“Kütükoğlu’nun Eserleri, Tarihçiliğin Sanattan Uzak Olmayacağının İspatıdır”

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yararına hazırlanan Mübahat S. Kütükoğlu Resim Sergisi, 18 Ekim’de İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Alanı’nda açıldı. Sergi açılışına Prof. Dr. Mübahat S. Kütükoğlu da katıldı.

Programın açılış konuşmasını Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İpşirli gerçekleştirdi. Prof. Dr. İpşirli konuşmasına Prof. Dr. Kütükoğlu ile yıllarca çalıştığını, ona ait tutum ve davranışlardan çok şey öğrendiğini belirterek başladı. İstanbul Üniversitesi’ne kadirşinaslığı sebebiyle hürmetlerini sunan Prof. Dr. İpşirli, “Prof. Dr. Kütükoğlu, tarih bölümünde aldığı eğitimin yanı sıra sanata olan ilgisi ve bu yöndeki çalışmalarıyla bir çığır açmıştır” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Kütükoğlu’nun resim alanında uzman bir tarihçi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İpşirli ifadelerini şöyle sürdürdü: “Prof. Dr. Kütükoğlu’nun 300’den fazla eseri bulunuyor. Kendisinin açık sözlülüğü ve dürüstlüğü çok büyük bir değer. Prof. Dr. Kütükoğlu bizim çınarımızdır, kendisine uzun ömürler diliyorum.”

“Hocamız, Emekliliğin Son Değil Başlangıç Olduğunu Göstermiştir”


Prof. Dr. İpşirli’nin ardından İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Terzi konuşmasını gerçekleştirdi. 1989 yılından itibaren 30 yıldır Prof. Dr. Kütükoğlu’nun asistanlığını yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Terzi, “Hocamız çalışmalarıyla, ortaya koyduğu arşivle ve verdiği eğitimle çığır açmıştır. Tarihçilik kendisi için bir yaşam tarzıdır. Emekliliğin ise bir son değil başlangıç olduğunu kendisi herkese göstermiştir” şeklinde konuştu. 

Türk Kültüne Hizmet Vakfı (TKHV) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Şerafettin Yılmaz ise sözlerine TKHV’nin kuruluş sürecini aktararak başladı. Caferağa Medresesi’nde 1987 yılından beri 25 dalda eğitim verildiğini ve bugüne kadar 10 bine yakın kişinin bu eğitimden faydalandığını belirten Av. Yılmaz, Prof. Dr. Kütükoğlu’nun, eserlerini vakıf bünyesine bağışlamasından memnuniyet duyduğunu belirtti. “Türkiye’de hemen yer yerde el sanatlarını gündeme getirme gayretindeyiz” diyen Av. Yılmaz, Prof. Dr. Kütükoğlu’nun kendileri için çok önemli olduğunun altını çizerek ifadelerini tamamladı.

“Tarihçilik, Okumanın Ötesinde Görmektir”


Av. Yılmaz’dan sonra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını gerçekleştirdi. “Sanat değeri olan bir toplantı içindeyiz” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ak, 1983 yılından itibaren Prof. Dr. Kütükoğlu’nun öğrencisi olmaya nail olduğunu ve kendisinin estetik anlayışına şahit olmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. “Tarihçilik okumanın ötesinde görmektir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ak, Prof. Dr. Kütükoğlu’nun eserlerinin kazanç niteliğinde olduğunu kaydederken, bu eserlerin, tarihçiliğin sanattan uzak olamayacağının ispatı konumunda olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Kütükoğlu’na ve Av. Yılmaz’a teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Ak ifadelerini şu şekilde sonlandırdı: “İstanbul Üniversitemiz böyle bir sergiye ev sahipliği yapabilecek en güzey yer. Hocamızın görgüsüne ve bilgisine her zaman ihtiyacımız var. Kendisine bu değerli emanetinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

Prof. Dr. Ak’ın ifadelerini tamamlamasının ardından Prof. Dr. Kütükoğlu söz aldı. Konuşmasına sanat severlere teşekkürlerini sunarak başlayan Prof. Dr. Kütükoğlu, emekliliğinin ardından zamanını yarım kalmış kitaplarına ve yeni yazacağı kitaplara adadığını ifade ederken, yoğun bir çalışma temposuyla saatlerce bilgisayar başında icrada bulunduğunu belirtti. Sergide bulunan bazı eserlerin, oğlu Erdem Kütükoğlu’nun dünyanın birçok yerinde çektiği fotoğrafların resmedilişi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kütükoğlu, çalışmalarını TKHV bünyesine bağışlamış olmaktan mutluluk duyduğunu aktardı.

Mübahat S. Kütükoğlu Resim Sergisi Açılışı, Prof. Dr. Ak’ın Prof. Dr. Kütükoğlu’na hediye takdimiyle devam etti. Kurdele kesiminin ardından serginin gezilmesi ve Prof. Dr. Ak’ın, Prof. Dr. Kütükoğlu’nu makamında ağırlamasıyla program sona erdi. 

Haber: Rana Genç
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü




Öne Çıkan Haberler

Akşit Göktürk İstanbul Üniversitesi’nde Anıldı

Prof. Dr. Bayram Öztürk Akdeniz Bilim Komisyonu Yönetim Kurulu’na En Yüksek Oyla Seçildi

Ülkemizin Kalkınması Hukuktan ve Adaletten Geçer

Rektörümüzden İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne ziyaret

İÜ Şehir Politikaları ve Araştırma Merkezi’nden Uluslararası Proje

Sanal Gerçeklik Gözlüğüyle Çocukların Diş Hekimi Korkusu Azalacak