CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA OLAĞANÜSTÜ ZAMANLARDA ENGELLİLİK PROGRAMI

Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen programda, engellilik alanında farkındalığın oluşturulması konusunda İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ENUYGAR) çalışmaları anlatıldı. Engelli bireylerin topluma eşit ve etkin katılımının en temel insan hakkı olduğunun vurgulandığı programda bu alanda gerçekleştirilen sempozyumların farkındalık bilincinin oluşmasına büyük katkı sağladığı belirtildi.


Programın açılış konuşmalarını İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin, ENUYGAR Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın ve AFAD Sorumlusu Cengiz Karakuş yaptı.
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin açılış konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nde okuyan engelli bireyler için üniversitenin olanaklarının ve çalışmaların artarak devam ettiğini, buna ilave olarak olağanüstü zamanlarda karşılaşacağı durumlar için de çözümler üretildiğini vurguladı. Üniversite yönetimi ile ENUYGAR çalışmalarındaki uyuma dikkat çeken Prof. Dr. Levent Şahin, önemli açılımlar yapıldığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın yaptığı konuşmada ülkemizde ve dünyada gelişen doğal afet, pandemi, savaş gibi olağanüstü durumların bu programa ismini verdiğini ifade etti. “Erişilebilirlik varsa engellilik yoktur” sözlerine yer veren Prof. Dr. Aydın, engelli bireylerin olağanüstü durum çerçevesinde yaşadıkları problemler için yeni çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.


Açılış konuşmalarının ardından “Farklı Disiplinlerin Penceresinden Olağanüstü Zamanlarda Engellilik” konulu panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ayşe Resa AYDIN, Doç. Dr. Zümrüt ECEVİT SATI panelde oturum başkanlığı yaparken; Prof. Dr. Aydan ORAL “Afet Rehabilitasyonu”, Prof. Dr. Nurcan ÖZGÜR BAKLACIOĞLU “Uluslararası İlişkilerde Engellilik; Veri, Kuram, Yöntem”, Uzm. Psikolog Bahar YAVUZ “Engellilerde Travma Sonrası Durumlar”, Av. Deniz YAZGAN ŞENAY “6 Şubat Depremlerinden Müstakbel İstanbul Depremine: Öncesi, Esnası ve Sonrasında Engelli Depremzedelerin İhlal Edilen Hakları” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi. Panelin son kısmında konuşmalar hakkında karşılıklı fikir alışverişi yapıldı.

Panelin ardından sözlü bildiri oturumları gerçekleştirildi. Beş genel başlıktan oluşan oturumlar engelli bireylerin yaşamının kolaylaştırılması ve topluma entegrasyon aşamasına ışık tuttu. Oturumlar gerçekleşirken konuşmacılar öncelikle katılımcılara kendilerini fiziksel olarak tanımladı. İşitme engelli bireyler için konuşmalar eş zamanlı olarak işaret dili kullanılarak aktarıldı.

Birinci sözlü bildiri oturumu “Olağanüstü Zamanlarda İnsan Hakları” konusu çerçevesinde gerçekleştirildi. Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Faruk Kerem GİRAY ve Dr. Öğr. Üyesi Şebnem SAYHAN üstlendi. Oturumda görevli konuşmacılardan Doç. Dr. Cansu KAYA KIZILIRMAK “Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Çerçevesinde, Risk Durumları ve İnsani Bakımdan Acil Durumlarda Engelli Bireylerin Korunmasına Dair Taraf Devlet Yükümlülükleri”, Dr. Öğr. Üyesi İzzet Mert ERTAN “Kriz Dönemlerinde Devletlerin Engelli Kişilere Karşı İnsan Hakları Yükümlülükleri: COVID-19’dan Çıkarılacak Dersler”, Dr. Öğr. Üyesi Özgür BAŞYİĞİT “Olağanüstü Dönemler Dâhilinde Engellilerin İstihdam Yoluyla Rehabilitasyonu”, Av. Dr. Alptekin Burak BOYDAK “Pandemi Halinde Engelli İşçilerin Gözetilmesi” ve Dr. Öğr. Üyesi Özge CAN “Engelli Bireylerin Kapsayıcı Afet Yönetimindeki Yeri: Sendai Çerçevesi ve Uygulama Örnekleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

İkinci sözlü bildiri oturumu “COVID-19 DÖNEMİNDE ENGELLİ BİREYLERİN YAŞAM DENEYİMLERİ” konusu çerçevesinde gerçekleştirildi. Oturum başkanlıklarını Dr. Öğr. Üyesi İlyas KAYA ve Doç. Dr. Nalan ÇAPAN üstlendi. Oturumda görevli konuşmacılardan Doç. Dr. Nebile ÖZMEN ve Tuğba ALTINTAŞ “COVID-19 Sürecinde Engellilerin Yaşadıkları Sorunlar”, Ilgın AYDINOĞLU “Pandemi Döneminde Görme Engelli Öğretmenlerin Çalışma Hayatındaki Deneyimleri; Eğitimde Görme Engelliler Derneği Örneği”, Can KOÇ “COVID-19 Pandemisinin Nöromüsküler Bozukluğa Sahip Bireylere Etkisi”, Dr. Nurdane DÜNDAR “COVID-19 Pandemisi ve İşitme Engelli Bireylerin Sağlık Haberlerine Erişimi” ve Gizem ÇINAR BULUT “COVID-19 Pandemi Sürecinin Yükseköğretimdeki Engelli Öğrenciler ve Engeli Olmayan Öğrenciler Üzerindeki Etkisi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Üçüncü sözlü bildiri oturumu “AFETLERDE ENGELLİ BİREYLERİN FARKLI GEREKSİNİMLERİ VE ÇÖZÜMLER” konusu çerçevesinde gerçekleştirildi. Oturum başkanlıklarını Öğr. Gör. Dr. Nalan BEKEN ve Prof. Dr. İshak KESKİN üstlendi. Oturumda görevli konuşmacılardan, Özel Eğitim Uzm. Nursinem ŞİRİN “Afet ve Acil Durumlarda Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler”, Öğr. Gör. Tuna ŞAHSUVAROĞLU “Doğal Afet Durumlarında Nöroçeşitliliği Olan Bireylere Yönelik Sunulacak Psikososyal Destek Hizmetlerinin Önemi”, Öğr. Gör. Aynur ATAMAN KUFACI ve Doç. Dr. Birsen ALTAY “Engelli Göçmen Bireylerin Sağlık Sorunları” ve Prof. Dr. Serap AZİZE TUNÇER “COVID-19 Döneminde Belediyelerin Engellilere Dönük Hizmetleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dördüncü sözlü bildiri oturumu “KAPSAYICI AFET YÖNETİMİ; SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ-1” konusu çerçevesinde gerçekleştirildi. Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Ahmet Talât SAYGAÇ ve Prof. Dr. Ebru DEMİRCİ üstlendi. Oturumda görevli konuşmacılardan, Ar. Gör. Burcu ÇAKI DÖNER “Engele Duyarlı Afet Yönetimi”, Araş. Gör. Dr. Adil ÇAMUR “Türkiye’de Afet ve Acil Durum Yönetimi ve Engellilik” ve Doç. Dr. Engin ÇELEBİ “Afet Dönemlerinde Engelliler ve Halkla İlişkiler” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dördüncü sözlü bildiri oturumu “KAPSAYICI AFET YÖNETİMİ; SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ-2” konusu çerçevesinde gerçekleştirildi. Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Ayşe Resa AYDIN ve Dr. Öğr. Üyesi Halide Candan ZÜLFİKAR üstlendi. Oturumda görevli konuşmacılardan, Dr. Öğr. Üyesi Ecem ÇİÇEK GÜMÜŞ ve Prof. Dr. Selma ÖNCEL “Özel Gereksinimli Bireylerin Duyarlı Afet Yönetimi Modeline Dâhil Edilmesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılmasının Önemi”, Dr. Öğr. Gör. Ahmet BOZ “Uyarlanmış Evlerin Olağanüstü Zamanlarda Engelli Bireylerin Yaşamı Açısından Önemi”, Şeniz ÖZTÜRK “Engellilik ve Diğer Afetler-Yangın Kaçış Alanları” ve Doç. Dr. Seda ATTEPE ÖZDEN, Doç. Dr. Seval BEKİROĞLU “Engelliliği Kapsayıcı Afet Yönetiminde Sosyal Hizmetin Rolü” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Haber: Ömer Mustafa Aytulu, Bengü Erten

Kamera: Başar Uzun
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

TÜRKİYE’NİN ENTELEKTÜEL BİRİKİMİNE EDEBİYAT FAKÜLTESİNİN KATKISI SEMPOZYUMU

TÜRK İSLAM BİRLİĞİ TEŞKİLATI TARİH SANAT ARAŞTIRMA MERKEZİ’NDEN ÜNİVERSİTEMİZE ZİYARET

NUN EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI’NDAN REKTÖRÜMÜZE ZİYARET

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK TEMALI RUHA ŞİFA HÜSN-Ü HAT SERGİSİ AÇILDI

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ

İKLİM LİDERLERİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU