“Kazı Buluntusu Ok Uçları Çalıştayı” Gerçekleştirildi
İÜ Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projesi İzmir İli Nif Dağı Kazısı Başkanlığı tarafından düzenlenen “Kazı Buluntusu Ok Uçları Çalıştayı”, 13-14 Aralık 2016 tarihlerinde İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İÜ Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Tül Tulunay, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan İÜ Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projesi kapsamında bulunan farklı tipteki ok uçlarının çalıştayın düzenlenmesinde etkili olduğunu söyledi.
İzmir’in doğusunda dört ilçenin sınırları içerisinde yer alan Nif Dağı’nda Karamattepe, Dağkızılca, Başpınar ve Ballıcaoluk olmak üzere dört mevkide çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Tulunay, kazılar esnasında gün yüzüne çıkarılan ok uçlarının çeşitli dönemlere tarihlendiğini, buluntuların temizlenip çizimleri yapıldıktan sonra koruma altına alındığını ifade etti. Kazılardan elde edilen ok uçlarından yola çıkarak 2012 yılından beri etkinlikler düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Tulunay, “2012 yılından beri Nif Dağı etrafındaki köylerde yaşayan halka okçuluk eğitimi veriyoruz. Çocukların ve gençlerin ilgi gösterdiği bu etkinlikleri bizi büyük bir özveriyle destekleyen Okçuluk Antrenörü 1997 Balkan Gençler Okçuluk Şampiyonu Aysel Babagür’e borçluyuz” dedi.
Nif dağı kazısı sırasında ortaya çıkarılan buluntuların sayıca fazla ve çeşitli olmasından dolayı önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tulunay, çalıştayın ilk örneklerden orta çağ sonuna kadar arkeolojik kazılarda bulunan ok uçlarının malzeme, teknik ve biçim açısından inceleme fırsatı sunduğunu söyleyerek katılımcılara başarılar diledi. Açılış konuşmasının ardından müzik dinletisi yapıldı.
Dinletinin ardından başlayan ilk oturumun başkanlığını Prof. Dr. Elif Tül Tulunay yaptı. Oturumun ilk konuşmacısı İÜ Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Fatma Nihal Köseoğlu, “Hellen Dünyasında Ok, Yay ve Okçuluk” başlıklı sunumunda Hellenistik dönemden, Homeros’un İlyada ve Odysseıa (Odesa) destanında işlediği ok uçlarından ve yaylarından bahsetti. İkinci konuşmacı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Paleoantropoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, “Antik Çağ Ok Uçları ve İskelet Travmasıyla İlişkisi” başlıklı sunumunda ok ucu ya da kesici, delici, ezici aletlerle yaşanan travmaları sınıflandırıp değerlendirerek travmaların adli vaka ya da antropolojik olup olmadığını açıklayabilmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Çalıştayda elde edilen sonuçlar Ulusal Hakemli Dergi Masrop E-Dergi’nin “Ok uçları ve Çalıştayı Özel Sayısı”nda yayınlanacak.
Haber: Burcu GÜLER, Züleyha KOYUNOĞLU
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
8. DETAE Günleri “Bilim Yolculuğu” Teması ile Gerçekleştirildi
Muhasebe Enstitüsü Toplantısı Yapıldı
“Bilginin İzinde İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar” Sergisi Magma Dergisi’nde
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Hain Terör Saldırısında Yaralananları Ziyaret Etti
Öğretmenler Öğretmen Adayları İle Deneyimlerini Paylaştı
Mustafa Seven Sokak Fotoğrafçılığını Anlattı