İstanbul Üniversitesi, CERN’deki Çalışmalarına Devam Ediyor

İstanbul Üniversitesi, Avrupa Nükleer Araştrma Merkezi’nde (CERN) bulunan ALICE deneyine asil üye olarak kabul edildi. Deneyin başkanlğını İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sehban Kartal üstleniyor.


CERN’de süregelen Future Circular Collider (FCC) (Geleceğin Dairesel Çarpştırıcısı) deneyine katılan İstanbul Üniversitesi, CERN’deki çalışmalara katkı sağlamaya devam ediyor.

CERN’de kurulu bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı üzerinde dört büyük deney çalışması sürüyor. ALICE, CMS, ATLAS VE LHCb deneylerinde çalışan dört bin bilim insanı arasında ALICE deneyine, 12 Kasım 2020’de oybirliğiyle İstanbul Ünivesitesi de asil üye olarak davet edildi. Evrenin nasıl oluştuğuna ve oluşum sürecinden günümüze dek hangi aşamalardan geçildiğine dair süreci ele alan ALICE deneyinin Türkiye takım lideri olarak İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Sehban Kartal yer alıyor. 


Daha önce CERN’de yer alan FCC deneyinde de yer alan Prof. Dr. Kartal, CERN’deki deneye İstanbul Üniversitesi’nin başvuru yapmadan önce kurum tarafından davet edilmesinin önemine değinerek, İstanbul Üniversitesi’nin saygınlığının da bu konuda belirleyici olduğunu dile getirdi.

29 ülkeden 100’e yakın üniversite ve araştırma enstitüsünün katıldığı projeye teknik tasarım ve deney aşamalarında katılacak İstanbul Üniversitesi, evrenin nasıl oluştuğuna ve günümüze kadar süren gelişme sürecine katkıda bulunacak.

Haber: Ahmet Çağatay BAYRAKTAR
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

mevlana

“İrtihalinin 747. Sene-i Devriyesinde Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’’ Paneli Gerçekleşti

doktorclub ödül sağlık

4. Doktorclub Awards “Türkiye'nin Sağlık Ödülleri” Sahiplerini Buldu

iklim

''İklim Değişikliği 'Pandemisi' Daha Büyük Bir Sorun''

iletişim dekan tören

Prof. Dr. Abdullah Özkan İletişim Fakültesi’nin Yeni Dekanı Oldu

İSTARMER proje

“Online Eğitimde Performans Geliştirme Projesi” Başlıyor

mevlevilik sempozyum

Klasikten Moderne Türk Edebiyatında Mevlevilik ve Şeyh Galib Sempozyumu Başladı