İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ergün Yolcu Ana Yapısal Diyalog Forumu’nda “Big Data” Üzerine Konuştu

İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ergün Yolcu, Basın İlan Kurumu’nun Erasmus + programı çerçevesinde düzenlediği “Gençlerin Katılımı ile Yerel Basının Dijital Dönüşümü Ana Yapısal Diyalog Forumu”nun açılışında konuştu.

Avrupa Birliği’nin (AB) eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programı “Erasmus +” kapsamında yedi coğrafi bölgeyi temsilen yedi şehirde düzenlenen çalıştayların son etabı olan “Ana Yapısal Diyalog Forumu”, 21 Ağustos 2017 tarihinde Kocaeli’nin Darıca İlçesi’nde başladı.

Foruma, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ergün Yolcu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) İstanbul Bölge Müdürü Abdulhamit Avşar, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı, Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Bursa İl Müdürü Ali Fuat Gölbaşı ile medya sektörünün temsilcileri ve yedi bölgede düzenlenen çalıştaylara katılanlar arasından seçilen 60 genç katıldı.

Forumda açılış konuşmasını yapan İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve BİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ergün Yolcu, konuşmasında “Big Data” ile ilgili bilgiler verdi.


“Erasmus Programına Dâhil Olan En Eski Üniversitelerden Biriyiz”

İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı  ve BİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ergün Yolcu konuşmasına başlarken Ana Yapısal Diyalog Forumu’nda bulunmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yolcu, içeriğinde gençlerin etkin olduğu bu projenin varlığını gençlerle zenginleştiren Türkiye’nin en büyük ve köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi akademisyenlerini de heyecanlandırdığını belirterek, “İstanbul Üniversitesi, tarihi boyunca bilimin, çağdaş değerlerin ve toplumun aydınlanmasının öncüsü olmuştur. İstanbul Üniversitesi Erasmus Programına dâhil olan en eski üniversitelerden biridir. En fazla Almanya ile olmak üzere 27 Avrupa ülkesi ile toplam 605 Erasmus Anlaşmamız var. Almanya’yı, İtalya, Polonya, İspanya ve Fransa takip ediyor. Bunun yanında Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Belçika ve Bulgaristan ile de anlaşmalarımızın sayısı artıyor. Mevcut olan 605 anlaşmamız ile öğrencilerimiz Avrupa’nın önde gelen birçok üniversitesinde eğitim görme olanağına sahip” dedi.

“Sistem Kişilerin Dijital Ayak İzlerini Sürekli Takip Edecek”

Yaklaşık yirmi yıldır giderek daha da artan bir şekilde kağıda basılan gazete yerine internet ortamındaki dijital gazetelerin okunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yolcu, “Belirli saatlerde gazeteye erişebilen okur yerine 24 saat boyunca istediği zaman istediği bilgiye ulaşabilen bir okur var artık. Büyük bir kütüphaneden faydalanır gibi istediği saatte istediği haber kaynağına başvurup  gündemi takip edebiliyor. Gelecekte okurun istediği saatte istediği haber kaynağına gitmesine bile gerek kalmayacak. Big Data, yani büyük veri sayesinde sistem kişilerin dijital ayak izlerini sürekli takip edip, o kişilerin ne zaman neye ihtiyacı olduğunu bilecek ve ihtiyaç duyduğu bilgiyi ihtiyaç duyduğu zamanda akıllı cihazına gönderecek” şeklinde konuştu.

Teknolojideki ilerlemelerle birlikte sistemin bizi en yakın arkadaşımızdan bile daha çok tanıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Yolcu, “İnternette arama motorundaki aramalarımız, sosyal medya paylaşımlarımız, navigasyon bilgilerimiz, kredi kartı ile hangi ürün ve hizmetleri aldığımız, hangi akıllı cihazları ne zaman kullandığımız, kimlerle aynı mekânlarda bulunduğumuz gibi bilgiler saniye saniye kaydediliyor ve değerlendiriliyor.  Sistem bu sayede bizi belki en yakın arkadaşımızdan bile daha çok tanıyor. İşte bu bilgileri medya kuruluşları da kullanıyor ve gelecekte çok daha fazla kullanacağını tahmin etmek zor değil. Bir kişinin ne zaman bilgisayarda oyun oynayacağını, ne zaman yemek tariflerine bakacağını, ne zaman hangi haberleri talip edeceğini bilen akıllı sistemler, tam o vakitlerde kişilere ilgi alanlarına ve konumlarına göre bilgiler gönderebilir” ifadelerini kullandı.

“Tüm Dijital İzlerimiz Kaydediliyor”

Büyük veriyi elde etmenin ve analiz ederek bundan anlamlı sonuçlar çıkarmanın geleceğin önemli çalışma alanlarından birisi olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Yolcu, “Bu geleceğe hem bireylerin, hem kuruluşların hem de düzenleyici kuruluşların hazırlanması gerekiyor. Teknik ve hukuksal alt yapının bu doğrultuda geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü her birimiz birey olarak sürekli dijital ortamlarda takip ediliyoruz. Tüm dijital izlerimiz kaydediliyor. Bu izler analiz edilip anlamlı sonuçlar çıkarılıyor. Bu sonuçlar bazen ticari bazen siyasi amaçlarla kullanılıyor. Kısacası bir gözetim toplumunda yaşıyoruz. Herhangi bir kişi veya kurumun bireylerin hak ve özgürlüklerine zarar vermeden, bu olanakları bireylerin ve toplumun yararını sağlayacak şekilde kullanabilmesi için hukuksal sınırların belirlenmesi ve teknik alt yapı çalışmalarının yapılması gerekmektedir” dedi.

Gelişmeleri gazetecilik yönünden de değerlendiren Prof. Dr. Yolcu şunları dile getirdi: “Kağıt baskıdan dijital baskıya geçerken neleri kaybedip neleri kazandığımız da önemli. Şu an özel bir dönemde yaşıyoruz. Çünkü gazetelerin iki versiyonunu da görme şansımız var, hem dijital hem de kâğıt baskı. Gelecek nesiller bizim kadar şanslı olmayacak. Muhtemelen gazetelerin sadece dijital baskılarını görebilecek. Bu olanak bize iki versiyonu kıyaslama şansını veriyor. Bizler ikisinin arasındaki farkı anlayabilecek şanslı bir nesiliz. Bu nedenle dijital versiyonlarda görselliğin çok daha fazla öne çıktığını, görselliğin daha çok öne çıktığı meslekleri yapanların daha fazla gündeme geldiğini, daha magazinel bir yaklaşım sergilendiğini görüyoruz. İnternet gazeteciliğinin bize daha fazla hız, daha ekonomik üretim ve tüketim olanakları, alternatif haber kaynakları ve kolaylık sağlarken bir yandan da daha zengin ve güvenilir bir içerik sunmasını da bekliyoruz.”

Prof. Dr. Yolcu konuşmasını bu önemli etkinliğin verimli geçmesini ve medya kuruluşlarımızın topluma daha iyi hizmet sunmaları yolunda önemli adımlardan birini oluşturmasını dileyerek sonlandırdı.

Forumun ilk gününde, “Kamu Gözüyle Medyanın Önemi ve Dijital Dönüşüm” ile “Özel Sektör Gözüyle Medyanın Önemi ve Dijital Dönüşüm” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

Forumun ikinci gününde ise çalıştaylarda görev alan gençler, kendi aralarında forumun sonuçlarını değerlendirip tartışacak. Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nin dijital medyaya uygulanmasına yönelik tartışmayla devam edecek son oturumda, Ana Yapısal Forum bildirgesinin yazımı gerçekleştirilecek.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

Bizim Sinema’nın 7. Bölümü Yayınlandı

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Öğrencisi Çağrı Yalçın’ın Büyük Başarısı

Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi Rektör Yardımcısı Baatırbek Akılbekov İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti

“Cities -4- People” Avrupa Birliği Projesi Resmi Olarak Başladı

Yunus Emre Enstitüsü 2017 Türkçe Yaz Okulu Öğrencileri İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti

İstanbul Üniversitesi'nin Kurumsal Mobil Uygulaması Yayınlandı