“Sanayi Sektöründe Kadın Girişimciliği ve İstihdamı” Webinarı Gerçekleşti

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin webinar serisinin dördüncüsü, Mapsis Metal Kurucusu ve Genel Müdürü Filiz Akkaş’ın katılımıyla “Sanayi Sektöründe Kadın Girişimciliği ve İstihdamı” başlığıyla gerçekleşti. 

İÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin her hafta Çarşamba günü düzenlediği webinar günlerinin dördüncüsü 16 Aralık 2020’de çevrim içi olarak gerçekleşti. Etkinlikte moderatör İÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehtap Demir’in eşliğinde iş insanı Filiz Akkaş, kadın istihdamı ve sanayi sektöründe kadın başarılarından söz etti.

“Kendi Kanatlarımla Uçabilirim Dediğim Anda KOSGEB’in Girişimcilik Eğitimlerine Kaydoldum”

Doç. Dr. Demir, konuşmasına Filiz Akkaş’ı tanıtarak başladı. Ardından girişimcilik hikayesini anlatmak üzere sözü alan Filiz Akkaş, 16 yıllık profesyonel iş hayatından sonra sıfırdan başlayarak kurduğu Mapsis Metal’in kuruluş hikayesini anlattı. Akkaş, girişiminde KOSGEB’in eğitiminin öneminden bahsederek, “16 yıllık iş hayatından sonra artık kendi kanatlarımla uçabilirim dediğim anda yani 2010’un sonunda KOSGEB’in girişimcilik eğitimleri verdiğini duydum ve hemen kaydoldum. Gebze Ticaret Odası’nda bir açık vardı ve ben İstanbul Ataşehir’den 4 ay boyunca haftada tam üç gün Gebze’ye giderek girişimcilik eğitimi aldım. Her ne kadar 16 yıllık profesyonel bir iş hayatım olsa da girişimcilik eğitimlerinde iş kurma fikrini ve aynı zamanda iş yaparken iş dilindeki hukuku, pazarlamayı, finansmanı, finansal okur yazarlığı, iş analizi yapmayı, iş etiklerini yeniden öğrenmeye başladım. Sanayi şehri Gebze’de olmamızdan dolayı eğitmenlerimiz de Avrupa Birliği İş Geliştirme Müdürlüğüne bağlı eğitmenlerdi. Bizim gibi böyle iş fikri tam yerinde olmayan öğrenciler için Alüminyum Ekstrüzyon fabrikalarında bir iş gezisi planlamışlardı. Orada yalnızca alüminyumu ekstrüze olarak çektiklerini, talaşlı imalata önem vermediklerini gördük. Ben burada böyle bir açık olduğunu görünce o dört ay boyunca birçok alüminyum Ekstrüzyon firmasıyla ilgilenmeye başladım ve iş planımı bunun üzerine yaptım. Sonuçta ben kesin bir yapacaktım ve bu işi hem kısa zamanda paraya çevirebileceğim hem de fırsata çevirebileceğim neler olabilir diye üzerine çok gittim. Sonuç olarak eğitimcilerimizle beraber güzel bir iş planı hazırladık ve KOSGEB’in kurullarına çıktık. İlk önce kurulda bir kadın olarak ayrıca teknik okul mezunu olmayarak böyle bir sektörde ne yapabileceğime dair beni oldukça zorlamışlardı. Bunu hiç unutmuyorum. Metal, kadın işi değil ne yapacaksınız deyip şaşırmışlardı. Ama ısrarla üçüncü kurulda bunu kabul ettirdik. Almış olduğum eğitim sayesinde sırasıyla neler yapmam gerektiğini öğrenmiştim” dedi. 

“Benim İş Fikrim KOSGEB Eğitimleri Sırasında Gelişti”

KOSGEB’de aldığı eğitimler sayesinde girişimcilik fikrinin değiştiğini belirten Akkaş, “Önceleri, ailem gıda sektöründe olduğu için o sektörden devam ederim diye düşünüyordum. Ancak Alüminyum Ekstrüzyon firmalarındaki açığı görünce bu alana yöneldim. Bu fabrikaları gezmek de hocalarımızın fikriydi. Bunlar çok önemli çünkü her şey kitaplarda olduğu gibi değil. Görerek algınızı daha farklılaşıyor. Orada insanların nasıl çalıştığını, neler ürettiğini, nereye sattıklarını görerek öğrenmeniz çok daha anlamlı. Benim iş fikrim de orada gelişti zaten” dedi. 

Mapsis Metal’in 300 metrekarelik bir alanda 3 çalışanla başlayan yolculuğunun büyüme hikayesini anlatarak konuşmasına devam eden Akkaş, “2013 yılında yoğun bir iş temposunun içerisindeyken Kocaeli’nde KOSGEB, beni ‘Kadın Girişimcilik Ödülü’ne aday gösterdi ve ben bu ödülü aldım. Daha sonra KOSGEB’in ‘Türkiye Kadın Girişimcilik Ödülü’nü aldım. 2014 yılına geldiğimizde yanımda bir yardımcım da vardı ve artık ihracat yapabilmeliyim dedim kendi kendime. Kocaeli Sanayi Odası’nın bir iş gezisiyle Lüksemburg’a gittim. İş gezisinde beraber olduğum iş insanlarının ciroları oldukça yüksekti. Orada herkese kartımı bıraktım ve 4 ay sonra Lüksemburg merkezli bir firma beni aradı. Böylece 3,5 yıl süren güneş enerjisi paneli işini almış oldum. 2015 yılında Lüksemburg’a davet edildim ve oradaki etkinlikte Lüksemburg Ekonomi Bakanı bana ‘Yılın Girişimcilik Ödülü’nü verdi. Bu tamamıyla daha önce yaptığım geziyi işe çevirmemle bağlantılıydı. 2016 yılında Türk Hava Yolları ile ilgili bir iş aldık. O dönem havacılık daha yeni yeni konuşuluyordu ülkemizde ve ben de uzmanlaşmak istediğim bir alan arıyordum. As 9100 sertifikası alarak Türk Hava Yolları’na tedarikçiliğimizi bu belgeyle resmileştirmiş olduk. Boeing ve Airbus'ın da tedarikçiliğini yapıyoruz. Hemen ardından savunmada neler yapabiliriz diye düşündük. Ülkemizde önemli kurumlarından TAİ, ROKETSAN, ASELSAN, Kale Havacılık, TÜBİTAK SAGE gibi kurumlara belgemizi gösterdik. Hepsi ayrı bir kalite kattı firmamıza” diye ekledi. 

“Gençlerimize, TOBB’un Genç Girişimciler Kurulu’na Bakmalarını Tavsiye Ediyorum”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) gençler ve kadınlar için sağladıklarına değinen Akkaş, “TOBB’un Cern’de çıkan ihaleleri tüm sanayicilere aktarması oldukça önemli bir çalışma. Dünyada neler üretiliyor ve neler yapılıyor kısmını öğreniyorsunuz. Ki en önemlisi biz TOBB aracılığıyla oraya fiyat teklifi verebiliyoruz. Yani gerektiğinde randevu alarak da gidebiliyorsunuz. Gençlerimize, TOBB’un Genç Girişimciler Kurulu’na bakmalarını tavsiye ediyorum. Ya da kadınlarımıza her odanın Kadın Girişimciler Kurulu olduğunu söylemek istiyorum. Bu sebeple 81 ildeki odalarda bu tür kurumlara giderek fikirlerini söylesinler. Neler yapabileceklerini ve ne tür destekler alabileceklerini öğrensinler. Başkanlarımız bu konuda kapılarını sonuna kadar açıyorlar zaten. Her fikre de anında cevap veriliyor. Eğitimleri de gençlerimiz muhakkak araştırsınlar” dedi. 

