Arş. Gör. Dr. Fatma Önay Koçoğlu, Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği Tarafından Yürütülecek Programla Desteklenmeye Hak Kazandı
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatma Önay Koçoğlu Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından yürütülen araştırma burs programı kapsamında “Genç Araştırmacı” kategorisinde Türkiye’de desteklenmeye hak kazanan 6 kişiden birisi oldu.
Arş. Gör. Dr. Fatma Önay Koçoğlu program kapsamında Sorbonne Université ve Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) çatısı altında araştırma faaliyetlerini yürüten Laboratoire de Recherche en Informatique’te Networks and Performance Analysis ekibi ile bilimsel çalışmalar yürütecek.
İleri düzey araştırma burs programıyla Fransa ile Türkiye arasındaki yeni bilimsel işbirliklerinin başlaması amaçlanıyor. Program kapsamında Temel ve Mühendislik Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Biyoteknoloji, Tarım Bilimleri gibi çeşitli bilimsel alanlarda araştırma önerileri değerlendirilecek.
İÜ Enformatik Ana Bilim Dalı’nda ve veri madenciliği-makine öğrenmesi konularında tamamladığı yüksek lisans ve doktora eğitiminden sonra çalışmalarını özelleştirmek istediğinden bahseden Arş. Gör. Dr. Fatma Önay Koçoğlu, yapay zekâ şemsiyesi altında bu çalışma konularının sağlıktan eğitime, astronomiden finansa kadar çeşitli uygulama alanlarında mevcut olduğunu aktardı. Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, disiplinler arası bilimsel çalışmaların da öneminin gün geçtikçe artması ve kişisel merakının da etkisiyle İÜ Cerrahpaşa Endüstrisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nda ikinci doktora eğitimine başladığını anlattı. Tez aşamasında Doç. Dr. Tarık Küçükdeniz’in katkısıyla baz istasyonu monte edilmiş dronların konumlandırılması problemi üzerine çalıştığını aktaran Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, “Günümüz insanı her an, her yerde bilgiye kesintisiz ulaşmak ve iletişim kurmak ister. Bugün 5G’nin ötesinde bazı telekomünikasyon şirketleri 6G teknolojilerinin hizmete sunulmasına ilişkin AR-GE faaliyetlerini dahi açıkladı. Sadece 5G kullanımı ile sağlanan 10 katlık veri aktarımı hızındaki artış, gelecek yıllarda yeni teknolojilerle daha da sürecektir” şeklinde konuştu.
“Networks and Performance Analysis Ekibi Lideri Prof. Dr. Maria Potop-Butucaru Başkanlığında Yaklaşık Bir Yıl Süreyle Ekipte Çalışmak İçin Kabul Edildim”
Araştırma konusunu aktaran Arş. Gör. Dr. Koçoğlu nesnelerin interneti (IOT) ve endüstri 4.0 kavramlarının da gün geçtikçe yayıldığından ve çeşitli uygulamaların kullanıldığından bahsetti. Arş. Gör. Dr. Koçoğlu hem insanlar üzerindeki giyilebilir cihazlar ile uyumlu uygulamalarda hem de insansız ortamdaki makineler arasındaki iletişimde ve aktarılan veri miktarında da artış olacağını belirtti. Servis sağlayıcıların kesintisiz hizmet vermesi ve müşteri beklentisini karşılayabilmesi için çeşitli ek seçeneklere başvurmak zorunda kalacağını dile getiren Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, “Akıllı, mobil ve uyarlanabilir bir iletişim ağının baz istasyonu monte edilmiş dronlar vasıtasıyla kurulumu bu problemler için alternatif bir çözüm olarak görülüyor. Kaynakların etkin kullanımı yaklaşımıyla var olan dronların doğru şekilde konumlandırılması gerekmektedir. Diğer taraftan görüntü kaydı ile müşteri yoğunluklarının belirlenebilmesi, dronların kendi aralarında haberleşebilmesi gibi çeşitli dron konumlandırma problemleri yapay zekayla bütünleşmiş hale geldi. Bahsi geçen konu da uluslararası platformda günden güne önem kazanmaktadır” dedi.
“Hem Türkiye’de Hem de Fransa’da Yapılacak Çalışmalar Çağın Hızını Yakalayacak”
Başvurucu süreci hakkında bilgi veren Arş. Gör. Dr. Koçoğlu öncelikle uluslararası bir platformda çalışmak ve önemli bilim merkezlerinin bilgi birikiminden yararlanmak için Avrupa’da konuya ilgi duyabilecek araştırmacı ve laboratuvarları incelediğini belirtti. Arş. Gör. Dr. Koçoğlu çeşitli araştırmacılarla iletişime geçtikten sonra Sorbonne Université ve Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) çatısı altında araştırma faaliyetlerini yürüten Laboratoire de Recherche en Informatique (LIP6)’ten gelen ilk olumlu bildirinin ardından çok sayıda öğretim üyesinin görüş ve önerilerini de alma şansının olduğunu aktardı. Araştırma önerisi ve akademik özgeçmişini sunduktan sonra görüşme yaptığını ifade eden Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, Networks and Performance Analysis ekibi lideri Prof. Dr. Maria Potop-Butucaru başkanlığında yaklaşık bir yıl süreyle ekipte çalışmak için kabul edildiğini bildirdi. Kabul edildikten sonra araştırma faaliyetinin maddi olarak desteklenmesi için olası fırsatları değerlendirdiğini aktaran Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, TÜBİTAK 2214-A programıyla Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği Araştırma Burs Programı-Genç Araştırmacı Bursu’na başvurduğunu dile getirdi. Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, hakem görüşmeleri ve komisyon değerlendirmeleri sonucunda her iki kurumdan da burs almaya hak kazandığını söyledi.
“Fransa ve Türkiye Arasında Yeni Bilimsel İşbirliklerinin Başlaması Hedefleniyor”
Hem Türkiye’de hem de Fransa’da yapılacak çalışmaların çağın hızını yakalamak için önem arz ettiğini belirten Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, Sorbon Université tarihi ve akademik başarıları hakkında bilgi verdi. Üniversitenin uluslararası birçok sıralamada dünya genelinde ilk 80 üniversite arasında yer aldığını aktaran Arş. Gör. Dr. Koçoğlu “Misafir olacağım laboratuvarın ortak çalıştığı diğer araştırma kuruluşu CNRS ise Fransız ulusal araştırma merkezi olup, bir bakıma Fransa’nın TÜBİTAK’ı olarak ifade ediliyor” şeklinde sözlerine devam etti. Laboratuvarın 4 ana eksende ve bu ana yapının altında 22 farklı takımla araştırmalar sürdürdüğünü kaydeden Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, 214 kalıcı, 333 geçici olmak üzere 547 kişinin çalıştığını, üç farklı European Research Council (ERC) projesi yürütüldüğünü ve yılda 500’den fazla yayın üretildiğini aktardı. Laboratuvarın nitelikli projeler için ulusal, AB ve de güçlü sektör ortaklarından farklı bütçe destekleri de sağladığını anlatan Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, TÜBİTAK ile Fransa Dışişleri Bakanlığı arasında mevcut işbirliği protokolü çerçevesinde, Bosphorus Programı altında araştırma projeleri desteklendiğinin altını çizdi.
İleri düzey bir araştırma programı olan Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği Araştırma Burs Programı ile de özellikle Fransa ve Türkiye arasında yeni bilimsel işbirliklerinin başlaması hedeflendiğini vurgulayan Arş. Gör. Dr. Koçoğlu “Bu doğrultuda İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da görev yapan, alanında uzman değerli hocalarım ve misafir olacağım laboratuvardaki güçlü ekibin de katkısı ile yüksek nitelikte makale ve projeler başta olmak üzere birçok bilimsel çalışmaya imza atacağımıza inanıyorum” şeklinde ifade etti.
Aldığı bursların uluslararası platformda araştırma yapmanın kapılarını açarken araştırma süresinin de artmasına olanak sağladığından bahseden Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, araştırması süresince ciddi bilgi ve deneyime sahip olacağını bildirdi. Akademik kariyeri için büyük bir adım olduğunu belirten Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, “Burslardan yararlanmak üzere çok sayıda arkadaşımın başvuruda bulunduğunu biliyorum. Bana layık görülen bursların öneminin farkındayım ve bu ciddiyetle hareket edeceğim. Dolayısıyla başarılı olmak, nitelikli çalışmalar ortaya koymak, ülkem ve üniversitem için önemli işbirlikleri sağlamak adına elimden gelen tüm gayreti göstereceğim. Fransa Büyükelçiliğinin programında Türkiye genelinde başvuran adaylar arasında desteklenen 6 kişiden biri, TÜBİTAK’ın programında Teknik Bilimler alanında başvuran adaylar arasında desteklenen 22 kişiden biri olmaktan ve seçilen bu az sayıdaki bilim insanı arasında yer almaktan dolayı mutluluk duyuyorum” dedi.
“Ulusal ve Uluslararası Araştırmacılarla İletişime Geçmekten Korkmayın”
Büyükelçiliğin programında Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden araştırmacıların desteklendiğini belirten Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, Türkiye’de üniversite denilince akla ilk gelen üniversitelerden olan İstanbul Üniversitesi’nin de kendi katkıları sayesinde bu listede yer alıyor olmasından ötürü de gurur duyduğunu belirtti. Arş. Gör. Dr. Koçoğlu hem akademik anlamda hem de konuyla ilgili süreçte onu destekleyen ve yanında olan Doç. Dr. Tarık Küçükdeniz’e, İÜ Enformatik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’e, Prof. Dr. Ş. Alp Baray’a, Prof. Dr. Şakir Esnaf’a, İÜ-Cerrahpaşa Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mutlu Yenisey’e, İTÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Özcan ve Arş. Gör. Denizhan Demirkol’a teşekkürlerini sundu.
Bilime gönül vermiş genç arkadaşlarına ve öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, hedeflerini yüksek tutmaları, ulusal ve uluslararası araştırmacılarla iletişime geçmekten korkmamaları gerektiğini ifade etti. Cevap alınmasa ya da olumsuz cevaplar alınsa da denemekten vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizen Arş. Gör. Dr. Koçoğlu, araştırma önerilerini hazırlarken talep edilenleri ve değerlendirme süreçlerini iyi incelemelerinin önemli olduğunu vurguladı.
Haber: Yağmur Meltem Atik
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
Birçok Üniversitede Kabul Edilen PTE Academic İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı Üniversitemizde Yapılıyor
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nde Beyza Büşra İnalöz Çocuk Hematoloji Onkoloji Servisi Açıldı
Online/Canlı Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Başlıyor
Dijital Dünyada Kişisel Verilerin Önemi İstanbul Üniversitesi’nde Değerlendirildi
Üniversitemiz Bünyesinde Yayımlanan Alman Dili ve Edebiyatı Dergisi SCOPUS İndeksine Kabul Edildi
Üniversitemizin Paydaşı Olduğu "Beyaz Ev Projesi" Aileyi ve Toplumu Sağlıklı ve Güçlü Kılmayı Hedefliyor