“Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Ömrü, Türk Kültürüne Hizmetle Geçti”

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın düzenlediği “Vefatının Yedinci Yılında Prof. Dr. Turan Yazgan’ı Anma ve Prof. Dr. Nevzat Atlığ’a Ödül Takdimi” programı 30 Kasım’da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasında TAD (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı) Genel Başkanı Közhan Yazgan, “Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamız, hayatı boyunca Türklük için çalıştı. Kendisindeki bu heyecanı ve enerjiyi bugüne kadar başka kimsede görmedik. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın kuruluşundan, son nefesini verdiği güne kadar o kadar çok çalıştı ki bırakın birimizi, hiçbirimiz ona ulaşamadı” dedi. Prof. Dr. Turan Yazgan’ın milli Türkçe eğitime çok değer verdiğini kaydeden Prof. Dr. Yazgan, “İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” ilkesi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk birliğine inanıyorum ve onu görüyorum’ sözleri, Prof. Dr. Turan Yazgan için son derece önemliydi” şeklinde konuştu.

“Türkiye, Etrafındaki Coğrafyada Dimdik Duran Bir Çınar Gibi”

Prof. Dr. Yazgan’ın ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin, içinde bulunduğu coğrafyada dimdik duran bir çınar gibi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ak, şu ifadeleri kullandı: “Bu çınarın gölgesinde yer edinmek için herkesin bir koşturma içerisinde olduğunu görüyoruz. Devletimizin geleneği ve milletimizin sahip olduğu hasletler, bu talepleri fazlasıyla karşılayacak zenginliğe ve derinliğe sahip. Bu derinlik elbette ki kendiliğinden oluşmadı. Prof. Dr. Turan Yazgan gibi, Nevzat Atlığ gibi birçok Türk büyüğümüzün eliyle, onların aydınlattığı yolla ortaya çıktı.”

“Kültürel Değerlerimiz, Sınırlarımızı Aşacak”

Sözlerine İstanbul Üniversitesi’nin uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi vererek devam eden Prof. Dr. Ak, İstanbul Üniversitesi’nin farklı üniversitelerle yapılan 740 bilimsel anlaşmasının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca 154 ülkeden 9 bin 391 uluslararası öğrencinin İstanbul Üniversitesi bünyesinde öğrenim gördüğünü belirten Prof. Dr. Ak, “Uluslararası öğrencilerimizin 2 bin 200 tanesi üniversitemize bu sene kaydoldu. Biz de bu teveccühe layık olmak üzere, Türkiye’de ilk defa bir Uluslararası Öğrenci Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduk. Uluslararası öğrencilerimiz ülkemiz için çok değerli. YÖK Başkanımızın da gayretleriyle, ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı 3-4 yıl içinde 45 binden 172 bine ulaştı” şeklinde konuştu.
Uluslararası öğrenci konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği hedefin 300 bin olduğunu ve çok yakın bir zamanda bu sınırın aşılacağını belirten Prof. Dr. Ak, temel hedefin 500 bine ulaşmak olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Bu sayıya ulaşmakla birlikte; Türk düşüncesi, Türk töresi, Türk adeti sadece Türkiye sınırları içerisinde kalmayacak, dünyadaki birçok seçilmiş gencin kişisel planını ve kariyer planını etkileyecek değerler haline gelecektir.”

“Prof. Dr. Turan Yazgan Bir İdeal İnsanıdır”

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Turan Yazgan Belgeseli gösterildi. Belgesel gösteriminin tamamlanmasıyla Yağmur Tunalı’nın “Turan Hoca’nın Türk Kültürüne Katkıları” başlıklı konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Turan Yazgan ve Nevzat Atlığ gibi iki büyük ruhun bir başka planda buluşmasına şahit olunduğunu söyleyen Tunalı, “Prof. Dr. Turan Yazgan bir ideal insanıdır. Yüksek voltajlı bir idealisttir” ifadelerini kullandı.

Tarihte iz bırakan insanların, tarih sahnesinden çekildikten sonra bile insanları yönlendirmeye devam ettiğini belirten Tunalı, “Bu değerli insanlar kendilerinden sonra bile bize hitap etmeye devam ediyorsa, bu durum onların yüksek kültüründen kaynaklanmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Turan Yazgan’ın inancının arka planında iyi yetişmenin ve iyi bir kültürün olduğunun altını çizen Tunalı, kültürün temelinde edebiyatın, edebiyatın temelinde de şiirin olduğunu vurgulayarak, “Şiirin ve edebiyatın merkezinde ise dil vardır. Prof. Dr. Turan Yazgan her şeyden önce çok sağlam bir dilin gerekliliğini vurgulamıştır” ifadelerine yer verdi.

“Prof. Dr. Turan Yazgan, Türk Milliyetçiliğinin Yılmaz Bir Savaşçısıydı”

Program, Nevzat Atlığ barkovizyonunun gösterilmesi ve “Türk Dünyası Turan Yazgan Büyük Ödülü”nün Közhan Yazgan ve Prof. Dr. Ak tarafından Nevzat Atlığ’a takdim edilmesiyle devam etti.

Ödül takdiminin ardından Nevzat Atlığ söz aldı. Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Türk milliyetçiliğinin yılmaz bir savaşçısı olduğunu söyleyen Atlığ,

“Prof. Dr. Turan Yazgan’ın ömrü bu kültürün hizmetiyle geçti. Kendisi bana daima, Türk dilinin ve musikisinin, Türk kültürünün en önemli iki unsuru olduğunu söylerdi” şeklinde konuşarak teşekkürlerini iletti.
Program, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Musikisi Korosu ve Türk müziği sanatçısı Münir Utandı’nın konseri ile sona erdi.

Haber: Elmas HACISALİHOĞLU

Nitelikli Eğitim İçin; İÜ İSTARMER

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Cihan Son Yolculuğuna Uğurlandı

Bulgar Dili ve Edebiyatı Tanıtıldı