Geçmişten Geleceğe Sağlıkta Yardımlaşma Sempozyumu Üniversitemizde Başladı
İstanbul Üniversitesi (İÜ) ev sahipliğinde Fatih Belediyesi’nin destekleriyle, Sağlık Tarihi ve Müzecilik Derneği, Tıp Etiği Tıp Hukuku ve Tıp Tarihi Derneği, Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi paydaşlığında düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Sağlıkta Yardımlaşma Sempozyumu” 11 Kasım 2023 Tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirilen açılış konuşmaları ve ardından İÜ Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen sergi açılışı ile başladı.
Etkinliğin ilk açılış konuşması Fatih Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Ayşegül Coşkun tarafından gerçekleştirildi. Katılmayı planlayan fakat son anda gelişen acil toplantıları sebebiyle katılamayan Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan’ın selam ve sevgilerini ilettiğini ve kendisinin vekaleti adına bulunduğunu aktararak konuşmasına başlayan Coşkun, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Fatih Belediyesi’nin bilim ve kültür alanını desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Coşkun, sözü Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi adına konuşma yapması için Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özdemir’e devretti. Konuşmasında Tıp alanının ticarileşmesiyle beraber tıpta yardımlaşmanın payının azaldığını vurgulayan Özdemir, sağlığı yeniden kurgulayarak insanlık onuru temelinde yeniden düşünmemiz gerektiğini ve bu sempozyumun buna katkı vereceğini düşündüğünü belirtti. Daha sonra konuşmasını yapma üzere kürsüye Tıp Etiği Tıp Hukuku ve Tıp Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir geldi. Tıp tarihi hakkında konuşma yapan Erdemir, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tıp tarihinde yardımlaşma anlayışının büyük yer kapladığına vurgu yaparak sempozyumun gelecekte de bu yardımlaşmayı güçlendirmesini temenni ettiğini belirtti. Son açılış konuşmasını ise Sağlık Tarihi ve Müzecilik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hatice Nil Sarı gerçekleştirdi. Bu alanda faaliyetlerini sürdüren dernekleri bir araya getirmenin çok önemli olduğunu ve bu alanda farkındalık geliştirmesindeki payına değinen Prof. Dr. Sarı sözlerini noktalamadan önce etkinliğe bireysel katkı gösterenlere teşekkür belgelerini takdim etti ve sergi açılışını gerçekleştirmek maksadıyla İÜ Rektörlük Binası Sergi Salonu’na geçildi.
24 Sanatçıdan 51 Esere Oluşturulan Sergi
“Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Sağlıkta Yardımlaşma Sergisi” adıyla İÜ Sürekli Eğitim Merkezi Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi tarafından hazırlanan, 11 Kasım 2023 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda seremonik kurdele kesilmesiyle ziyaretçilere açılan sergi toplamda 24 sanatçıdan 21’i tezhip, 30’u minyatür olmak üzere 51 adet sanat eserinden oluşuyor. Sağlıkta yardımlaşma konusunda hazırlanan eserlerde yardımlaşma ile ilgili deyişler, hadisler, ayetler, eski sağlık kurumları, gureba hastaneleri ve birçok temaya yer veriliyor. Sergi, 20 Kasım Tarihine kadar Rektörlük Bina’sında ziyaretçilerin ziyaretine açık olacak.
12 Oturumda, Toplam 46 Konuşmacı Yer Alacak
Sergi Açılışının ardından oturumların başladığı sempozyumda 11 Kasım Cumartesi günü “Sağlıkta Yardımlaşmanın Teorik ve Ahlaki Temelleri”, “Sağlıkta Yardımlaşmanın Tarihi”, “Sağlıkta Yardımlaşmada Kurumlaşma”, “Sağlıkta Yardımlaşmada Yönelimler” konu başlıklı 5 oturum gerçekleştirildi. 12 Kasım Pazar günü ise sempozyuma “Sağlıkta Yardımlaşmada Uluslararası Organizasyonlar”, “Ulusal İyi Uygulama Örnekleri”, “Etik ve Yasal Sorunlar”, “Kaynak Sorunları” konu başlıkları ile toplamda gerçekleştirilecek 7 oturum ile devam edilecek. Ardından ise 13 Kasım Pazartesi Günü gerçekleştirilecek olan gezi etkinliği ile sempozyum noktalanacak.
Öne Çıkan Haberler
Rektörümüz İdari Birimlerimizin Yöneticileriyle Buluştu
İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği Toplantısı Düzenlendi
Tıp Fakültesi Heyetinden Rektörümüze Ziyaret
Pekin Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret
Sosyoloji Bölümü'nün "Saha Deneyimleri Işığında: Filistin Sorunu" Etkinliği Düzenlendi
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Gerçekleştirildi