İÜ Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi, Üniversite Sanayi İş Birliğine Katkılarını Sürdürüyor

Bilimsel araştırmalara destek olan, İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’deki en yüksek patent başvurusuna sahip olmasında da önemli katkıda bulunan Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni, kurucu üyelerinden Prof. Dr. Alper Okyar anlattı.

Dış kaynaklı projelerin daha fazla alınması gayesi ile 2013 yılında kurulan Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi o günden bugüne de hizmetini devam ediyor. “Merkezin kuruluş amacı özellikle TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) projeleri gibi dış kaynaklı projelerin daha fazla alınması, bu projelere başvurulardaki oranlarımızın yükseltilmesi, bu projelerin takibi ve ek olarak üniversitemizde patent sayılarının arttırılmasıdır” şeklinde konuşan Prof. Dr. Okyar Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin üniversitemizdeki hocalarımızın da bu yönde teşvik edilmesi, üniversitede girişimciliğin daha fazla yaygınlaştırılması, girişimci öğretim üyelerimizin arttırılması ve Üniversite Sanayi İş Birliğinin tesis edilmesi için kurulduğunu belirtti.

Kuruluşunun ardından 2014 yılında üniversitemiz 1513 Teknoloji Transfer Ofisi Projesi ile TÜBİTAK’ın açtığı teknoloji transfer ofislerinin kurulduğunu söyledi. 2014 yılında ve teknoloji transfer ofisinin 2019’un başında ilk 5 yıllık periyodunu tamamlamış olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Okyar, “Teknoloji Transfer Ofisi bizlere patent, Üniversite Sanayi İş Birliği, girişimcilik, ticarileşme ve dış kaynaklı projelerin sayısının arttırılması hususunda destek oldu” dedi. Daha fazla gelişmeye ihtiyacın olduğundan söz eden Prof. Dr. Okyar sözlerine Özellikle Üniversite Sanayi İş Birliği bu hususta TÜBİTAK’ın açtığı 2244 Üniversite ve Sanayi İş Birliği programı çerçevesinde fazla uzman yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak devam etti.

Hocalarımız ve Uzmanlarımız Sanayinin Sorunlarına Çözüm Üretmeli

Prof. Dr. Okyar, sanayimizin sorunlarını çözmek üzere üniversitemizdeki hocalarımızın, uzmanlarımızın daha etkin bir şekilde, daha çok sayıda sanayiyle buluşturulması ve bu şekilde sanayinin sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Okyar, Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin TÜBİTAK projelerinin oluşturulmasında İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerine destek verdiğini ve ek olarak proje alındıktan sonra projelerin takibi hususunda satın alma ve bu gibi hususlarda da destek sağladığını söylerken, “Aynı şekilde bir İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) projesi de bizim üzerimizden yürüyor. Var olan projeler hususunda araştırmacılarımıza bilgi veriyoruz. Bu projelerde çalışan öğrencilerin özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bursiyerliğini, bursiyer işlemlerini biz yapıyoruz” dedi

Yeni Hedef Ticarileşmek

Prof. Dr. Okyar merkeze gelen başvuruların değerlendirildikten sonra bilimsel olarak değerli bulunan patentleri, fikirleri desteklediklerini ifade ederken desteklenen bu patent ve fikirlerin Türkiye Patent Ofisi’nden, Avrupa Patent Ofisi’nden ve uluslararası patent aldıklarını söyledi. “İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden bir öğretim üyemizin patenti Avrupa Patent Ofisi tarafından kabul edildi” diyen Prof. Dr. Okyar, bunun gibi birçok patentin alındığını ama henüz ticarileşmiş bir patentlerinin olmadığından söz etti. “Bundan sonraki hedefimiz de patent sayımızın arttırılması ve aynı zamanda da ondan daha önemlisi bu patentlerin ticarileştirilmesi hususunda adım atmak” diyerek sözlerine son verdi.

Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Üyelerinden

Prof. Dr. Alper Okyar