Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri’nin Yerinde, Yeniden, Acil Yapılandırılması Projesi kapsamında Çapa Yerleşkesi’nde de Yıkım Başladı

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZUPBpGbVKw8&feature=player_embedded[/youtube]İstanbul Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet: Yeni Çapa ve Cerrahpaşa Projeleri ile ilgili olarak Projeler için deprem risklerinin yanı sıra öğretim üyeleri, hasta ve öğrenci tercihleri de analiz edildi. Projeleri 4 yılda bitirmeyi hedefliyoruz.

İstanbul Üniversitesi Ve Fatih Belediyesi’nden Kentsel Dönüşümde Ortak Çalışmalar Başlıyor

Fatih Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Çalışmaları İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Fakültesi Çocuk Polikliniği'nin Yıkımıyla Başlayacak

 

5 Kasım 2012 tarihinde saat 11.00'da başlayacak olan yıkım çalışmalarında,  Fatih Belediyesi Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde 40 noktada toplam 6 bin 500 binayı yıkarak yenilemeyi hedefliyor.

Kentsel yenileme projesinde İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkelerinin yenilemesi de yer alıyor. 2017 yılında bitirilmesi hedeflenen Yeni Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri Projesi, Fatih Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm çalışmalarında önemli bir yer tutuyor. İstanbul Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, “Yeni Çapa ve Cerrahpaşa Projeleri” ile ilgili olarak “Projeler için deprem risklerinin yanı sıra öğretim üyeleri, hasta ve öğrenci tercihleri de analiz edildi. Projeleri 4 yılda bitirmeyi hedefliyoruz.” dedi.  İstanbul Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet 2009 yılında göreve geldiği günden itibaren “İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri’nin Yerinde, Yeniden, Acil Yapılandırılması Projesini" gündeme getirdi ve çalışmalarını başlattı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Fatih İlçe sınırlarında 40 noktada toplam 6 bin 500 binayı yıkarak yenilemeyi hedeflediklerini belirtti.

İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri’nin Yerinde, Yeniden, Acil Yapılandırılması Projesinde; İçinde son sistem teknik donanımın yer aldığı, doktor ve hastaların ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmış, hastanelerin tüm birimlerinin doğru yerlere yerleştirildiği, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları, öğrenciler ve hastaların farklı birimlere kolayca geçebildiği, modern mimari anlayışın hakim olduğu, estetik ve depreme dayanıklı, fiziksel altyapıları tam binalar yapma hedefiyle yola çıkıldı. İnşa edilecek tıp fakülteleri binalarıyla aynı zamanda başka tıp fakültelerine de örnek olacak bir model ortaya koymak amaçlandı.

İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Yeniden Yapım Projesi Yerinde, Yeniden, Acil Yapım Neden?


  • Jeolojik/topografik yapıdan kaynaklanan olası deprem riskleri,

  • Mevcut binaları acil boşaltma ihtiyacı,

  • Afet durumunda organizasyon olasılıkları,

  • Eskimiş ve daha yüksek maliyetle işletilen altyapı,

  • Yeniden yapılanma ve değişime ihtiyaç;

    • Sosyal / kentsel dinamiklerle ilişki ve dünya eğilimleri,

    • Hasta ve öğrenci topluluklarının talebi,

    • Ulaşımda bugün ve gelecek olasılıkları,

    • Ekonomik katma değerler,

    • İşleve yönelik hizmet sunucu ekip ve kullanıcı talepleri.










































































































İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Yeniden   Yapım Projesi Süreci


