İÜ İktisat Fakültesi 75. Yıldönümü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Katılımıyla Kutlandı
[flv]http://www.istanbul.edu.tr/duyurular/2011/IU_BASKAN4.flv[/flv]
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 75. Kuruluş Yıl Dönümü Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’ün Katılımıyla Kutlandı
(Genel Yayın Yönetmeni: Doç. Dr. Ergün Yolcu, Yayın Koordinatörü: Araş. Gör. Mesut Aytekin,
Fotoğraf: Başar Uzun, Didem Eylem Veral, Yavuz Selim Karaburun, Cumhurbaşkanlığı Fotoğraf Ekibi, Kamera: Elif Akyol, İlter Özgür Uzun)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin 75. Kuruluş Yıl dönümü kutlaması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla 14 Aralık 2011 tarihinde, M1 Amfisi’nde gerçekleştirildi.
Kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Program, yönetmenliğini İlknur Üstündağ’ın yaptığı “İktisat Ocağında 75 Yıl” adlı belgeselin gösterimi ile devam etti. Programın açılış konuşmalarını YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, İÜ İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, İÜ İktisat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz yaptılar.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat ve İÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Mustafa Ersen Ergun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e birer plaket takdim ettiler.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İÜ İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Gülten Kazgan, Prof. Dr. Metin Kutal, Prof. Dr. Ali Özgüven, Prof. Dr. Erdoğan Alkin, Prof. Dr. Toker Dereli, Prof. Dr. Necati Mumcu, Prof. Dr. Erol Manisalı, Prof. Dr. Mükerrem Hiç ve Prof. Dr. Turan Yazgan’a teşekkür plaketi verdi.
Cumhurbaşkanı Yıllar Sonra Ders Aldığı Amfide
Konuşmasında, törene katılan birçok hocadan ders aldığını belirten İÜ İktisat Fakültesi 1974 mezunu Cumhurbaşkanı Gül, “Hem lisans hem doktora mezunu olarak İktisat Fakültesi’nin 75. kuruluş yıl dönümünde sizlerle beraber olmak, benim için bir gurur kaynağıdır.” dedi.
İstanbul Üniversitesi’nin büyük bir üniversite olduğunu, üniversitenin 1453 yılında İstanbul’un fethinden hemen sonra kurulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de bugün birbirinden kıymetli birçok üniversitenin bulunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak İstanbul Üniversitesi’nin ilk olduğu, bütün üniversitelere öncülük yaptığı, ülke üniversitelerini beslediği, bütün bilim adamlarının İstanbul Üniversitesi kaynaklı olduğu da tarihî bir gerçektir. Tabii milletleri büyük yapan, yeni nesillere özgüven veren birçok unsur var. Bu unsurlardan biri de tarihî gelenekler. Tarih ve gelenekleri kurumlar yaşatıyor. İşte İstanbul Üniversitesi de 600 yıla yakın geçmişiyle üniversite olarak bunu yaşatan tek kurumdur. Dolayısıyla İstanbul Üniversitesi’ni her zaman ihtişamlı, her zaman güçlü yapmak için de ne gerekiyorsa bunu yapmak gerektiğine inanıyorum.”
“Üniversiteler Arasındaki Rekabet Büyük Bir Fırsattır”
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına, “Bugün üniversiteler arasında rekabet vardır. Bu rekabet, Türk bilim hayatı, Türk eğitim hayatı için çok büyük bir fırsattır. Ancak rekabet olursa, yarış olursa, mukayese olursa o zaman öne çıkıyoruz; o zaman herkes daha büyük bir gayrete giriyor. İstanbul Üniversitesi’nin de geçmişine yakışır şekilde kendisini tazelemesi, yenilemesi ve yeni imkânlarla da donatarak yerini daima koruması, hepimize bir görev olarak düşüyor. Sayın Rektörün bu vizyon içinde olduğunu görüyorum. Hepimizin bu üniversitenin mezunları ve mensupları olarak üstümüze düşeni yapmamız gerekir” diye devam etti.
Cumhurbaşkanı Gül, İktisat Fakültesi’nin Türkiye’de iktisat ismini taşıyan ilk ve tek fakülte olduğunu belirterek, “Bildiğim kadarıyla başka yok. Bunun da nasıl sağlandığını bana Nevzat Hocam anlatmıştı. 1980’li yıllarda üniversiteler şekillenirken bu ayrıcalığı koruyabilmişlerdi.” dedi.
Üniversitenin büyük kapısından girdiğinde duygulandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Merkez binaya girerken, rektör bu kapıdan her gün giriyor, onda heyecan yok ama bende tabii ki bir heyecan var. Çünkü uzun yıllardan sonra bu ikinci girişim benim. Geçen sene ya da evvelki sene açılış merasimine katılmıştım, ama merkez binaya bu ilk girişim. Dolayısıyla aynı duygular bende şüphesiz oluştu. Bir insanın unutamadığı yıllar öğretim yıllarıdır; üniversite öğrencilik yılları ise en çok hatıraların sürekli taze kaldığı yıllardır. 1970’li yılların ilk dönemini bu bahçe içerisinde geçirmiş biri olarak, bu hatıraları tekrar canlandırmak ve yaşamak tabii ki ayrı bir duygu oluşturuyor. Bunlar çok insani duygulardır. Herkesin hayatında olduğu gibi benim hayatımda da vardır. Bu amfide hocalarımdan ders aldığımı biliyorum, hatırlıyorum. Bu binayı çok kullandık. Bu amfide çok güzel dersler dinlediğimi hatırlıyorum.” diye konuştu.
“Büyümenin Motoru İnovasyon, Araştırma ve Geliştirmedir”
Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan “İnovasyon Toplantısı”nda dikkati çektiği noktalara değinerek şunları söyledi: “Büyümenin artık gerçek motoru inovasyon, araştırma ve geliştirme olmaktadır. Dolayısıyla verimliliği arttırmak çok önemlidir. Şimdi ikinci aşamada yapacağımız reformlar hep bu yönde olmalıdır. Ayrıca neyi keşfettireceksek bunu ilk keşfettirmeliyiz.”
Her şeyin başının eğitim olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, öğretmenler ne kadar nitelikli olursa o kadar çok iyi öğrenci çıkacağını belirterek “Verdiğiniz dersler ne kadar çağdaş olursa, günlük olayları ne kadar tahlil edip pratik ve teori birbirine bağlı devam ederse, inanıyorum ki öğrenciler hayata atıldıklarında daha verimli olacaklardır.” dedi.
Konuşmasının sonunda, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin yoluna güçlü bir şekilde devam edeceğine inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerinin sonunda fakülteye ve üniversiteye başarılar diledi.
Kendi Ekollerini Yaratan Hocaların Ders Verdiği Fakülte
Konuşmasında İÜ İktisat Fakültesi’nin kuruluş hikâyesini anlatan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, fakültenin Türkiye’de bir ekol olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yunus Söylet sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün İstanbul Üniversitesi’nin İktisat Fakültesi Merkez binasında, bilinen adıyla M1 amfisinde beraberiz. Bu amfi burada bulunanlar için değer taşıyan, önemli bir mekân. Hepimiz biliyoruz ki önem verdiğimiz mekânları belleklerimize kazıyan yalnızca ve yalnızca oradaki yaşanmışlıklardır. Bazılarınız öğrenci olarak, bazılarınız ise hoca olarak bu amfide anı biriktirdi. İktisat Fakültesi'nin farklı bölümlerinden birçok öğrenci, efsane hocaları ile bu amfide tanıştılar. Gencecik birçok öğrenci için M1’in tarihsel heybeti, hocaların mikrofonsuz yankılanan sesleriyle birleşerek hafızalarda İstanbul Üniversitesi imgesini tekrar ve tekrar inşa etti.
İktisat Fakültesinin 75. yılını kutlarken aslında İstanbul Üniversitesi'nin Cumhuriyet tarihindeki yerini de kutlamaktayız.
Sayın Cumhurbaşkanım, sayın konuklar, altını çizerek belirtmek isterim ki İktisat Fakültesi, kurulduğu dönemin evrensel iktisat eğitimi anlayışını ve kalitesini yeni kurumlarına taşıyan yabancı hocalar ve sonrasında kendi ekollerini oluşturacak güçte olan Sabri Ülgener, Ömer Lütfi Barkan, Sabahattin Zaim, Idris Küçükömer gibi isimlerle Türkiye’nin sosyal bilim tarihinde modern eğitimin bir dönüm noktasını temsil etmektedir. Sahip olduğu farklı bölümlerle -sosyolojiden sosyal siyasete, siyaset biliminden maliyeye ve ekonometriye kadar farklı kürsülerle-, akademi tarihimizin yalnızca iktisat dalına değil sosyal bilimlerin evrensel standartlarda varlığına, hem eğitim hem de bilimsel üretim açısından hizmet etmiştir. Örneğin Sayın Cumhurbaşkanımızın geçmişte eğitim gördüğü Çalışma Ekonomisi Bölümü, Türkiye'de hala alanında bir otoritedir.
75 yılda emeği olan ve bugün bu mutlu günü paylaşamayan hocalarımızı rahmetle anıyor, bizimle bu coşkuyu yaşayan hocalarımı ve öğrencilerimizi gönülden selamlıyorum. Fakültemizin, yetişmesine katkıda bulunduğu bir değer olmasıyla kıvanç duyduğumuz Sayın Cumhurbaşkanımıza ise kurumuna ve hocalarına duyduğu bağlılıktan dolayı içtenlikle teşekkür etmek istiyorum.”
Öğleden sonra devam eden kutlama programı kapsamında “Fakültemizin 75. Yılı ve Türkiye Ekonomisi” ve “Siyasal ve Sosyo-Ekonomik Hayatta İktisat Fakültemiz” başlıklı iki panel gerçekleştirildi. Panellerde Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Erdoğan Alkin, Prof. Dr. Toktamış Ateş, Prof. Dr. Mithat Z. Dinçer, Asım Kocabıyık, İmren Aykut, Can Aksın birer konuşma yaptılar.
Cumhurbaşkanlığı kamerasından kutlama programını izlemek için TIKLAYINIZ.
İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
[nggallery id=38]
Öne Çıkan Haberler
Piyano Resitali
Müzikal Gösterisi
Türkülerimiz Konseri
Avrasya Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hayati Tüfekçioğlu’na Kazakistan’dan “Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme Madalyası”
Dünya İnsan Hakları Konferansı İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Gerçekleştirildi
YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, “MEGİST 2011 Fuarı”nı Ziyaret Etti