Topkapı Kültür Parkı’nda “Ebu Nasr El-Farabi Evi” Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve El Farabi Kazak Milli Üniversitesi işbirliğinde tamamlanan Ebu Nasr El-Farabi Evi, 2 Ağustos’ta açıldı. Topkapı Kültür Parkı'nda kurulan Türk Dünyası Kültür Mahallesi'ndeki müze evinin açılış töreni, İstiklal Marşı ve Kazakistan milli marşının okunmasıyla başladı. Etkinlikte İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da bir konuşma yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan yaptığı konuşmada “Farabi sınırları aşma ve doğru bilgiyi bulma konusunda yol gösterici olmuştur. Biz de İBB olarak Farabi Evi’ni açarak Türk dünyasına katkı sunmak istedik” dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da Farabi'nin modern bilime ışık tutan birçok çalışmaları olduğunu kaydetti. Farabi’nin ortaya koyduğu bilimsel zenginliğin yaşatılması için müzenin çok önemli bir yeri olduğunu belirten Kaseinov, Türk dünyası olarak kültürel değerlerimizin ve bilimsel birikimlerimizin korunması ve aktarılması gerektiğini dile getirdi.

Törende konuşan El Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galim Mutanov, “İnsanlığın ikinci öğretmeni” ve “Doğu'nun Aristo’su” olarak tanınmış Farabi adına İstanbul’da açılan müze evinin, Türk dünyası açısından önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Mutanov, Farabi'nin Avrupa Rönesans düşüncesine olan katkılarının da altını çizdi.

“Farabi Bir Medeniyet Filozofudur”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasında; Farabi Evi’nin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Farabi bir bilim adamı, İslam felsefesinin parlak yıldızı, dünya felsefesinin önde gelen isimlerinden birdir. Onun bıraktığı eserlerinin zenginliği, tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. O, bir medeniyet filozofudur. Farabi’nin çok yönlü bilimsel araştırmaları, o dönemki bilimin bütün yönlerini kapsamıştır ve dünyanın bilimsel gelişimine büyük katkılar sağlamıştır." dedi. İÜ Farabi Araştırma Merkezi’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ak, El Farabi Kazak Milli Üniversitesi ile işbirliği içinde olduğumuzun da altını çizdi.

Açılış Töreni’ne İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak'ın yanı sıra, Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Baurzhan Abdrakhmanov, Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Murat Geldi Seyit Mammedov, Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Alisher Botirof, KKTC Konsolosu Cahit Kayıarslan, Azerbaycan konsolosu M. Mammedov, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan ve İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Serdal Taşkın’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda diplomatik temsilci, akademisyen ve davetli katıldı.

Plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından davetlilerin beğenisine sunulan Müzenin, Kazakistan’daki Farabi müzelerinden gelecek objelerle geliştirileceği öğrenildi.

Haber: Elzem Acar, Didem Yağmur Akbulut
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu İstanbul Üniversitesi’nde Toplandı

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Yaz Okulu Dersleri İstanbul Üniversitesi’nde Başladı