“25. Yılında 28 Şubat” Paneli ve “Sükût İkrardan Gelmez” Fotoğraf Sergisi Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi ve Hukukçular Derneği’nin iş birliğiyle düzenlenen “25. Yılında 28 Şubat” Paneli ve “Sükût İkrardan Gelmez” Fotoğraf Sergisi 28 Şubat Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Türkiye Kamu Başdenetçisi ve İslam İş Birliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği Başkanı Avukat Şeref Malkoç ile Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Ahmet Yılmaz katıldı.

28 Şubat, Türkiye’nin Geleceğine Yapılmış Bir Darbedir

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Ahmet Yılmaz, 28 Şubat Postmodern Darbesi’nin Türkiye’nin geleceğine yapılmış bir darbe olduğunu ve yüzlerce gencin üretmesine, düşünmesine engel olunan bir süreç olduğunu söyledi. 28 Şubat’ın, demokrasi ve hukuka olduğu gibi cumhuriyetin bizzat kendisine karşı yapılmış bir darbe olduğunu vurgulayan Yılmaz, egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu hakikati üzerine bina edilmiş olan cumhuriyetin yine cumhuriyeti kollamak adına kendi vesayetçi anlayışlarını ve azınlık iktidarını pekiştirmek için yapılmış darbe olduğunu aktardı.

Ayrıca, 28 Şubat’ın hukuk ve demokrasi tarihine kara bir leke olduğunu ifade eden Yılmaz, “28 Şubat, insanların temel hak ve özgürlüklerinin elinden alındığı sürecin adıdır. 28 Şubat, demokrasinin, hukukun ortadan kaldırıldığı, askıya alındığı süreçtir. 28 Şubat yargı bağımsızlığının, hakim tarafsızlığının olmadığı sürecin adıdır. 28 Şubat, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitaplarında yer alan şiiri okuduğu için siyasi yasaklı hale gelen belediye başkanının bulunduğu dönemdir. 28 Şubat, devletini ve milletini seven insanların sadece inandığı değerleri yaşamaya gayret ettiği için devlet kadrolarından emniyetten askeriyeden atılarak, riyakar, iki yüzlü ve sahtekar bir yapının önünün açılması suretiyle 15 Temmuz'da FETÖ terör örgütü olarak karşımıza çıkmasını kolaylaştıran süreçtir. 28 Şubat, okul önlerinde lise bahçelerinde üniversite kapılarında okullarına girmekten başka amacı olmayan o genç insanların polis tarafından çevik kuvvet barikatları aracılığıyla okullarına girmelerinin engellendiği süreçtir” diye konuştu.

Yaşananları Unutmamak ve Unutturmamak Hepimizin Sorumluluğudur

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Ahmet Yılmaz’ın ardından kürsüyü İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak devraldı. Prof. Dr. Ak, konuşmasına 28 Şubat sürecinin Türk milletinin birlik ve beraberliğiyle bertaraf edilmiş bir süreç olduğunu söyleyerek başladı. 28 Şubat sürecindeki yaşananlardan söz ederek, “Bu süreç Türk milletinin kendi inancıyla, kültürüyle, öz değerleri ve geleceğe yönelik ümitleriyle zıtlaşan ve bunlara sınır koymaya çalışanların gerçekleştirdiği ve bin yıl süreceği söylenen bir hareketin tarihi olmuştur. Bu hareket yine milletin kendi öz değerlerine sahip çıkmasıyla birbirinin kıymetini bilmesiyle birlikte hareket etmesiyle bertaraf edilmiştir. Bugün burada 28 Şubat süreciyle ilgili çok değerli bilgiler aktarılacaktır. Nitekim yaşananları unutmamak ve unutturmamak hepimizin sorumluluğudur” dedi.

Türkiye’nin, tarihten bu yana iç ve dış tehditlerin odağında bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Ak, 28 Şubat'tan yıllar sonra 15 Temmuz sürecinde de bu durumun çok açık bir şekilde kendini gösterdiğini belirtti. Türk devletinin ve milletinin bütün bu planları boşa çıkardığını vurgulayan Prof. Dr. Ak, “Bu tür hareketleri tersine çevirmeyi başaran ve demokrasi bilincini geleceğinin teminatı olarak gören milletimiz ülkemizin üzerine planları olanların çekincesi ve korkusu olmuştur. Bu itibarla ‘25. yılında 28 Şubat’ konulu panel ve ‘Sükut İkrardan Gelmez’ fotoğraf sergisinin de geçmişte yaşanan bu tür süreçlerin unutulmaması ve unutturulmaması, tekrarlanmaması bilincini kuvvetlendireceğine inanıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bugün Burada Demokrasi ve Hukuk Konuşuluyor

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın ardından kürsüye çıkan Türkiye Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, Türk siyasi tarihinin darbelerle dolu olduğunu fakat bugün bu salonda demokrasi ve hukukun konuşulduğunu vurguladı. Kendisinin de İÜ Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu söyleyen Malkoç, “Hem öğrencilik hatıralarımız hem de 28 Şubat'ın üniversitelerde zulmünün zirveye vardığı yer İstanbul Üniversitesidir ve bu binadır. 28 Şubat'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) içerisindeki bir grup çete, hukukun dışında bir yapılanmayla batı çalışma grubunu oluşturarak terör estirmişler ve TSK'ni rehin alarak tankla süngüyle demokrasiye saldırmışlardır. Tankla demokrasiye balans ayarı vermeye çalışmışlardır” şeklinde konuştu.

Demokrasiye tankla balans ayarı vermeye çalışanların, 28 Şubat’ın bin yıl süreceğini iddia edenlerin bugün mahcubiyetle dolaştığını, Necmettin Erbakan’ın tedrisatından geçenlerin ise bugün vali, rektör, il müdürü, milletvekili olduğunu söyledi. Bu durumun, azmin ve hukuka bağlılığın zaferi olduğunu vurgulayan Malkoç, “Cumhurbaşkanımız 28 Şubat sürecinden sonra Başbakan oldu ve 28 Şubat'ın tortularını söküp atmaya başladı. Bu memnuniyet verici bir şey.

28 Şubat sürecinin ekonomik yönüne de vurgu yapan Malkoç, “28 Şubat'ın ekonomik yönünü çok az konuştuk. TBMM'de hazırlanan raporda 28 Şubat'ın Türkiye zararı 400 milyar dolar olarak ifade ediliyor. 2020 yılının Türkiye Gayrisafi milli hasılasının yarısı kadar bir para, olağanüstü bir para. Tabii ki bunları anlatacağız, hatırlatacağız ki bir daha olmasın bu darbeler. Çok şükür 28 Şubat'ın izleri Türkiye'den siliniyor” dedi. Malkoç, son olarak programdaki katılımcıları selamladı ve konuşmasını tamamladı.

Program, daha sonra 28 Şubat sürecine tanıklık etmiş katılımcıların oturum konuşmalarıyla devam etti. Panele konuşmacı olarak; panelin moderatörlüğünü yapmak üzere Hukukçular Derneği önceki başkanı Av. Cavit Tatlı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Vekilliği, İl Genel Meclisi Üyeliği ve MAZLUMDER’de çeşitli görevlerde bulunan Av. Ahmet Selamet, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet Cengiz, Anadolu Ajansı Ayrımcılık Hattı Editörü, Milli Savunma Üniversitesi Doktora öğrencisi Zeynep Bayramoğlu ve Galatasaray Üniversitesi denklik öğrencisi Esra Fidan katıldı. Program, oturum konuşmacılarının konuşmalarıyla sona erdi.

Haber: Meriç Cintosun
Fotoğraf: Gökçe Güler, Melis Arıner
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

Azerbaycan Hocalı

“Hocalı Soykırımı İnsanlığın En Büyük Kara Lekelerinden Biridir”

8mart kadınlargünü

İstanbul Üniversitesi Kadınları 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliğinde Bir Araya Geldi

kurs yabancıdil ingilizce rusça fransızca almanca arapça korece

İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi Online/Çevrim İçi Yabancı Dil Kurs Kayıtları Başladı

28şubat konferans darbe

“Demokrasiye Vurulan Postmodern Darbe 28 Şubat” Konferansı Gerçekleştirildi

iktisat siyasal lojistik

İstanbul Üniversitesi Bünyesinde 14 Program AQAS Tarafından Akredite Edildi

anma kazımismailgürkan rektör dekan

İstanbul Üniversitesi Eski Rektörü Ord. Prof. Dr. Kazım İsmail Gürkan’ı Saygıyla Anıyoruz