1. Uluslararası İstanbul Ahilik, Üretim, İş Ahlakı, İcatlar ve Markalar Sempozyumu Gerçekleştirildi
“1. Uluslararası İstanbul Ahilik, Üretim, İş Ahlakı, İcatlar ve Markalar Sempozyumu” 17 Eylül 2019 tarihinde İstanbul Valiliği ve Kuveyt Türk’ün katkılarıyla, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Mavi Salon’da gerçekleştirildi. Sempozyuma, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın yanı sıra İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, İstanbul Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kalay, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da katıldı.
“Ahilik Bir Teşkilat Olmanın Ötesinde, Aynı Zamanda Bir Kültürdür”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Ahilik teşkilatının kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak “Ahilik İslam kültürü ve geleneğiyle yiğitlik, cömertlik, kardeşlik felsefesinin kaynaşmasıyla ortaya çıkmış ve yaygınlaşmış bir dünya görüşü ve bu zihniyete dayalı olarak gelişmiş bir kurumdur. Fütüvvet ve ahilik kurumları İslam kültür ve uygarlığı içinde toplumsal, ekonomik, dini ve ahlâkî birçok yönden önemli roller üstlenmiştir. Ahilik temel olarak yardımlaşma, dayanışma ruhu içinde bozulmuş olan Anadolu birliğini ve toplumsal yapıyı yeniden kuran çok fonksiyonlu bir kurumdur. Ahilik, Moğol saldırıları esnasında Anadolu halkının yaşadığı yağma ve zulme karşı Ahi Evran'ın esnaf ve sanatkârları bir birlik altında toplayarak sanat ve ticaret ahlakını üretici ve tüketici çıkarlarını güven altına almak suretiyle olumsuz politik bir atmosfer içerisinde onlara yaşama ve direnme gücü vermesiyle doğmuştur. Bu nedenle Ahilik bir teşkilat olmanın ötesinde, aynı zamanda bir kültürdür ve felsefesi asırlardır esnaf, tüccar, sanatkâr ve çok çeşitli ticari işletmecilik yapan insanlara ilham kaynağı olmuştur.” dedi.
Konuşmasının devamında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, ahiliğin iş birliğine verdiği öneme dikkat çekerek konuşmasını “Ahilik, iş birliği içinde mutlu iş ve hayat anlayışı ve dürüst sade insani değerlere saygılı bir yaklaşımdır. Çalışmayı, ibadeti ve dürüstlüğü bir bütün olarak ele alan ahiliğin ahlak sahibi olmayan bir iş insanının asla başarıya ulaşamayacağını, ulaşsa bile bu başarının uzun ömürlü olmayacağını benimser. Ahilikte meslek ahlakı her şeyin üstünde tutulur. Ahilik, esnaf ve sanatkârlara yön veren, onları çıraklıktan ustalığa yetiştiren, üretici ve tüketici arasındaki iletişimi denetleyen ve böylece ekonomik hayatı düzenleyen bir esnaf örgütü olmasının yanı sıra bütün halka kapılarını açmıştır. Ahilik kurumu bugün de toplumsal ve ekonomik hayatın düzenlenmesinde rol oynamaktadır.” sözleriyle noktaladı.
“Ahilik ve Genel Ahlak Prensiplerinin Günümüze Işık Tutacağına İnanıyorum”
Açılış konuşmasında Vali Yardımcısı Uğur Aladağ şunları dile getirdi: “Ahilik müessesesi Selçuklulardan bu yana bizim tarihimizde toplumsal, ekonomik, asayiş ile askeri açıdan ve özellikle eğitim açısından çok büyük önem arz ediyor. Meslek ahlakının geliştirilmesi ve belli bir alanda uzmanlaşma, üretim yapma ve bu üretimi devam ettirme anlamında mesleki eğitim yaratmak toplumun asayişinin bozulduğu dönemlerde de özellikle asayiş konusunda teşkilatlanma ve asayişi sağlamış bir müessese. Sanayi devriminin gelmesiyle birlikte değişen dünyada Ahilik ve genel ahlak prensiplerinin günümüze ışık tutacağına inanıyorum.”
“Ahilik Mesleki Teşkilatlar ve Yaygın Eğitim Kurumları Olarak Bilinen İlk Ciddi Mesleki Kuruluşlardır”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan Ahilik’in teşkilat yapısına dikkat çekerek “Ahilik mesleki teşkilatlar ve yaygın eğitim kurumları olarak bilinen ilk ciddi mesleki kuruluşlardır. Aynı zamanda bugünde izlerini gördüğümüz dönemin bir sivil toplum görünüşünü de üstlenmişlerdir. Ahilikte amaç tüm örf adet ve gelenek göreneklerle İslam inancını birleştirerek bireylerin sosyal kişilik ahlaki ve mesleki gelişimlerini ve olgunlaşmalarını sağlamaktır. Bu kurumlarda her yaş ve her sınıftaki insan eğitildiğinden bireylere sosyal hayatı düzenleyen dini ahlaki ve mesleki değerler kazandırılmış ve böylece aralarındaki sosyal bağlar kuvvetlendirilmiş güzel ahlaklı ve aklıselim bireylerden oluşan sağlam bir toplumsal yapı oluşturulması amaçlanmıştır.” dedi.
“Anadolu Sanayi Devrimi Neredeyse Tüm Araştırmalarımın Özetidir”
Sempozyumun devamında “Anadolu Sanayi Devrimi” kitabından söz eden İstanbul Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kalay, şunları söyledi: “Anadolu Sanayi Devrimi neredeyse tüm araştırmalarımın özetidir. Ahi Evran, 1200’lerde Anadolu’ya erenleriyle birlikte geldiklerinde aslında fütüvvetle alakalı gelmişti. Bütün Anadolu’yu gezdiğinde, 1200-1205 arasında halife adına gelmişti. Bu faaliyetler sonucunda Anadolu’da üretimle ilgili değişimi çok yakında gördükten sonra Anadolu’ya yerleşti.”
“İÜ Gibi Son Derece Saygın Bir Eğitim Kurumunun Çatısı Altında Sizlerle Ahilik Konulu Toplantıda Bir Arada Gelmekten Mutluluk Duyuyorum”
İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz “İÜ gibi son derece saygın bir eğitim kurumunun çatısı altında sizlerle Ahilik konulu toplantıda bir arada gelmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Dünden itibaren yurt çapında kutlamaya başladığımız ahilik haftasının ülkemize hayırlar getirmesini istiyorum.” dedi.
“Anadolu Esnaf Ve Sanayicilerinin Ahilik Yapılanması Sosyal Ve Kültürel Çevreyi Ciddi Ölçüde Etkileyen Bir Oluşumdur”
“Anadolu Sanayi Devrimi” kitabının yayımlanmasında önemli katkıları olan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan “Anadolu esnaf ve sanayicilerinin Ahilik yapılanması yalnızca iktisadi alanda değil sosyal ve kültürel çevreyi de ciddi ölçüde etkileyen bir oluşumdur. Bu değerli eserimizde de Ahi Evran’la başlayan hikâyenin çıkış noktası ve yüzyıllardır devam eden etkileri çok çarpıcı örneklerle farklı bir boyuttan ele alınarak sizlerin görüşlerinize sunuluyor.” dedi.
Konuşmaların ardından “Osmanlı’dan Günümüze Ahilik Zaman Tüneli Sergisi”nin açılışı yapıldı ve sergi gezildi. Katılımcılara “Anadolu Sanayi Devrimi” kitabının hediye edilmesinden sonra programın açılış oturumu sona erdi.
Prof. Dr. Ahmet Kala’nın “Ahi Evran’ın Anadolu Sanayi Devrimini Başlatan Kümelenerek Üretim Modeli” başlıklı ana sunumu ile devam eden etkinlik, “Ahilik, Üretim, İş Bölümü, Kalite, İş Ahlakı”, “Günümüzde Bir Ahi Meddah ve Yaşam Koçu: Hayatı Öğretirken Eğlendirerek Eğitme Sanatı Ustası” ve “İlham Veren İcadı Yapan Mucit Ustalar, Ahi Usta Çırak Silsilesi Halinde Bugüne İntikal Eden Markalar” konu başlıklı 3 oturum ile sonlandı.
Etkinlik oturumlarında yer alan 100 yılı aşan markalara “Ahilik Beratı” takdim edildi.
Haber: Beyza Nur ATASOY
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
TUS İlk 100 Sıralamasına İsimlerini Gururla Yazdıran 2019 Mezunları
“5. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi” İstanbul Üniversite’sinde Gerçekleştirildi
İÜ Edebiyat Fakültesi II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Başladı
Kosova İşletme ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 2019- 2020 Eğitim Öğretim Yılı Açılışı Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Açılış Töreni Gerçekleşti