İstanbul Üniversitesi’nin Deprem Bölgesine Katkıları
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’yi derinden sarstı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları
devam ederken, İstanbul Üniversitesi de (İÜ) seferber oldu.Ayni ve Nakdi Yardımlar Yapılıyor
İstanbul Üniversitesi deprem bölgesine gönderdiği ekipler ve sağladığı yardımlarla afet bölgesin
e destek veriyor. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde, meydana gelen deprem afeti ile ilgili olarak öncelikle bir kriz masası oluşturuldu. İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD ile koordinasyon sağlayan İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Araştırma ve Yardım Vakfı üzerinden AFAD aracılığıyla 100 bin TL nakdi yardımda bulundu. İÜ Hukuk Fakültesi’ne bağlı 5 vakıftan bağış desteği sağlandı. Diş Hekimliği Fakültesi'nin girişimleriyle evleri depremden zarar gören 11 Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisine burs imkanı sağlandı. İstanbul Tıp Fakültesinin girişimleriyle evleri depremden zarar gören 38 Tıp Fakültesi öğrencisine 152.000 TL nakit bağış desteği sağlandı. Ayni ve nakdi yardımda bulunmak isteyen İÜ mensupları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirildi. İÜ ayni yardımlarda bulunarak da depremzedelere destek oldu. Rektörlük ayni yardım kapsamında 300 çocuk botu, 300 çocuk montu, 300 şapka ve 300 eldiveni AFAD aracılığıyla depremden etkilenen 10 ile gönderdi. İÜ Tıp Fakültesi deprem bölgesine 500 battaniye, 500 hijyen seti ve 500 uyku tulumu gönderdi. Koordinasyonunu İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne bağlı öğrenci kulüplerinin üstlendiği, tüm fakülte kulüplerinin ve personelinin destek verdiği yardım kampanyası düzenlendi.
Sağlık Kültür ve Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan 4 hekim, 1 psikolog, 1 hemşire, 7 aşçı/aşçı yardımcısı, 3 şoför, 4 gönüllü personel Hatay’a destek için giderken yanlarında 1 kamyonet tıbbi malzeme, 6 bin adet konserve, 3 bin adet helva, 3 bin adet su, 3 bin adet ekmek ve 5 çadır götürdü.
İÜ İşletme Fakültesi’nin uluslararası akredite olduğu AACSB’nin ortak paylaşım grubundan yardım kampanyaları konusunda bilgilendirme metni paylaşıldı ve bu duyuruyla dünyanın pek çok ülkesinden yaklaşık 40 bin üyesinin bulunduğu işletme okulları birliğinin tüm üyelerine ulaşıldı.
Afet bilincini yerleştirmek ve yaygınlaştırmak üzere İstanbul Üniversitesi AUZEF bünyesinde yer alan Acil Durum ve Afet Yönetimi (Ön Lisans – Uzaktan Öğretim) ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi (Lisans Tamamlama – Açıköğretim) programlarında yer alan toplam 48 adet dersin öğretim materyali (ders kitabı, ders sunumu, ders videosu) program koordinatörleri ve ilgili bilim alan uzmanları tarafından incelendi ve gerekli görülen güncellemelerin yapılmasına karar verildi.
İstanbul Üniversitesi ile AFAD işbirliğinde “Birey ve Aileler İçin Afet Bilinci Projesi” kapsamında dört başlıkta yoğun bir çalışma yürütüldü. Bu faaliyetler:
a- İstanbul Üniversitesi üst yöneticilerinin afet farkındalık eğitimi
b- Akademik ve idari personelin çevrim içi afet farkındalık eğitimi
c- AUZEF Acil Durum ve Afet Yönetimi (Ön Lisans – Uzaktan) ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi (Lisans Tamamlama – Açıköğretim) öğrencilerinin AFAD Gönüllülük Projesine teşvik edilmesi
d- İstanbul Üniversitesinin tüm öğrencilerine (AUZEF öğrencileri dahil) çevrim içi Afet Farkındalık Eğitimi verilerek, eğitim tamamlayan öğrencilere özel katılım sertifikasının sağlanması.
Buna göre;
a- 155.000 öğrenci eğitime katılım sağladı.
b- 22.433 öğrenci sertifika almaya hak kazandı.
İTF Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı koordinasyonunda afet alanında çalışmalar yapmak ve akademi ile yoğun saha faaliyetlerini daha koordinasyonlu bir hale getirmek amacıyla bir merkezin (İstanbul Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) oluşturulması için planlama yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri deprem bölgesinde bina hasar tespit komisyonlarında katıldı ve çalışmalarını sürdürüyorlar.
