“Hocalı Soykırımı İnsanlığın En Büyük Kara Lekelerinden Biridir”
Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “30. Yılında Hocalı Soykırımını Unutmadık, Unutturmayacağız” başlıklı panel İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu’nda gerçekleşti.
Panele Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Ulusoy, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Gedikli, Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Amır Aliyev ve İstanbul Milletvekilli Sayın Şamil Ayrım konuşmacı olarak katıldı.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Kafkaslarda ortaya çıkan sorunlardan birinin de Azerbaycan-Ermenistan sınır anlaşmazlığı olduğunu söyleyerek panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, bu anlaşmazlıkta Ermenistan-Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli yerlerinden biri olan Hocalı’nın önemli bir rol oynadığını belirtti. Ermenistan’ın bölgede yaşayan müslümanların topraklarını terk etmelerini isteyerek Hocalı’da büyük bir katliam gerçekleştirdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ak, “Öyle ki bu katliam çağın yaşanmış en ağır soykırımlarından biri olarak tarihte yerini almıştır. Ermeniler “Büyük Ermenistan” ideali doğrultusunda Azerbaycan egemenliğindeki topraklarda sınırlarını genişletme siyaseti izlemiştir” dedi.
“Hocalı Soykırımı İnsanlığın En Büyük Kara Lekelerinden Biridir”
“Bundan Sonra İzlenecek Yol Haritası Çok Önemli”
Geldiğimiz noktada Türkiye ve Azerbaycan’nın 30 yıl evvelki gücünden çok daha güçlü ve moralli bir durumda olduğunu söyleyen Ayrım, “Bütün birikim ve donanımlarımızı kullanarak bu soykırımın suçlularını adaletin önüne çıkarmak ve cezalandırmak için çalışacağız” dedi.
“Geçmişini Unutan Bir Milletin Geleceğini Kurması Oldukça Zordur”
Azerbaycan Devleti olarak, dünyanın 18 ülkesi tarafından Hocalı Soykırımı’nın tanınmasına nail olduklarını vurgulayan Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Hacıyev, asıl isteklerinin gençlerin, çocukların ve torunlarımızın tarihlerini unutmamaları ve bugünlere nasıl gelindiğini bilerek tarihlerini saygıyla anmaları olduğunu söyledi. Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Hacıyev, “Geçmişini unutan bir milletin geleceğini kurması oldukça zordur” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından oturum başkanlığını İstanbul Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel’in yaptığı panele geçildi. Panelde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Ulusoy, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Gedikli ve Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Amır Aliyev konuşmalarını gerçekleştirdi.
Haber: Sevda Özdemir
Fotoğraf: İbrahim Can Selen
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İle Akran Mentorluğu Protokolü İmzalandı
Online/Canlı Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Başvuruları Başladı
"Ulusal Staj Programı" Başvuruları Başladı
İstanbul Üniversitesi Kadınları 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliğinde Bir Araya Geldi
İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi Online/Çevrim İçi Yabancı Dil Kurs Kayıtları Başladı
“25. Yılında 28 Şubat” Paneli ve “Sükût İkrardan Gelmez” Fotoğraf Sergisi Düzenlendi