İstanbul Üniversitesi AUZEF’te Sınavsız İkinci Üniversite İmkânı

İstanbul Üniversitesi, köklü akademik kadrosu, öncü eğitim anlayışı ve dünya çapındaki kalitesi ile ikinci üniversite okumak isteyen herkesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ne (AUZEF) davet ediyor.


İkinci Üniversite Nedir?

Bir üniversiteden mezun ya da halen okumakta olanların herhangi bir sınava girmeden İstanbul Üniversitesi açık öğretim programlarına kayıt yaptırabileceği sisteme Sınavsız İkinci Üniversite denir.

2010 yılında ilk defa kurulduğunda 4 program ve 8.000 öğrencisiyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan AUZEF, bugün gelinen noktada ön lisans, lisans ve lisans tamamlama düzeylerinde 33’ü açık, 13’ü uzaktan olmak üzere toplamda 46 aktif programı ve yarım milyona yaklaşan öğrencisi ile büyük bir aile haline gelmiş durumda. Ülke ve Dünya çapında başarılara imza atmış değerli öğretim üyelerimizin hazırladığı ders içerikleri ve eşsiz deneyimlerini aktardıkları ders videoları Türkiye’nin her yerinden öğrencilerimize bu eğitime ulaşma imkânı veriyor.

Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisiyseniz ön lisans programlarına, lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem ön lisans hem de lisans programlarına (okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programdan farklı olmak kaydıyla) kayıt yaptırabilirsiniz.

Sınavsız İkinci Üniversite Kapsamında Öğrenciler Neden İstanbul Üniversitesi’ni Tercih Etmeliler?

İstanbul Üniversitesi’nin Sınavsız İkinci Üniversite kapsamında öğrencilere pek çok şey sunacağını aktaran İÜ Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin, “Zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde eğitim alma isteği, Türkiye’nin ve hatta dünyanın en saygın Üniversitelerinden birinin diplomasına sahip olmak, bakmakla yükümlü olduğun kişi veya kişilerin koşuşturmacası içinde eğitimine de vakit ayırma gibi… Bu gerekçeleri artırmak mümkün” dedi.


Bu programlardan bazılarının doğrudan iş hayatına hazırlama noktasında avantajlar sunduğunu, bazılarının da daha çok entelektüel bilgi birikiminin artırılmasına hizmet ettiklerini belirten Prof. Dr. Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğitim hayatından işgücü piyasasına geçişi kolaylaştıracak programlar içerisinde Çocuk Gelişimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sivil Hava Kurumları İşletmeciliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşletme, Sosyal Hizmetler, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Hemşirelik, Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi pek çok programımızın yoğun talep edildiğini görüyoruz. Entelektüel bilgi birikiminin artırılmasında ise yine çok nitelikli bazı programlarımızı belirtmek durumundayım. Bunlar; Sosyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Kültürel Miras ve Turizm gibi programlarımız. Aslında tüm programlarımızı bu iki kategoriden birini koymak pek tabii ki mümkün. Her bir programımız için o alanın uzmanı öğretim üyelerimizle birlikte özel olarak çalışıyoruz.”

“Bu Yıl Da Yine Yepyeni İki Programımız İlgililerini Bekliyor Olacak”

AUZEF olarak her sene bir sonraki yıl için açılması muhtemel programların neler olabileceği hususunu farklı zemin ve zamanlarda paydaşlarımızla birlikte tartıştıklarının altını çizen Prof. Dr. Şahin, bunu bazen odak grup toplantıları ile bazen de çevrim içi anketler vasıtasıyla yaptıklarını söyledi.

“Bu yıl da yine yepyeni iki programımız ilgililerini bekliyor olacak. Bunlar; Grafik Tasarımı ve Marka İletişimi Programları. Her ikisi de iki yıllık ön lisans programları. Grafik Tasarımı Programı ile öğrencilerimizin evrensel anlamda tasarım problemlerini algılama, sorgulama, tanımlama ve çözüm üretebilme alt yapısına sahip, bilinçli ve yaratıcı tasarımcı adayları olarak yetiştirmek istiyoruz. Bunu açık öğretim programlarında gerçekleştirmek tabii ki çok kolay değil. Ancak elimizde teknolojik kaynaklar ile en iyisini yapacağız. Yine Marka İletişim Programı’nda da marka yönetimi için gerekli olan iletişim bilgisinin kazandırılması ve bu bilginin sektörel anlamda stratejik bir şekilde kullanılmasının öğretilmesi birincil amacımız. Ben iki programımızda da çok başarılı işlere imza atacağımıza inanıyorum. Şimdiden bu programlarımızı tercih edecek öğrencilerimizi tebrik ediyorum.”

AUZEF’ten Büyük Proje: Z-Kitap

Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ilk defa Çocuk Gelişimi ön lisans ve lisans programlarımızda başlayacağımız çok büyük bir projeleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Şahin, projeleri hakkında şunları aktardı:
“Zenginleştirilmiş Kitabın kısa hali Z-kitap. Şu anda Türkiye’de herhangi bir fakültede emsali olmayan bir proje aslında. Z-Kitap projesinde bir taraftan kitapların bilimsel yapısı güçlendirdik öte yandan da bu dijital materyallerin içerisine öğrencilerimizin alanı ile ilgili olarak öğrenme kapasitesini artırması için QR kodla yedirilmiş öğretici ve düşündürücü videolar, ilgi uyandırıcı sorular, hatırlatmalar, ders anlatım videoları, okuma önerileri, faydalı bilgiler, anahtar kavramlar, podcastler, ipuçları, çevrim içi kaynaklar, gerçek hayatla ilişki ve örnek soru çözümlemeleri koyduk. Dolayısıyla zenginleştirilmiş bir öğrenme ortamı sunmuş olacağız. Bu projenin, ilk örnekleriyle birlikte önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren ulusal ve uluslararası camiada önemli ses getireceğini düşünüyorum.”

Bu Yıl İçin Herhangi Bir Ücret Artışı Yok

Aynı zamanda İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden olan Prof. Dr. Levent Şahin, “Biz AUZEF olarak bir kısmını zikrettiğim yenilik ve çabaları hayata geçirmek için sadece teknoloji ve insan kaynağı değil şüphesiz çok ciddi maddi kaynak da harcıyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen bu yıl için herhangi bir ücret artışına gitmediğimizi söyleyebilirim. Aslında çok rasyonel ve kurum faydasına olacak bir davranış olmadığını da eklemem gerekiyor” dedi. Öğrencileri İstanbul Üniversitesi ailesinin en önemli parçası olarak gördüğünü sözlerine ekleyen Prof. Dr. Şahin, zor zamanlardan geçtiğimiz bugünlerde öğrencilerini sıkıntıya sokacak bir maddi farklılaşmaya gitmediklerini ancak önümüzdeki yıllar için söz veremeyeceğini aktardı.

Kayıtlar 16 Ağustos-16 Eylül Tarihleri Arasında Yapılacak

Son olarak yeni biten üniversite tercih döneminin tüm öğrenci adaylarına mutluluk ve başarı getirmesini temenni ettiğini dile getiren İÜ Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin, “Üniversiteyi kazanamamanın hayatın sonu olmadığı kadar, kazanmanın da her şeyi tamam etmediğini düşünenlerdenim. İçerisinde bulunduğumuz şartlarda önemli olan bilgi, beceri, davranış ve tutumların geliştirilmesi olduğunu düşünüyorum. İmkânı, isteği ve hayali olan herkesi 16 Ağustos – 16 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan İkinci Üniversite kaydımıza davet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Günsu Şevval Aydın
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

bağımlılık proje

Üniversitemiz Akademisyenleri Portekiz'de "Gençlerde Uyuşturucu Madde Bağımlılığını Önleme" Projesi Toplantısına Katıldı

devletnişanı pakistan

Prof. Dr. Celal Soydan, Pakistan “Sitara-i-Quaid-i-Azam” Devlet Nişanına Layık Görüldü

ziyaret valilik

İstanbul Valiliği’nden Üniversitemize Ziyaret

farsça yds

İÜ Dil Merkezi'nde Farsça YDS Kursu Başlıyor

müsilaj proje

Üniversitemizden TÜBİTAK’ın Müsilaj Araştırmaları Çağrısına 11 Projelik Destek

yayın iupress

İÜ Yayınevi’nin 6 Yeni Uluslararası Kitabı Açık Erişime Sunuldu