Tapu   tevhid işlemlerine başlanmasıMart 2009
DPT   ilk başvuru, cetvel revizyon talebi11.05.2010
DPT   ilk başvuru, önerilere göre tekrar revizyon talebi25.06.2010
DPT   olumlu cevabı29.06.2010
Maliye   Bakanlığı uygun görüş talebi08.07.2010
DPT   olumlu cevabının geri çekilmesi15.07.2010
DPT   gerekçelerine uygun yeni başvuru20.07.2010
DPT   red kararı ve “fayda-maliyet analiz” talebi07.09.2010
Çapa,   Cerrahpaşa tapu tevhidi ihalesi ve sözleşme imzası26.10.2010
Ön   fizibilite hazırlığı; “Kentsel Planlama Danışmanlık Hizmet” alımıEkim 2010
Resmi   Gazete’de 2011 yılı yatırım bütçesinde yayınlanması14.01.2011
Ön   fizibilite sonucunun DPT sunumu16.02.2011
Ön   fizibilite DPT onayı ve bütçe kullanma izni31.03.2011
İstanbul   Üniversitesi ve DPT ortak toplantısı19.04.2011
TOKİ   Milli Eğitim Bakanlığı oluru01.06.2011
TOKİ   Başbakanlık onayı04.08.2011
“Proje   Müşavirlik Hizmeti” aşamaları;
Hazırlık   dönemi2010-2011
Ön   yeterlilik26.10.2011
Teknik   tekliflerin açılması01.12.2011
Mali   tekliflerin açılması ve ihalenin sonuçlanması06.12.2011
Sözleşme   imzalanması30.12.2011
İşe   başlanması12.01.2012
İş   bitimiAralık 2012

 

Projenin Aşamaları:

1-Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin kendi yerlerinde yenilenmesine karar verildi

Çalışmaların ilk adımında “Yeni binalar nerede yapılmalı?” sorusuna cevap verildi. Coğrafyacılardan toplumbilimcilere kadar birçok farklı branştan uzmanın konu üzerinde çalışması sağlandı.  Araştırmada uluslararası örnekler ve eğilimlerin incelenmesinin yanı sıra hasta ve öğrenci tercihi, coğrafi ve jeolojik özellikler, olası deprem riski, ulaşılabilirlik, sosyolojik, kültürel ve ticari katma değer oluşturma durumu gibi değişkenler analiz edildi.  Araştırmalar sonucunda hastanelerin bulundukları yerde yeniden yapımının daha uygun olduğu anlaşıldı.

2-Tarihi binalar restore edildi

Cerrahpaşa Yerleşkesi 170 dönüm, Çapa Yerleşkesi 110 dönümlük alana sahip durumdadır. Cerrahpaşa Yerleşkesi’nde 4, Çapa Yerleşkesi’nde 8 adet tarihi bina bulunmaktadır. Tarihi binaları korumak için restorasyon projeleri için çalışmalar devam etmektedir.

3- İstanbul Üniversitesi, Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin tapularını aldı

Yenileme çalışmalarına başlandığında önemli bir sorunla karşılaşılmıştır; Cerrahpaşa Yerleşkesi'nin sadece % 75’inin, Çapa Yerleşkesi'nin ise sadece % 50’sinin İstanbul Üniversitesi’nin tapulu malı olduğunu tespit edilmiştir. 3 yıllık çok yoğun ve zahmetli bir çalışmayla birçok bürokratik süreç tamamlanarak, Cerrahpaşa Yerleşkesi’nin % 99.54’ü, Çapa Yerleşkesi’nin % 99.75’inin tapusunun İstanbul Üniversitesi’nin olması sağlandı.

4-Binaların yenilenmesi için gerekli izinler alındı

Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkeleri İstanbul’un en merkezi yerlerinde olduğu için binaların yenilenmesi için çok sayıda izin alınması gerekmektedir. Yenileme çalışmaları için koruma kurullarına gerekli müracaatlar yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’yle çok yakın diyalog içinde yeniden yapılanma çalışmalarında önemli bir mesafe kat edildi. İstanbul Üniversitesi hastanelerinin tarihi yarımadada kalmasını engelleyen imar planında tadilat yapılması sağlandı.

5- Devlet Planlama Teşkilatı’ndan 4,8 milyon TL kaynak sağlandı

Devlet Planlama Teşkilatı ile yapılan görüşmelerde ortaya çıkan bir başka gerçek ise; hastanelerin yeni yapımı için gereken kaynak ihtiyacının büyüklüğünün anlaşılması olmuştur.  Devlet Planlama Teşkilatı 2011-2012 ve 2013 Yatırım Bütçesi’nden yıllara sari tahsisi sağlanan 4.8 milyon TL kaynak sağlandı.

6- Master Plan ve Avan Proje hazırlandı

Master Plan ve Avan Proje Çalışması için uluslararası danışmanlık hizmeti ihalesine çıkıldı. İhale sonucunda, 240 gün içinde tamamlanmak üzere sözleşme imzalanarak işe başlandı. Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinde jeolojik ve geoteknik analizler ile yer altı ve yerüstü arkeolojik keşif çalışmaları yapıldı.

7-Yapılan çalışmalar İÜ mensuplarına sunuldu

Tüm bu aşamalar, öğretim üyesi, öğrenci ve çalışan görüş ve önerilerini almak üzere; akademik kurullarda, anabilim dalı başkanlıkları toplantılarında, İstanbul Üniversitesi Senatosu ile Yönetim Kurulu’nda,  İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Yönetim ve Danışma Kurulu’nda, (Bu işe özgü oluşturulan, katılımcıları arasında üniversite ilgilileri ile idari görevi bulunmayan ancak tıp fakültelerinde görüşüne ve deneyimine her dönemde başvurulan kıdemli öğretim üyelerinin olduğu) İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Koordinasyon Kurulu’nda, öğrenci ve çalışanlarla yapılan toplantılarda ve ilerleme aşamasına göre ortalama ayda iki kez güncellenen www.yenicapacerrahpasa.org web adresinde tartışmaya açıldı.

8-Yurt dışındaki modern hastane binaları yerinde incelendi

Son 5 yılda yapılmış üniversite hastaneleri uluslararası örneklerinin yerinde incelenmesi için; Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya, Dubai Health Care Center’da İstanbul Üniversitesi ilgili yöneticileriyle teknik görevlilerinin katıldığı toplantılar düzenlendi.

9- Yıkım ve taşınma çalışmaları başlatıldı

Yıkım ve yeniden inşaa sürecine ilk olarak İÜ Cerrahpaşa Yerleşkesi'ndeki binalardan başlandı. Yıkımların hastalara sunulan hizmetleri aksatmamak için etap etap gerçekleştirilmesine ve yıkılan bir bina yeniden inşaa edildikten sonra sırasıyla diğer binaların yıkılmasına karar verildi. Yapılan program gereği ilk olarak Zemin riskleri nedeniyle yıkımı için 2011 yılında karar çıkan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlık Binası yıkımları yasal gereklilikleri yerine getirilerek tamamlandı.  Şimdi ise İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Binasının yıkımı yapılıyor.

10- Yeniden inşaa süreci başlıyor

2012 yılının son üç ayında; tamamlanacak Master Plan ve Avan Proje Çalışması sonuçlarına göre oluşacak aşamalı yıkım ve yapım planı kapsamında, halen son değerlendirmeleri süren finansman modeli seçeneklerinden birisi ile son aşama olan “İstanbul Üniversitesi Yeni Çapa Cerrahpaşa Yerleşkeleri” inşaatları başlatılacaktır.

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ


Öne Çıkan Haberler

"Atatürk'ü Cerrahpaşa'da Anmak" Başlıklı Resim Sergisi

İÜ Mensupları ve Öğrencileri için 2. Grup Türk Müziği Eğitim Sertifika Programı

“Idee Fixe Ensemble Konseri”

Üniversite Hastaneleri Birliği’nin 13. Toplantısı Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde yapılıyor

İÜ Rektörlük Seçimleri 20 Aralık 2012'de

Suluboya Resim Sergisi “Atatürk’ü Cerrahpaşa’da Anmak”