“Hocalı Soykırımı İnsanlığın En Büyük Kara Lekelerinden Biridir”

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “30. Yılında Hocalı Soykırımını Unutmadık, Unutturmayacağız” başlıklı panel İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu’nda gerçekleşti.

Panele  Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Ulusoy, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Gedikli, Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Amır Aliyev ve İstanbul Milletvekilli Sayın Şamil Ayrım konuşmacı olarak katıldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Kafkaslarda ortaya çıkan sorunlardan birinin de Azerbaycan-Ermenistan sınır anlaşmazlığı olduğunu söyleyerek panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, bu anlaşmazlıkta Ermenistan-Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli yerlerinden biri olan Hocalı’nın önemli bir rol oynadığını belirtti. Ermenistan’ın bölgede yaşayan müslümanların topraklarını terk etmelerini isteyerek Hocalı’da büyük bir katliam gerçekleştirdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ak, “Öyle ki bu katliam çağın yaşanmış en ağır soykırımlarından biri olarak tarihte yerini almıştır. Ermeniler “Büyük Ermenistan” ideali doğrultusunda Azerbaycan egemenliğindeki topraklarda sınırlarını genişletme siyaseti izlemiştir” dedi.

“Hocalı Soykırımı İnsanlığın En Büyük Kara Lekelerinden Biridir”

Bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşen Hocalı Soykırımı’nın, hiçbir savunması olmayan masum insanlara karşı yapılmakla kalmayıp birçok okul, hastane, iş yeri ve cami gibi sivil alanların da Ermeni silahlı güçler tarafından yok edildiğine değinen Prof. Dr. Ak, Azeri kardeşlerimizin insanca yaşama haklarının da ellerinden alındığını söyledi. Prof. Dr. Ak, “Hocalı’da yapılan bu zulüm sadece Azerbaycan halkına yapılmış bir soykırım olmayıp tüm insanlığa karşı yapılmış, tarifi mümkün olmayan bir insanlık suçudur” ifadelerini kullanarak, Hocalı Soykırımı’nın tarihte insanlığın en büyük kara lekelerinden birisi ve aynı zamanda yıllarca hafızalardan silinmeyecek bir acı olarak yerini aldığını vurguladı.

“Bundan Sonra İzlenecek Yol Haritası Çok Önemli”

Hüzünlü bir günün anma toplantısında olduklarını fakat bu hüznü yaşarken aynı zamanda güçlü ve moralli olduklarını ifade ederek sözlerine başlayan İstanbul Milletvekilli Şamil Ayrım, dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu soykırımda yaşlılar, gençler ve çocukların katledildiğini belirterek bu soykırımın böyle toplantılar ile unutturulmayacağının altını çizdi. Ayrım, bundan sonraki izlenecek yol haritasının çok önemli olduğunu ve bu soykırımı gerçekleştirenlerin cezalandırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini belitti. Bu çalışmalar kapsamında İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü’nün öneminin büyük olduğunu dile getirdi.
Geldiğimiz noktada Türkiye ve Azerbaycan’nın 30 yıl evvelki gücünden çok daha güçlü ve moralli bir durumda olduğunu söyleyen Ayrım, “Bütün birikim ve donanımlarımızı kullanarak bu soykırımın suçlularını adaletin önüne çıkarmak ve cezalandırmak için çalışacağız” dedi.

“Geçmişini Unutan Bir Milletin Geleceğini Kurması Oldukça Zordur”

30 yıl önce gerçekleşen Hocalı katliamının 200-300 yıl içerisinde Türk Milleti’nin başına gelen soykırımlardan sadece bir tanesi olduğunu söyleyen Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, dünyada sürekli dile getirilen hiçbir belgesi ve senedi olmayan sözde Ermeni Soykırımı’nın dünyanın gözüne sokulmaya çalışıldığını vurguladı. Bakan Yardımcısı Hacıyev, bu sözde soykırım için Türkiye ve Azerbaycan’dan toprak ve tazminat davası istediklerini belirtti. Bakan Yardımcısı Hacıyev, “Dünyanın gözü önünde gerçekleşen Hocalı Soykırımı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi, ‘Dünya beşten büyüktür’ söyleminin karşısında dünyanın ne kadar Türkün adaletine, galibiyetine, tarihine ve medeniyetine ciddi standartlarda yaklaştığının göstergesidir” dedi.

Azerbaycan Devleti olarak, dünyanın 18 ülkesi tarafından Hocalı Soykırımı’nın tanınmasına nail olduklarını vurgulayan Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Hacıyev, asıl isteklerinin gençlerin, çocukların ve torunlarımızın tarihlerini unutmamaları ve bugünlere nasıl gelindiğini bilerek tarihlerini saygıyla anmaları olduğunu söyledi. Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Hacıyev, “Geçmişini unutan bir milletin geleceğini kurması oldukça zordur” dedi.


Protokol konuşmalarının ardından oturum başkanlığını İstanbul Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel’in yaptığı panele geçildi. Panelde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Ulusoy, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Gedikli ve Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Amır Aliyev konuşmalarını gerçekleştirdi.

Haber: Sevda Özdemir
Fotoğraf: İbrahim Can Selen
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

mentorluk protokol

Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İle Akran Mentorluğu Protokolü İmzalandı

dilmerkezi eğitim Türkçe

Online/Canlı Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Başvuruları Başladı

"Ulusal Staj Programı" Başvuruları Başladı

8mart kadınlargünü

İstanbul Üniversitesi Kadınları 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliğinde Bir Araya Geldi

kurs yabancıdil ingilizce rusça fransızca almanca arapça korece

İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi Online/Çevrim İçi Yabancı Dil Kurs Kayıtları Başladı

28şubat darbe panel

“25. Yılında 28 Şubat” Paneli ve “Sükût İkrardan Gelmez” Fotoğraf Sergisi Düzenlendi