Harmonik Analiz ve Operatör Teorisi Çalıştayı İÜ'de Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde Matematik Bölümü ve alanı için ilk olma niteliği taşıyan Harmonik Analiz ve Operatör Teorisi Çalıştayı düzenlendi.

İÜ’de düzenlenen çalıştay, TÜBİTAK ve ISAAC (International Society for Analysis, its Applications and Computation) tarafından destekleniyor. Çalıştayın bilim ve organizasyon komitesi, yurt içi ve yurt dışında çalışan yetkin matematikçilerden oluşuyor. Fransa ve Kanada Üniversiteleri ile İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra Boğaziçi, Yeditepe, Bilkent Üniversiteleri öğretim üyelerinin desteği ile gerçekleştirilen bu çalıştaya, 16 ana konuşmacı ve 65 kısa konuşmacı ile beraber 120 civarında katılımcı oldu. Düzenlenen çalıştayın konusu, “Harmonik Analiz ve Operatör Teorisi” olarak belirlendi.

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül, çalıştayda yaptığı konuşmada Üniversitemizde bu gibi etkinliklerini yapmaktan onur duyduğumuzu dile getirdi. Prof. Dr. Öncül ayrıca çalıştayın önemine vurgu yaparak “Uluslararası ve displinler arası olarak hayata geçirilen bu etkinlik, bizlere günlük hayatımızda birçok fayda sağlayan matematiğin, belki de farkında olmadığımız türlü faydalarını görmemiz için bir fırsat. Mühendislik, tıp, iletişim gibi birçok bilim dalını etkileyebilecek olan bu çalıştayın hayatımızı kolaylaştırmasına katkı sağlayabiliyor olmak Üniversitemiz için büyük bir fırsat. Dileriz bundan sonraki çalıştaylara da ev sahipliği yapma şansına erişiriz.” dedi.

Böyle Bir Toplantı Yapmak Hayalimdi

Çalıştayda konuşma yapan İÜ Fen Fakültesi, Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Öztop Kaptanoğlu “Harmonik Analiz ve Operatör Teorisi Atölyesinde sizi ağırlamaktan ve Üniversitemizde bu alanlardaki ilk toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbul’da bu tür bir konferans düzenlemek hayalimdi. Böyle bir toplantı fikri, geçen yıl Şangay’da Operatör Teorisi IWOTA’nın atölyesindeyken ortaya çıktı. Yoğun bir yıl çalıştıktan sonra, atölyemiz çalışmaya hazır hale geldi. İnşallah Operatör Teorisi ile Harmonik Analiz arasında fikir alışverişinde bulunulur. Tabii ki, bu çalıştayın bir dizi halinde devam etmesini temenni ediyoruz.” dedi.

Matematik çalıştayı konuşmacılarından, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ülger ise çalıştay hakkındaki görüşlerini şu sözlerle ifade etti; “Bazı fonksiyonlar üzerinde özel bir topoloji var ve bu topolojiler genellikle bu noktaları birbirinden ayırdığı için kullanılır. Tersine olan noktalar inceleniyor. Harmonik analiz ve operatör teorisi matematiksel analizin 2 ayrı konusu ve tarihsel olarak benzer kökenden geliyorlar. Günümüzde de kullandıkları ortak teknikler var bizim amacımız da, bu iki alanı bir araya getirip çalışmalarını paylaşıp daha fazla ortak çalışmaya ortam hazırlamak.”

Harmonik Analiz ve Operatör Teorisi

Harmonik Analiz ve Operatör Teorisi, matematiğin iki modern ve aktif araştırma alanı. İki alanın da kökenleri, fonksiyonlar üzerine geliştirilmiş klasik analiz teorilerine dayanıyor ve ikisi de 1960’lardan beri etkileşim halinde gelişiyor. Son yıllarda, özellikle sinyal işleme ve modelleme uygulamalarındaki gelişmeler ile birlikte, hem Harmonik Analiz, hem de Operatör Teorisi hızlı bir ilerleme içerisine girdi.

Özellikle Harmonik Analiz, içinde Fourier Analizi ve günümüz popüler çalışma alanlarından biri olan Zaman-Frekans Analizini barındıran çalışmaların teorik alt yapısını oluşturan disiplinler arası bir çalışma alanı. Mühendislik alanıyla birlikte düşünüldüğünde, güncel hayatımızdaki yansımaları telekomünikasyon ve iletişim sistemlerinde çok belirgin bir şekilde görülüyor. Örneğin; bilgisayarda dosya indirme hızı, fotoğraf çekim kalitesi (jpg) , MR çekimleri gibi tıbbi görüntüleme cihazlarında kullanılan ve günlük hayatımızın kalitesini arttıran kolaylıklar, bu alanda yapılan teorik çalışmalarla sağlanıyor.

26 Ağustos 2019 tarihinde başlayan Çalıştay, 29 Ağustos 2019 tarihine kadar 4 gün sürecek.

Haber: Hamza Aktay

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

hukuk-fakültesi hukuk mezuniyet iü-hukuk-fakültesi iü-mezuniyet istanbul-üniversitesi istanbul-üniversitesi-hukuk

İÜ Hukuk Fakültesi 2019 Yılı Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi