Kariyerinize Attığınız Adımlarda KAGEM Yanınızda

Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aslı Beyhan Acar, KAGEM hakkında detayları ve tercih döneminde yaşanabilecek değişiklikleri aktardı. Kariyer adımlarının oluşturulması hakkında önemli bilgiler verdi.

KAGEM ’in İstanbul Üniversitesi öğrenci, mezun ve mensuplarına sunduğu birçok imkân bulunuyor. Bunların başında da ilk adım olarak kariyer danışmanlığı ile öncelikle bireylerin kendilerini daha iyi tanımaları ve gerçekçi tercihler yapmaları konusunda destek vermek yer alıyor. Bir yol haritasının belirlenmesinin ardından tercih tanıtım günlerinde aday öğrencilerin de sıklıkla sorduğu iş ve staj imkânları üzerinde duruluyor. KAGEM, İş ve staj bulunması noktasında sektör bağlantılarını ve etkinlikleri ile öğrencilerin iş dünyasına yaklaşmalarını sağlıyor. Eğitimler ile iş dünyasına girme süreçlerinde öğrencileri hazırlıyor ve donanımlı hale getiriyor. KAGEM, etkinlikleri ile iş dünyasından ilgili kişilerin tecrübelerini aktarmalarını ve bireylerin iş dünyasının gerçekleri ve beklentileri hakkından doğrudan bilgi almalarını amaçlıyor. Yapılan teknik geziler ve iş dünyasının yerinde ziyaretleri ile sektör tercihlerinde daha sağlıklı kararlar verilmedi hedefleniyor. Bu bağlamda, KAGEM her yıl aynı dönemlerde kariyer temalı etkinlikler gerçekleştiriyor. Öğrenci kulüpleri ve toplulukları ile teknik gezi ve organizasyonlar düzenliyor. Merkez olarak hem bünyelerinde hem de salonlarda verilen eğitimler ile daha fazla öğrenciye ulaşmayı amaçlıyor.

Aday Öğrenciler Uzaktan Çalışılabilecek Mesleklere Yönelebilir

KAGEM Müdürü Doç. Dr. Aslı Beyhan Acar, Pandeminin yaklaşan üniversite tercihlerine olabilecek yansıması ve bazı bölümlere ilginin kaymasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İlk olarak, matematik ve fen alanlarından girecek öğrencilerin bu süreçte daha ziyade bilgi işlem ağırlık bölümleri tercih etmelerinin mümkün olabileceğini aktardı. Bilgisayar mühendisliği, veri analistliği, yazılım, sistem mühendislikleri gibi alanların ön plana geçebileceğinden bahsetti. Doç. Dr. Acar, “Nitekim gençler bu dönemden etkilenip, fiziksel olarak sürekli iş yerinde bulunulması gerekli mesleklerden ziyade uzaktan çalışma imkânları olan mesleklere daha çok yönelebilirler. Öğretmenlik bölümlerine artışın yüksek olacağını şahsen düşünmekteyim” şeklinde konuştu.

Bugünü Değil, Yarını Düşünerek Tercih Yapılmalı

Doç. Dr. Acar, sosyal alanlarda ise küresel çaplı bu sorun, sosyoloji, psikoloji gibi alanlara yönelimin artabileceğini belirtti. Doç. Dr. Acar, geçirilen pandemi sürecinde öğrencilerin kötü etkilenmiş olabileceğini, uygun ders çalışma ortamları ve motivasyonlarını sağlayamamış olabileceklerinin altını çizdi. Bu noktada da “Tercih yapacaklar için tavsiyem, bu geçici olduğuna inandığımız süreçte sadece bu dönemi baz alarak tercih yapmalarından ziyade gelecekte kendilerini mutlu hissedecekleri aynı zamanda istihdam imkânı bulabilecekleri alanlara yönelmeleridir” İfadelerini kullandı.

“Rekabette Avantaj Kazandıracak Yetiler Kazanın”

Doç. Dr. Acar, yeni mezunlarla ilgili kısa süreli gözlemlere dayalı olarak uzaktan çalışma imkânı olan işlere daha çok talep artacağı ve işletmelerin de mümkün oldukça birçok işi bu hale getirmeye çalıştığını aktardı. “Bu sayede esnek çalışma yaygınlaşacak ve öğrencilerin ve yeni mezunların ileriki süreçlerde iş bulmaları da kolaylaşabilecektir” açıklamalarında bulundu. Doç. Dr. Acar, KAGEM olarak iş dünyasından yeni yeni iş ilanları talepleri aldıklarını sevinçle aktardı. İş arayanların ümitsiz olabileceği bu dönemde, kendi kariyer gelişimleri için pes etmeden çalışmalarını ve yeni beceriler kazanmalarını tavsiye etti. Doç. Dr. Acar, “Özellikle bilgisayar programları, yazılım dili öğrenme, yabancı dil edinme veya geliştirme konularına odaklanmaları onların rekabet avantajı kazanmasına yardımcı olacaktır. Bu süreçte kamuda çalışma taleplerinin artabileceğini de düşünmekteyim” diyerek görüşlerini paylaştı.

Meslek Seçiminde Güven ve Huzur Değer Kazanabilir

Toplumdaki “kariyerli insan” algısı üzerinde durduğumuzda Doç. Dr. Acar, aslında “kariyerli insan” algısının son dönemlerde değişmeye başladığını, bu süreçte daha da çok değişeceğini düşündüğünü aktardı. “Öncelikle kariyerden ziyade artık insanların güvenli, huzurlu, mutlu ortamlarda çalışmayı tercih edeceğini düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Ümitsizliğe Kapılanlar Değil Pes Etmeyenler İstedikleri Noktaya Ulaşır

Doç. Dr. Acar, kariyer planlamasında zorlamış ve günümüz şartlarıyla ne yapacağını bilmeyenler için tavsiyeler verdi. İÜ KAGEM ‘in ücretsiz olarak danışmanlık sağladığının altını çizdi. Daha önce de insanların çeşitli zorluklarla karşılaştıklarının, bu durumda yakınmanın ve kendini yıpratmanın ümitsizliğe götürmesinin yanı sıra çalışmanın, çabalamanın ve pes etmemenin istenilen noktaya ulaşmada önemli olduğunu vurguladı. “Kariyer sahibi insanların hayatını incelediğimizde çoğunun büyük mücadelelerle bu günlere geldiğini göreceklerdir. Rahmetli Vehbi Koç, Facebook kurucusu Mark Elliot Zuckerberg gibi önemli isimlerin hayatlarını okusunlar. Bu hikâyeler onların pes etmemesi adına önemli motivasyonu sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Haber: Rana Genç

edebiyat darülfünun-dersleri

Disiplinlerarası Yaklaşımlar Edebiyat Çalışmalarına Yeni İmkânlar Sunuyor

YDS YÖKDİL eğitim

İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi Online/Canlı YDS/YÖKDİL Eğitimleri Başlıyor!

uluslararası-öğrenci-merkezi kamu-diplomasisi pandemi COVID-19

Uluslararası Öğrenci Merkezi Pandemi Sürecinde de Eğitime Ara Vermedi

KAGEM danışmanlık

İstanbul Üniversitesi'nden Online Kariyer Danışmanlığı