“Benim ile Aynı İşi Yapan Bir Kadın Arkadaşımla Tanışmadım”

Havacılık ve Savunma Sanayi hakkında bilgi vererek bu alanda kadın sanayicilerin durumu ele alan Akkaş, şunları kaydetti:
“Sektörde tabii ki kadınlarımız var. Ancak birebir talaşlı imalat yapan kadın bilmiyorum. Ancak havalandırma ve iklimlendirme tarafında satış ile üretim yapan kadınlarımız bulunuyor. Kale Havacılık gibi büyük bir şirketin sahibi Zeynep Bodur Okyay var. Ki kendisi bu konuda bana oldukça destek olmuştur. Birçok kadınımız var bu alanda ama hep bir geride kalma durumu oluyor. Sektör aslında kocaman bir okyanus. Girdiğinizde çok berrak, çok üretebilir ve bakir bir sektör. Bizim üretim alanımız tamamıyla havacılığa yönelik oldu. Bu anlamda benim ile aynı işi yapan bir kadın arkadaşımla tanışmadım. Umarım vardır” 

Mapsis Metal’in kadın istihdam oranlarını da ayrıca vurgulayan Akkaş, “Yönetim kadromuz ağırlıklı olarak kadın. 2015 yılında ortak olduğum Makine Mühendisi Pelin Özkal, kendisi kadın girişimcidir. Yine muhasebe müdürümüz, planlama müdürümüz ve sevkiyat müdürümüz kadın. Müdürlerden oluşan bir kadromuz var. Ben özellikle kadın tercih ediyorum. Mavi yakalılarda da ağırlıklı olarak erkek çalışıyor. Burada biz beden gücüyle akıl gücünü birleştiriyoruz” dedi. 

“Benim de Motivasyonumun Çok Düştüğü Zamanlar Oldu Ama Hiç Vazgeçmedim. Gençler de Vazgeçmesinler”

Filiz Akkaş konuşmasını, “Gençlere ufacık bir yol gösterin zaten istedikten sonra her yere gidebiliyorlar. 16 yıllık profesyonel bir iş hayatından sonra yeniden girişimcilik eğitimi aldım. İşin yaşı olmadığını vurgulayarak ömür boyu, hayat boyu eğitim diyorum. Ben de okumaya devam ediyorum. Bir problemi çözebilmek için dahi eğitim almak gerekiyor. Ve en önemlisi liseden itibaren çocukların ruhlarındaki o girişimcilik ateşini yakmak gerekiyor. Üniversiteye geldiklerinde ben girişimci olmalıyım diyerek gelmeliler. Benim de motivasyonumun çok düştüğü zamanlar oldu ama hiç vazgeçmedim. Gençler de vazgeçmesinler” tavsiyeleriyle sonlandırdı. 

Etkinlik Doç. Dr. Mehtap Demir’in, İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği webinar serisinin her hafta Çarşamba günü saat 20.00’de farklı konuklarla devam edeceğini hatırlatmasının ve katılımcılara teşekkürlerini sunmasının ardından sona erdi.

Haber: Fatmanur ARSLAN
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Galeri

Öne Çıkan Haberler

mevlana

“İrtihalinin 747. Sene-i Devriyesinde Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’’ Paneli Gerçekleşti

doktorclub ödül sağlık

4. Doktorclub Awards “Türkiye'nin Sağlık Ödülleri” Sahiplerini Buldu

iklim

''İklim Değişikliği 'Pandemisi' Daha Büyük Bir Sorun''

CERN

İstanbul Üniversitesi, CERN’deki Çalışmalarına Devam Ediyor

iletişim dekan tören

Prof. Dr. Abdullah Özkan İletişim Fakültesi’nin Yeni Dekanı Oldu

İSTARMER proje

“Online Eğitimde Performans Geliştirme Projesi” Başlıyor