı