Kırmızı Benekli Alabalıklar Koruma Altında

Haber: Nihal ŞEMİN

Adını üzerindeki benek ve şekillerden alan; dağalası, dağ  alabalığı olarak da bilinen kırmızı benekli alabalık nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Alabalik (1)

Anadolu’ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar, içme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşıyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgesi ve Abant Gölü gibi ülkemizin farklı bölgelerinde 6 türü bulunuyor.

Prof_Dr_Devrim_Memis_2

İÜ Su Ürünleri Fakültesi ile Orman ve Su İşleri Kocaeli Şube Müdürlüğü, son yıllarda sayılarında ciddi bir azalma görülen kırmızı benekli alabalıkların neslinin tükenme tehlikesine karşı ortaklaşa bir proje başlattılar. Kırmızı benekli alabalık popülasyonunun artırılmasını amaçlayan bu proje kapsamında, kentteki derelerde yakalanan balıklar, İÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin Sapanca’daki üretim tesislerinde çoğaltılarak yeniden doğal yaşam alanlarına bırakılacaklar. Marmara Bölgesi için düşünülen proje, alabalık üretimi yapılan İÜ Su Ürünleri Fakültesi Sapanca İç Su Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Biriminde yürütülecek. Kocaeli’nde yapılan çalışmalarla başlatılan proje, Kırklareli, İstanbul ve Sakarya illerini de kapsıyor.

Prof_Dr_Devrim_Memis_roportaj

Proje koordinatörlüğünü yapan İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Memiş,  proje ile kırmızı benekli alabalıkların neslini korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını; avcılığı da azaltarak, insanlarda çevre bilincini uyandırmak istediklerini söyledi.

Avlanması yasak olan Kırmızı benekli alabalık neslinin tükenme tehlikesi altına girmesinin, suların kirlenmesi, barajlar, sudaki rejim değişikleri ve bilinçsiz-aşırı avlanma gibi dört temel nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Memiş, türün azalmasının çevre kirliliğinin arttığına, üreme alanlarının bozulduğuna işaret etti..

Kırmızı Benekli Alabalığın Fiziksel Özellikleri

Kırmızı benekli alabalığın vücudu  mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır. Yan tarafında ve sırt bölgesinde kırmızı benekler vardır. Üzeri küçük pullarla kaplıdır. Rengi, bazı bölgelerde açık kahverengi, yan çizgisine doğru  daha açık tondadır. Karın bölgesi sarımtırak beyazdır. Operkulum üzerindeki büyük  siyah benek ayırıcıdır. Kahverengi ve turuncu renkte olan yüzgeçlerinin üzerinde de kırmızı benekler bulunmaktadır.40 cm uzunluğa ve 3 kg ağırlığa ulaşabildiği bilinmektedir.

Salmonidae familyasına ait birt tür olan kırmızı benekli alabalığın bilimsel sınıflamadaki adı Salmo spp.’ dır.

Bu balıklar, suyun kaynak kısımlarında yaşar, orada beslenir, orada yumurtlarlar. Yaşadıkları su denizle bağlantılıysa, denizde olgunlaşır, yumurtlamak için tekrar doğdukları sulara geri dönerler.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


[nggallery id=701]