100. Yılında İstiklal Marşı Etkinliklerinin İlki Olan “Korkma!” Sergisi Gerçekleştirildi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin mensupları tarafından 100. yılında İstiklal Marşı etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergilerin ilki olan “Korkma!’’ sanat etkinliği 12 Mart Cuma günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleşti.


Açılış konuşmasını yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı, İstiklal Marşı’nın 100. yılının önemine değinerek, “İstiklal Marşımızın yazılışının üstünden bir asır geçmiş. Fakat bu bir asırlık süre içerisinde bir metin düşünün ki eskimemiş. Elbette ki ilk yazıldığı günlerin heyecanı bambaşkaydı. Elbette, ilk yazıldığı günlerin şartları da bambaşkaydı. Fakat bir asır sonra o yazılan metnin ruhlarda uyandırdığı ümit ışığı var. O yazılan metnin ruhlarda uyandırdığı güzellik parlayışı var. İşte bir asır geçtikten sonra ilk günün birtakım endişeleri, çok şükür geride kalmış olmasına rağmen bugün hala o estetik özellikler, o güzellik pırıltıları bize ve ruhlarımıza hala seslenmeyi sürdürüyor. Elbette, bu Mehmet Akif’in başarısıdır” dedi.

“İstiklal Marşı, Bu Millettin Her Ferdinin Hafızasında Yer Edinen Bir Metindir”

İstiklal Marşı ile ilgili iki önemli konu üstünde duran Prof. Dr. Andı, “İstiklal Marşı, bu millettin her ferdinin hafızasında yer edinen bir metindir. İstiklal Marşı, siyasal metin olmasına rağmen toplumun her ferdinin ruhunda, aklında, zihninde bir karşılık bulmaktadır. İstiklal Marşının önemli bir vasfı da budur. Bu vasfı sağlayan iki boyut bulunmaktadır. Bir tarafı pek çok ulusun, milletin milli marşında olmadığı kadar düşünce örgüsüyle örülmüş olmasıdır. İstiklal Marşı, kavramlar yükü çok yoğun bir metindir. Bugün, bir asır sonra, içimizde, zihnimizde çoğalarak devam etmesi bizi biz yapan bu değerleri estetize ederek bugüne taşınmasında aranmalıdır. İkinci boyutu da İstiklal Marşının estetik bir metin olmasıdır. Başka ulusların marşlarında bu estetik unsur eksiktir. Kuru hamasi ve siyasal metinlerdir. Ama İstiklal Marşı, bir tarafıyla siyasal duruşu temsil ederken, bir tarafıyla düşünce yükünü yüklenen bir sanat eseridir” şeklinde konuştu.

“Mehmet Akif’in Sanatkâr Olarak Yönettiği Hiçbir Eser Olmasaydı Yalnızca Bir İstiklal Marşı Bile Onu Bu Milletin Edebiyatında Çok Müstesna Bir Yere Koymamıza Yetecek Bir Metindir”

“Mehmet Akif’in sanatkâr olarak yönettiği hiçbir eser olmasaydı yalnızca bir İstiklal Marşı bile onu bu milletin edebiyatında çok müstesna bir yere koymamıza yetecek bir metindir. İstiklal Marşı, çağdaş Türk edebiyatı ve modern sanatlar bütünümüz içerisinde eser-i berceste diyebileceğimiz nitelikte bir eserdir” ifadelerine yer veren Prof. Dr. Andı, “Bir asır sonra bugün burada bu vesileyle bir aradayız. Bir asır sonra bize düşen hamasi anmaların dışında metnin arka planındaki düşünce ağını, kavramlar dünyasını, o kavramları metne yükleyen veyahut da üreten kafayı, yani Akif’in düşünce dünyasını, entelektüel kimliğini genç nesillere daha yoğun bir şekilde taşımaktır. Bu sebeple metnin güzellik tarafını çağın yorumlarıyla çoğaltmamız gerekiyor. İşte bu bağlamda üniversitemin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin değerli akademisyenleri, değerli mensupları ve öğrencileri güzel bir çalışma ortaya koydular. Bu sergi, bir anmanın, bir anlamanın çoğalması, çeşitlenmesi ve güncel ilgilere seslenmesi nedeniyle anlamlıdır. Hem sergide emeği geçen herkese hem de bu sergiye ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın şahsında bütün İstanbul Üniversitesi mensuplarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı.

“Serginin Milli Birlik ve Beraberlik Duygularını da Temsil Ediyor”

Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı’nın ardından açılış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, bu faaliyetlerle birlikte 100. Yıl heyecanını yaşadığını aktardı. Bu gerçekleşen etkinliklerin de adının 100. zafer yılına yürüyüş anlamında olduğunu bildiren Prof. Dr. Ak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu yılın “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” yılı olarak ilan edildiğini belirtti. İÜ olarak bu heyecana ortak olan diğer kurumlarla etkinlikleri düzenlediklerinden bahseden Prof. Dr. Ak, bunlardan birisinin bugün açılışı gerçekleşen etkinliğin olduğuna değindi.

Serginin milli birlik ve beraberlik duygularını da temsil ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ak, “Burada tam da İstiklal Marşı’nın da vurguladığı şekilde bir milli birlik ve beraberliğin temsilini görüyoruz. Bu sergi üniversiteden belediyeye, İl Kültür Turizm Müdürlüğüne kadar paylaşma ruhu içerisinde ele alındı.” şeklinde konuştu. Serginin küresel salgın şartlarında kısıtlı katılımla devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Ak, serginin açıldıktan sonra mekân ziyaretlerine ve e-sergi olursa da oradan ziyaretçilerle buluşacağını belirtti. Serginin geniş kitlelere ulaşacağına değinen Prof. Dr. Ak, emeği geçen tüm sanatkârlara, fikir, düşünce sahiplerine teşekkürlerini iletti.


“İstiklal Marşı Sadece 100 Sene Önce Yazılıp O Dönemde Kalmış Bir Eser Değil”

Temel vurgunun İstiklal Marşı ve mücadelesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Ak, “Bu açıdan bakınca Türkiye’nin gerçekleştirdiği bu tarihi olay sadece 100 sene önce kendi sınırları içerisinde olan bir olay değil, bugün de mazlum milletlere örnek olacak vasıfları vardır.” ifadelerine yer verdi. Odasında bulunan milli mücadele yıllarında Atatürk’ün duruşunun şimdi bazı uluslara ilham kaynağı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ak, oradan hareketle oluşan milli mücadele ruhuyla şimdi yeni milli benliğini kazanmasına yardımcı olan ulusların şiirler yazarak hediye ettiklerini anlattı. İstiklal Marşı’nın sadece 100 sene önce yazılmış ve o dönemde kalmış bir eser olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ak, güncel etkilerini dikkate alarak yeni söylemlerle, özellikle gençlere ulaştırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

İstiklal Marşı’nın milli marşlar arasında yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Ak, milli marşların çok daha ötesinde, edebi unsurlarla bezenmiş ama tarihi hakikate dayanarak zengin bir temelle oluşturulduğunu söyledi. Dil olarak sade görünse bile her bir kelimesinin derin anlamlar içerdiğini aktaran Prof. Dr. Mahmut Ak, “Öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum, İstiklal Marşı’nın ilk kıtasını anlama ve yorumlama, söz sanatlarını inceleme konusu haftalar alan bir konu olmuştu. Açıklanması gereken her bir kelime var, bugüne imalar olan hem anlam hem söz dizimi bakımından değerler ifade eden bir metindir” dedi.

“Bu Metni Ortaya Çıkaran Milletin Mensubu Olmaktan Gurur Duyuyorum”

Bu metni ortaya çıkaran milletin mensubu olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Ak, marşın yazıldığı1921 yılı dikkate alındığında, henüz Büyük Taarruz’un olmadığı ve şehitlerin verildiği, son noktanın konmadığı yıllardan bahsedildiğini aktardı. Prof. Dr. Ak, tüm birikimini kaybetmiş, yaralanmış, zedelenmiş bir milletin yeni heyecana ihtiyaç duyduğunu belirterek bu heyecanın gerçekçi olması gerektiğini ifade etti. İstiklal Marşı’nın en büyük gücünün gerçek bir zemine dayanmasından geçtiğini anlatan Prof. Dr. Ak, sözler ve anlam zenginliğiyle sadece edebi bir ürün olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, halkın kendi içinden gelen hissiyatının verildiği bir metin olması açısından geniş kitlelerce sahiplenildiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı’nın da değindiği üzere özellikle 10. kıtasının milli ant olacak duyguların zirveye ulaştığı bir metin olmasından bahseden Prof. Dr. Ak, bu konunun bir sergi veya panelle bitebilecek kadar kısa bir konu olmadığını söyledi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine, Medeniyet Üniversitesine, Üsküdar Belediyesine ve İl Kültür Turizm Müdürlüğüne teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Ak, gelecekte daha da zengin ve anlamlı etkinlikler yaparak geniş kitlelere ulaşacaklarını kaydederek açılış konuşmasını noktaladı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Görevlisi Betül Bilgin, bu serginin Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Medeniyet Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’yle birlikte planladığını belirtti. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Müdür olan Öğr. Gör. Bilgin, bir hafta açık kalacak serginin konseptinin sadece sergiden ibaret olmadığını geleneksel sanatlar olduğu gibi dijital sanatların da işin içerisinde olduğunu bildirdi. Sergide sanat anlayışına uygun, geçmişin bize getirdiği, hala devam eden ve edecek olan heyecanı da içerinde bulundurmak istediklerini aktaran Öğr. Gör. Bilgin serginin hem öğretim üyeleri hem de öğrenciler tarafından oluşturulduğunun bilgisini verdi.
Açılış konuşmalarının ardından sergi gezilmesiyle etkinlik noktalandı.

Haber: Fatmanur Arslan, Yağmur Meltem Atik    
Fotoğraf: Başar Uzun, Seyithan Er
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

ECHE

Üniversitemizin ECHE Başvurusu 100 Tam Puanla Kabul Edildi

dişhekimliği yardım

Diş Hekimliği Fakültemizden Batman'daki Köy Okuluna Yardım Eli

İletişim Fakültesi Öğrencilerimiz, “Genç İletişimciler” Yarışmasında 2 Ödül Kazandı

yökanadolu

Üniversitemiz Heyeti “YÖK Anadolu Projesi” Çalışmaları Kapsamında Şırnak Üniversitesi'ni Ziyaret Etti

istiklalmarşı mehmetakif

“Millî Marşlar Bir Milletin Ülkesini ve Devletini Bir Bütün Olarak Sonsuza Kadar Koruma, Yükseltme ve Yüceltme İradesinin En Somut Şeklidir”

kadınbuluştayı

“Kadınların İş Hayatına Dahil Olması, Ülkemizin Kalkınması ve Daha İyi Bir Geleceğe Sahip Olması Açısından Oldukça Önemlidir”