“Cassini-Huygens Uzay Sondası” İstanbul Üniversitesi’nde Konuşuldu

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü yakın zamanda görevini tamamlayan Cassini-Huygens Uzay Sondası’nın ardından öğrencilerine ve halka açık bir etkinlik düzenledi. Katılımın yüksek olduğu etkinlikte Arş. Gör. Özgecan Önal Taş ve Astronomi Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Olcaytuğ Özgüllü sunumları ve anlatımlarıyla Cassini-Huygens Uzay Sondası ve görev süreci ile ilgili bilgi verdi

Adını Astronom Giovanni Domenico Cassini ile Christiaan Huygens’den alan uzay aracının ne olduğu, nasıl bir işlev amacıyla uzaya gönderildiği geçen aylarda Google tarafından yapılan Doodle sayesinde birçok vatandaşın da ilgisini çekti.

1997 yılında Cape Canaveral Uzay Üssü’nden Satürn’e yola çıktığından bugüne kadar 3 bin 948 kez bilim yayınlarına konu olan Cassini-Huygens’in daha önce hiç bilinmeyen 3 uyduyu keşfetmesiyle proje başka bir yola evrildi. Böylece “Uzayda acaba yaşam var mı?” sorularını yeniden alevlendirdi. Bilim adamları bu ihtimali göz ardı etmedi. 20 yıl önce Satürn’ü araştırmak için uzaya gönderdikleri aracın yeni yaşam olasılıkları olan bu yerlerdeki suları kirletmesinden endişe duyarak uzaya fırlatılmadan önce iyi temizlenmediği için bazı organizmaların üzerinde kalmış olabileceği tartışıldı. Sonunda uzay sondasının Satürn atmosferinde parçalanmasına karar verildi.

Amatör Astronomlar Kulübü’nün de destekleriyle yapılan bu etkinlikte küçükten büyüğe ilginin olması da dikkat çekti.

Yedi Yıl Sonra Satürn Gezegeni Yörüngesine Girdi

NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi)-ESA (Avrupa Uzay Ajansı)-ASI (İtalya Uzay Ajansı)  ortaklığında 1980’lerde geliştirilmeye başlanan ve Satürn’ün yörüngesine giren ilk uzay sondası olması ile ünlü Cassini – Huygens, 15 Ekim 1997 yılında uzaya fırlatıldı. Görevini sonlandırana dek dünyadan aldığı 2.5 milyon komutu yerine getiren Cassini’nin 635GB bilimsel veri topladığı kaydedildi.

Uzay boşluğuna fırlatıldıktan 7 yıl sonra Satürn gezegeni yörüngesine girdiğinde uydusu Huygens araçtan ayrılıp 14 Ocak 2005 yılında Titan’a iniş yaptı.
Neredeyse her gün gönderdiği fotoğraflarla dünyayı bilgilendiren Cassini-Huygens uzay sondası bugüne kadar toplam 453 bin 48 fotoğraf çekmiş oldu.
Uzay sondasının en büyük keşiflerinden birisi Titan, Enceladus ve Mimas’ta büyük sıvı su kaynaklarının bulunması ve bu uyduların olası bir hayat barındırıyor olmasıdır. Bu yüzden NASA uzay aracı fırlatılmadan önce gerekli sterilizasyon yapılmamış olma ihtimaline karşılık olası yaşama zarar vermemek adına Cassini’nin Satürn’ün atmosferine girip görevini sonlandırmasına karar verdi. Konuyla ilgililerin takiplerinden de bildiği üzere Cassini  15 Eylül’de Satürn’ün yoğun gaz bulutlarından oluşan atmosferine girerek görevini sonlandırmış oldu.

Haber: Yılmaz BEZGİN, Müge Hatice YÖNTER


Öne Çıkan Haberler

İstanbul Üniversitesi 2017-2018 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni’nde Öğretim Üyeleri’ne Teşekkür Belgeleri Verildi

“Tersine Beyin Göçü ve Teknoloji Transferi” Söyleşisi Yapıldı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İktisat Fakültesi Akademik Kurulu’na Katıldı

“Sivil Savunma ve Acil Eylem Planı” Konulu Hizmet İçi Eğitim Semineri Gerçekleştirildi

Doç.-Dr.-Eyüp-Sarıtaş-Türkiye-Çin-İlişkilerine-Katkılarından-Dolayı-Plaket-Aldı

Doç. Dr. Eyüp Sarıtaş Türkiye-Çin İlişkilerine Katkılarından Dolayı Plaket Aldı

Türk-Dünyası-Belgesel-Film-Festivali’nde-Ödüller-Sahiplerini-Buldu

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu