Üniversitemiz Akademik Performans Başarısını Sürdürdü

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan 2020-2021 URAP Türkiye Sıralaması açıklandı. Türkiye’deki 166 üniversitenin akademik performansına göre değerlendirildiği sıralamada, İstanbul Üniversitesi 4. olarak başarısını sürdürdü.

Türkiye’deki 166 üniversitenin akademik performansını ölçümleyen URAP 2020-2021 Türkiye Sıralaması, Clarivate Analytics/InCites ile YÖK’ün yayımladığı veriler ışığında belirlendi. Üniversitelerin, genel sıralamanın yanı sıra, özel alanlara göre de değerlendirildiği listede; devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, tıp fakültesi olan ve olmayan üniversiteler, 2000 yılından önce ve sonra kurulan üniversiteler ve 6000’den az öğrencisi olan üniversiteler olmak üzere 7 özel alan sıralamasına da yer verildi.

110 devlet üniversitesinin ve 56 vakıf üniversitesinin akademik performansının değerlendirildiği 2020-2021 URAP Türkiye Sıralaması; üniversitelerin makale puanı, atıf puanı, bilimsel doküman puanı, doktora puanı, öğretim üyesi/öğrenci puanı ve genel puanına göre oluşturuldu. Türkiye sıralamasında 4. olarak geçmiş yıllardaki istikrarlı başarısını bu yıl da sürdüren İstanbul Üniversitesi, toplamda 748.96 puan alırken; makale alanında 149.25, atıf alanında 170.066, bilimsel doküman alanında 187.24, doktora alanında, 194.58 ve öğretim üyesi/öğrenci alanında da 47.22 puan aldı.

Başarımız Özel Alan Sıralamalarında da Devam Etti

Bir diğer başarısını tıp fakültesi olan üniversiteler özel alan sıralamasında 2. olarak ortaya koyan İstanbul Üniversitesi, devlet üniversiteleri ve 2000 yılından önce kurulan üniversiteler özel alan sıralamalarında da 4. olarak yer aldı.

Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin ilk dörtte sıralandığı listede; Koç Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ilk 10’da yer aldı.

166 üniversite içerisinde öğretim üyesi sayısının 82 bin 305, öğrenim gören öğrenci sayısının ise 2 milyon 294 bin 108 olarak kaydedildiği sıralamada, üniversiteler tarafından etki değeri yüksek dergilerde (Q1, Q2, Q3) yayımlanan toplam makale sayısı 31 bin 271 olarak belirlendi. Bu makalelerin yüzde 84'ü devlet üniversiteleri tarafından yayımlandı. Üniversitelerin son 5 yılda aldığı toplam 1 milyon 290 bin 687 atfın yüzde 85'i devlet üniversitelerince yapıldı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, devlet üniversitelerinde ortalama 26,71 iken vakıf üniversitelerinde 32,30 olarak belirlendi.

2020-2021 URAP Türkiye Sıralaması’na ulaşmak için tıklayınız.

Haber: Tuğçe AYÇİN

kulaklık tasarım

Doç. Dr. Leyla Türker Şener’in Tasarladığı Kulaklık, İşitme Engellilere de 'Ses' Oldu

çalıştay