İstanbul Üniversitesi’nde Suç ve Ceza Film Festivali'nin Açılışı Yapıldı

İstanbul Üniversitesi ve İÜ Hukuk Fakültesi iş birliğince düzenlenen 11. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 26 Kasım Cuma günü İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda açılışı gerçekleştirildi. Bu sene “Herkes İçin Çevre Adaleti” teması çerçevesinde düzenlenen festivale İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katılım gösterdi.


Organizasyonun başlangıcında Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ekmekçi, Almas Jiwani Vakfı ve BM Kanada Ulusal Kadın Hakları Komitesi Başkanı Almas Jiwani söz aldı.

Adalet, Her Gün Solunması Gereken Bir İdealdir

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, çevre konusu ele alındı. Prof. Dr. Sözüer, “Dünyamızı; sürdürülebilir kaynakları, tabiatı, havası ve toprağıyla gelecek nesillere bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız?” ifadeleriyle festivalin ana temasına atıf yaptı. Hak arayışının hayatta en önemli konu olduğunu belirten Prof. Dr. Sözüer, “Adalet her gün solunması gereken bir idealdir.” ifadelerini kullandı ve çevre için tüm insanlık adına adalet arayışında olunması gerektiğine vurgu yaptı. Festivalde bugüne dek ele alınan konular arasında en önemlisinin doğa ve temiz çevre olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sözüer hemen eyleme geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. İÜ Hukuk Fakültesi ile bu festivalde görev alan herkese emeklerinden ve katılımlarından dolayı teşekkür eden Sözüer “Herkes için adalet.” diyerek sözlerini noktaladı.

İnsanlık ve Gelecek Üzerinde Hayati Öneme Sahip

Açılışın devamında İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Ömer Ekmekçi konuşmasını sundu. İÜ ve Hukuk Fakültesi’nin yüksek öğrenim geleneğinin her alanda kendisini gösterdiğini açıklayan Prof. Dr. Ekmekçi, bu sene 11.’si düzenlenen Suç ve Ceza Film Festivali’ni örnek gösterdi. Prof. Dr. Ekmekçi günümüzde çevre krizinin sürekli öne çıkıyor olmasını, “İnsanlık olarak çevreyi kirlettiğimizi itiraf ettik.” şeklinde belirtti. Herkes için çevre adaletinin sadece günümüz ve ülkemizle sınırlı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ekmekçi, bu sorunu “İnsanlık ve gelecek üzerinde hayati öneme sahip bir konu.” diyerek nitelendirdi.

Su Hayattır, Temiz Hava Hayattır

Prof. Dr. Ekmekçi’nin ardından Almas Jiwani Vakfı ve BM Kanada Ulusal Kadın Hakları Komitesi Başkanı Almas Jiwani sözü devraldı. Çevre adaleti ve insanlık arasında bir bağ olan bu etkinlikte yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten Jiwani, insan hakları ve çevre konusunun bağını ele aldı. Jiwani, bu haklar doğrultusunda çevre koşullarının iyileştirilmesi gerektiği koşulunu, “İnsan haklarından söz edilen bir yerde temiz ve devamlılık halinde olmayan bir çevre düşünemeyiz.” ifadeleriyle öne çıkardı. Temiz bir gelecek için şimdi eyleme geçilmezse geri dönüş alınmayacağını belirten Jiwani, “Su hayattır, temiz hava hayattır.” sözleriyle doğanın önemine dikkat çekti.

Açılışın sonunda Jiwani, Prof. Dr. Sözüer’e Ceza Hukuku Reformuna Üstün Katkı ve İnsan Hakları ödülünü takdim etti.

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 2 Aralık Perşembe gününe kadar devam edecek.

Haber: Nisan Bahar Özel, Dicle Güngör
Fotoğraf: İbrahim Can Selen
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

TÜBA ödül başarı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri’nden İstanbul Üniversitesi’ne 3 Ödül

sektör üniversite çalıştay

Üniversite - İş Dünyası İş Birliği Çalıştayı Düzenlendi

hukuk kadın şiddet

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli Gerçekleştirildi

marmara müsilaj

Mavi Büyüme ve Marmara Denizi 2021 Müsilajı Paneli Düzenlendi

kore kültür

İstanbul Üniversitesi’nde Kore Kültürü Rüzgârı

Azerbaycan protokol konferans

Doktora Öğrencileri ve Genç Araştırmacıların 24. Cumhuriyet Bilimsel Konferansı Gerçekleştirildi