Mutluluğun anlamını arayan bir hikaye: Karla

Yönetmenliğini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in yaptığı Karla adlı film, 9 yaşındaki bir kızın babasıyla olan ilişkisinde mutluluğu sorgulama çabasını konu alıyor.

Yönetmenliğini Prof.Dr. Kandemir’in yaptığı “Karla” adlı uzun metraj kurmaca film; kukla tiyatrosu işleten ve aynı mekanda yaşamını sürdüren kukla ustası ve kızının zaman zaman mesafeli fakat genelinde sıcak olan ilişkisini konu alır. Filmde Karla hayatta ne olmak istediğini düşünen ve mutluluğun anlamını çözmeye çalışan bir kız çocuğu, kukla ustası ise bir sonraki tiyatro oyununu yazmakta sıkıntılar çeken ve bir yandan kızına bakmak zorunda olan yalnız bir baba olarak portre edilir. Bu hikâye bulamama çıkmazı ve Karla’nın çevresini ve hayatını keşfetme çabası, baba ve kızı mutluluğun anlamını anlatan bir hikâyede buluşturur. Fakat Karla beklediğinden ve belki de istediğinden çok daha önce hayatın ciddiyetini kavramak zorunda kalacaktır.

Film tür olarak aile çocuk filmi olma özelliğine uygunluk göstermekte, aynı zamanda hayatla anlam arayışı kurma yolculuğundaki yetişkin bireylere çocuk dünyasının naif duruşunu hatırlatmak istemektedir.
Hikâye ilerlerken kuklacı baba ve Karla tanıştıkları ve temas kurdukları kişiler ile birbirlerinden farklı alışverişler yapmaktadır. Bir çocuğun hayal dünyasına açılan kapılar, çocukluğun en gizli köşeleriydi. Gerçek, Karla'nın hayalleriyle buluşup onu hayatla tanıştırana dek...Karla’nın hiçbir ticari kaygı olmadan yapılmış bir sanat filmi olduğunu aktaran yönetmen Prof. Dr. Kandemir, Karla filminin serüveni ve yapım süreci hakkında bilgiler verdi.

“Sanat Filmi Olması Dolayısıyla Çok Önemli Mesajlar Veriyor”

Filmin konusu ve hikâyesi hakkında detayları aktaran Prof. Dr. Kandemir, filmin bir baba ile kızının günümüz koşullarındaki toplumumuz içinde mutluluğu sorgulaması ve bu mutluluğu arama yolculuğunu kukla sanatı üzerinden gerçekleştirme çabalarına yer verdiğini belirtti. Filmin yapım sürecinde ekonomik anlamda hiçbir yerden destek almadıklarını ve her şeyi kendi imkânları içinde gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Kandemir, oyuncuların da hiçbir ücret talep etmediklerini ifade etti. Sanat filmi olması dolayısıyla filmin çok önemli mesajlar verdiğini kaydeden Prof. Dr. Kandemir, ortaya çıkan nitelikli sonuçtan son derece mutluluk duyduklarını söyledi.

“Amaçlarımızdan Biri, Sinema Televizyon Öğrencilerini Motive Etmek”

Filmin Türkiye ve dünyanın Almanya, İtalya, Fransa, İspanya gibi farklı ülkelerindeki uluslararası festivallerinde yer alacağını aktaran Prof. Dr. Kandemir, akademisyen olarak amaçlarından birinin de Sinema Televizyon öğrencilerinin film üretimi aşamalarında bulunmalarını sağlayarak onları motive edebilmek olduğunu belirtti. Oyuncu kadrosunda Altan Akışık, Tunç Günbay ve Cansu Özdenak Kandemir’in yer aldığı filmin başrolünde ise Karla Kandemir ve tiyatrocu kukla sanatçısı Çağlayan Sevinçer var. Kızıyla ve eşiyle aynı sahnede ve sette olmanın kendisi için hoş bir duygu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kandemir, kendi kızıyla yaşadığı özel ilişkisini ve onun mutlu olma serüvenini de senaryoya yansıttığını ifade etti.

Haber: Esra Nur Dönmez
Fotoğraf: Seyithan Er

malezya üniversite ziyaret

Malezya Mara Teknoloji Üniversitesi Muhasebe Fakültesi’nden Ziyaret