İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 41. Yıl Etkinliği Düzenlendi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü 41. Yıl Etkinliği kapsamında düzenlenen program 13 Haziran 2023 tarihinde İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu’nda gerçekleşti. Programa, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Genel Sekreteri Metin Küçük, İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher, İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynep Karakaş ve Prof. Dr. Tamer Demiralp katılım sağladı.
İlk olarak açılış konuşmasını Prof. Dr. Zeynep Karakaş yaptı. Konuşmasına Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün Türkiye’nin en önemli birimlerinden biri olduğunu ve Enstitü’nün gelişmesinde emeği olan İstanbul Üniversitesi’ne teşekkür ederek başladı. Ardından enstitü hakkında bilgi veren Prof. Dr. Karakaş, “Enstitümüz 1982 yılında kurulmuştur. İstanbul Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu bünyesindeki anabilim dallarının lisans üstü eğitimlerini kapsayacak şekilde kurulmuştur. 1993 yılından itibaren de enstitümüz genişlemiştir. Daha sonra Çocuk Sağlığı, Onkoloji, Deneysel Tıp Araştırma, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları da katılmıştır. Bu gelişme yıllar içinde artarak devam etti. Misyonumuzu ve vizyonumuzu İstanbul Üniversitesi’ne paralel olarak sürdüremeye her zaman gayret ettik” dedi.
İstanbul Üniversitesi Eğitimde Mihenk Taşı
Ardından enstitünün şu ana kadar yapmış olduğu projelerden bahseden Prof. Dr. Karakaş,”41 program ile başladık, şu an ise bu sayı 141 oldu. Yenilik olarak artık disiplinlerarası programlar gündemimizde. Çünkü bilim çok yönlü oldu. Dolayısıyla disiplinlerarası programlar çok önemli. İngilizce programlarımızda mevcuttur. Yani bu dönemde uluslararasılaşma ve disiplinlerarası çalışmalar multidisipliner yaklaşımlar amaçlarımız içine girdi ve bu yönde çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Prof. Dr. Karakaş katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Enstitü Bünyesinde Yer Alan Doktora Programları ORPHEUS Etiketi Kazandı
Ardından açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin marka değerini 500 yıldır koruyarak ülkemizdeki araştırma üniversitelerinden birisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ak, “Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı programlarda eğitim gören lisansüstü öğrencilerin yürüttüğü ve destek verdiği araştırma projeleri ve bu projelerden ortaya çıkan bilimsel yayınlar, sanayi iş birlikleri ile geliştirilen ürünler ve patentlerin gerek üniversitemize gerek de bilim dünyasına katkısı yadsınamaz. Sağlık Bilimleri Enstitüsü uluslararası alanda da kabul gören bir doktora eğitim hedefi başlattı. Lisansüstü programlarının akreditasyon çalışmaları kapsamında 3 Fakülte ve Enstitü bünyesinde yer alan doktora programlarının tümü ORPHEUS etiketi almaya hak kazandı. Avrupa sisteminde biyotıp ve sağlık bilimlerinde doktora organizasyonu olan ORPHEUS etiketine layık görülen fakülte ve enstitüler ise İÜ Tıp Fakültesi, İÜ Diş Hekimliği Fakültesi, İÜ Eczacılık Fakültesi, İÜ Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, İÜ Onkoloji Enstitüsü ve İÜ Çocuk Sağlık Enstitüsü oldu” dedi.
Türkiye’ye Bilim İnsanı Yetiştiren Enstitü
Mezun olan öğrenciler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ak, “41 yıldır ülkemize ve dünyaya bilim insanı yetiştiren Sağlık Bilimleri Enstitülümüzden şimdiye kadar 2780 doktora, 2806 tezli yüksek lisans, 321 tezsiz yüksek lisans ve aktarılan 440 öğrenci olmak üzere toplam 6338 öğrenci mezun olmuştur. 2022-2023 Bahar yarıyılında enstitümüzde Genel Kontenjandan 50 doktora, 33 tezli yüksek lisans ve 12 tezsiz yüksek lisans olmak üzere toplam 95 yeni öğrenci kayıt yaptırmıştır. Halen Sağlık Bilimleri Enstitüsünde: 1066 doktora, 589 tezli yüksek lisans, 47 tezsiz yüksek lisans ve 2022- 2023 güz yarıyılında ilk defa Bütünleşik Tıp Doktora Programı kapsamında 2 İstanbul Tıp Fakültesi Öğrencisi ile olmak üzere toplam 1704 öğrencimiz Sağlık Bilimleri Enstitüsünde eğitiminde devam etmektedir. Bu öğrencilerden 890’ı tez aşamasındadır” dedi.
Araştırma üniversitemizin en önemli basamaklarından birisi olan Sağlık Bilimleri Enstitümüz dış paydaşları ve değerli mezunları ile bu basamağı en yükseğe çıkarmayı başarmıştır. Özet olarak, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ne kadar gelişirse araştırma üniversitemiz de o kadar gelişecektir. Bugüne kadar enstitümüze emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Tamer Demiralp ‘Beynin İşlevsel Organizasyonunda İki Temel Prensip: Ayrıştırma ve Tümleştirme’ başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mahmut Ak’ a ve Prof. Dr. Tamer Demiralp’e Prof. Dr. Zeynep Karakaş tarafından plaket taktimi yapıldı.
Fotoğraf: Başar Uzun
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde Bir İlk: Gen Tedavisi
İSTKA DijitalKütüpİST Projesi Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi
CERN'in Düzenlediği ISOTDAQ İstanbul Üniversitesi’nde
“Bütün Öğrencilerimize Spor Yaptırmak Önemli”
27. Uygulamalı Akan Hücre Ölçer Eğitimi Başladı
İÜ Öğrenci Kültür Merkezi Öğrencilere Sosyal ve Kültürel İmkanlar Sağlıyor