Arama Kurtarma Çalışmalarına Destek
20 kişilik İSUDAK (İstanbul Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ortaklığında) ekibi, Hatay-İskenderun’da arama kurtarma çalışmalarına katıldı. İstanbul Tıp Fakültesi’nde görevli UMKE personelinden 7’si Hatay, 1’i Kahramanmaraş’ta olmak üzere 8 personel görevlendirildi. 2 personel de İstanbul Tıp Fakültesi Merkez’de takip ve koordinasyon sağladı. Deprem bölgelerine yardıma gelen uluslararası ekiplere destek olmak üzere İstanbul Üniversitesi bünyesindeki dil bölümlerinden refakatçiler gönderildi. Şu ana kadar İspanya, Arjantin ve Çin’den gelen heyetlere ilgili dilden refakatçiler verildi.
İÜ’de Kan Bağışı Kabulü
Kızılay ile iletişime geçilerek İÜ Rektörlüğü’nde kan bağışı kabulüne başlandı. Kan bağışına İÜ öğretim elemanları ve öğrencilerinden yoğun bir başvuru oldu. Deprem kaynaklı gelebilecek hastalar için İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde her branşta yatak rezerve edildi. İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde yeni doğan hasta bakımı ve tedavi hizmetlerine destek sağlandı. İstanbul Tıp Fakültesi Kan Merkezi’nde, kan stokları için gönüllü bağışçı zinciri oluşturuldu.
Depremzedelerin Tedavisine Başlandı
Bölgeden Üniversitemize farklı branşları ilgilendiren hastaların tedavilerine başlandı. Şu ana kadar hastanemize 158 depremzede tedavi amaçlı başvurdu. 87 depremzedenin taburcu işlemleri yapıldı. 71 depremzedenin tedavilerine ilgili branşlarda devam ediliyor. İstanbul Tıp Fakültesi’nde görev yapan, farklı branş ve unvanlardan 30 sağlık personeli de deprem bölgelerinde görevlendirildi. Gönderilen ilk ekip ile sonra gidecek ekiplerin görev değişimi planlandı. Doktor ekipleri arasındaki değişimlere başlandı. Ekiplerimiz, AFAD koordinasyonunda Hatay Dörtyol, Hatay Sahra, Mersin Şehir, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Gaziantep Islahiye İlçe Devlet, Osmaniye Devlet ve Samandağ Devlet Hastanelerinde'nde görev yapıyorlar.
İstanbul Tıp Fakültesi’ne sevk edilen depremzedelerin ameliyatlarına da hızlı bir şekilde başlandı. Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde, radyolojik tetkikler için İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki radyologlar uzaktan görüş bildirerek destek sağladı. Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’ne, üniversitenin talebi üzerine hemşire ve hasta bakıcı desteği sağlandı.
İÜ, Antalya’daki Konukevini Depremzedelere Açtı
Antalya’da yer alan, İÜ’ye ait konukevi, AFAD aracılığıyla gönderilen 25 depremzedenin kullanımına tahsis edildi. Konukevinde 3 görevli görevlendirilerek gelenlerin beslenme, sağlık ve psikolojik destek hizmetleri yapılandırıldı. Gerekli koordinasyon Antalya AFAD ile yapılmaya devam ediyor.
Ayrıca, depremden etkilenen 10 ilde ikamet eden öğrencilerle bağlı oldukları akademik birimler aracılığıyla bire bir iletişime geçildi. Bu kapsamda 3 bin 379 öğrenciye destek sağlandı. Bu öğrencilerin ve ailelerinin durumları, müstakil olarak anlık takip edildi.
İstanbul Üniversitesi'nin deprem bölgesi destekleri için lütfen tıklayınız .
Haber: Esen Dolma
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
İstanbul Üniversitesi ve Kızılay İş Birliğiyle Yapılan Kan Bağışı Kampanyası Gerçekleştirildi
“Üniversitelerde Araştırma Odaklı Yönetim Anlayışı: İstanbul Üniversitesi Örneği” Araştırma Makalesi Yayımlandı
Enerji, Çevre ve Gıda Güvenliğinin Değişen Dinamikleri Sempozyumu Düzenlendi
İstanbul Üniversitesi’nde Depremzedeler İçin Kan Bağışı Kampanyası Gerçekleştirildi
Entertech Yılın EN’leri Ödül Töreni Düzenlendi
İstanbul Üniversitesi İç/Dış Paydaş Analizi Çalıştayı Gerçekleştirildi