İstanbul’un Tek İlaç Araştırma Merkezi İÜ’den

İstanbul’un tek İlaç Araştırma Merkezi olacak olan “İÜ İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi”, Sağlık Bakanlığı’ndan biyo eşdeğerlik ve biyo yararlanım çalışmaları için onayını Haziran 2015'te aldı. Faz I çalışmaları için onay bekliyor.

İÜ İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde hem yeni ilaç araştırmaları yapılacak, hem de mevcut ilaçların eş değerleri geliştirilecek. Bu kapsamda belirli bir ücret karşılığında ilaçlar gönüllüler üzerinde test edilecek.

Gönüllülere verilecek olan bu ücret ise uluslararası kurallarla belirlendi. Gönüllülerin işten alıkonulmalarını ve yol masraflarını karşılayabilecek olan bu ücret asla geçimlerini sağlayabilecekleri bir ücret olmayacak. Bununla birlikte ilaç araştırmalarına katılacak olan gönüllülerin, bu durumu bir kazanç kapısına dönüştürmelerine engel olmak amaçlanıyor.

Gönüllülerin Uyması Gereken Bazı Kurallar Var

Gönüllülerin 2 ya da 3 gün sürecek olan çalışmalar süresince uyması gereken bazı kurallar mevcut. Merkezden dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek olan gönüllülerin futbol maçı izlemeleri de yasak. Gönüllünün sigara içmesi, egzersiz yapması, kahve içmesi, heyecanlanması standardın dışına çıkmasına sebep olacağından bu tedbirlere uyulması zorunlu olacak. Gönüllü bir katılımcının tekrar ilaç alabilmesi içinse 3 ay aranın geçmesi şart.

Çoğunlukla Erkek Gönüllüler Tercih Edilecek

Özellikle regl dönemi ve hamilelik gibi nedenlerden dolayı kadınlardan daha çok erkek katılımcılar tercih edilecek. İlaç hakkındaki tüm bilgilerin aktarılacağı gönüllülere düşünmeleri için belirli bir süre de verilecek ve o sürenin sonunda kabul edenler çalışmaya katılabilecek.

Gönüllülere hem araştırma başlamadan önce hem de sonrasında chek-up yapılacak. Ayrıca 6 aylık özel sağlık sigortası verilecek.

Haber: Sibil Gülistanyan

İÜ Basın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü