Doktora Öğrencimiz Umut Büyük, COVID-19 Kiti Geliştirdi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu olan ve halen Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Prof. Dr. Ercan Arıcan’ın danışmanlığında doktora yapan Umut Büyük ’ün 2010 yılında devlet desteği ile kurmuş olduğu girişim “Hibrigen Biyoteknoloji” ile Covid-19 RT-PCR kiti geliştirdi. 70 dakika gibi kısa bir sürede %99 üzeri doğrulukla çalışan Kit, Temmuz ayında Sağlık Bakanlığı onayı aldı ve yurt içi ve dışı satışları başladı.

Tedavi, Etkin Kitlerin Üretilmesiyle Mümkün

Kitin öneminden bahsederek sözlerine başlayan Umut Büyük, “Tüm dünyayı etkileyen şiddetli akut solunum sendromu ile ilişkili koronavirüs (SARS-CoV) enfeksiyonunun erken ve yüksek oranda doğrulukla teşhisi bu aşamada çok önemlidir” dedi. Dolayısıyla gerekli tedavinin etkin bir şekilde uygulanabilmesinin de etkin kitlerin üretilmesiyle ilişkili olduğuna dikkat çeken Büyük, “Ürettiğimiz bu yeni tip Covid-19 PCR tanı kitinin, negatif ve pozitif yanlış sonuçlarının yok denecek kadar az olması tanı konulmasında çok önemlidir. Bu sayede ülkemizde, enfeksiyonun bu kit sayesinde yüksek doğrulukta teşhis edilmesi pandeminin seyrini değiştirecek ve yavaşlatacak doğrultudadır” dedi.

Büyük, sözlerine şöyle devam etti: “2010 yılında Sanayi Bakanlığının açmış olduğu Teknogirişim Sermaye Desteği çağrısına yapmış olduğum proje başvurusu ile desteği almaya hak kazandım ve şirketin kuruluşunu gerçekleştirdim. Bu kitin önemi de Doktora öğrencisi olduğum, İstanbul Üniversitesi’nin Teknokent Girişimci tabanlı bir şirketi tarafından geliştirilmesidir. Böylece bilimsel olarak çok iyi yetiştirilmiş olan biz genç araştırıcılar, ülkemizde araştırmalarımıza devam edebilmekte ve yerli üretim sayesinde hem ekonomik hem de bilimsel alt yapımızı geliştirilebilme olanağı bulabilmekteyiz. İstanbul Teknokent’in de geçirdiğim yaklaşık 6 yıl içerisinde TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri ile hem altyapımızı geliştirdik hem de yeni ürünler geliştirmeye başladık. Bu süreçte DNA ve RNA izolasyon kitleri geliştirildi. 2019 yılında melek yatırımcılar aracılığı ile alınan yatırım sonucunda laboratuvarımızı TÜBİTAK MAM serbest bölgeye taşıdık. Şu anda biri İstanbul Üniversitesi ortaklı ve yürütücülüğünü Prof. Dr. Ercan Arıcan’ın üstlendiği, 2244 Doktora-Sanayi İşbirliği programı olmak üzere TÜBİTAK ve KOSGEB destekli 4 farklı proje yürütmekteyiz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünde Lisans, Moleküler Biyoloji ve Genetik ABD Yüksek Lisans, 2009 itibari ile de aynı bölümde doktora eğitimine devam ettiğini söyleyen Büyük, “Bu kit, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün katkıları ve İstanbul Teknokent Girişimci tabanlı bir şirketi tarafından geliştirildi. Bu sayede, üniversite-sanayi işbirliği ile ülkemizde tamamen yerli sermaye ile üretilmiş olası sayesinde hem ekonomik hem de bilimsel alt yapımızı geliştirilebilme olanağı bulabilmekteyiz. Sonuç olarak genç bilim insanlarının istihdamında ve ülkemizde biyoteknoloji alt yapısının oluşturulması aşamasında da bu proje çok önemlidir” dedi.

Kit, 70 Dakika Gibi Kısa Bir Sürede %99 Üzeri Doğrulukla Çalışıyor

Kit hakkında bilgi veren Büyük, “Hibrigen tarafından üretilen Covid-19 testinin doğruluğu % 99 üzerindedir. Yalancı pozitif ve negatiflik oranı ise sıfıra yakındır. Kitin çalışma süresi ise cihaza göre değişmekle birlikte 4-70 dk arasında değişmektedir. Ayrıca son dönemde geliştirdiğimiz Viral Ekstraksiyon Tamponu sayesinde virüs RNA’sının izolasyonu aşaması atlanarak doğrudan PCR uygulaması yapılabilmektedir. Bu da toplam uygulama süresinin 90 dakikanın altında olduğu anlamına gelmektedir.” dedi.

Kitin öncelikle yurt dışı satışlarının Libya, Tunus ve Lübnan ile başladığını kaydeden Büyük, “bu ülkelere Covid-19 kitimizi, kendimizin ürettiği RNA izolasyon kiti ile birlikte pazarladık. Yurt içi satışları için strateji olarak yeni geliştirilen Viral Ekstraksiyon Tamponu ile pazara girebilme fırsatımızın olacağını beklemekteyiz” dedi.

“Başarılı Bir Girişimcidir...”

Umut Büyük'ün danışmanlığını yapan Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercan Arıcan, “Danışmanlığını yaptığım Umut Büyük, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteklediği Girişimcilik projesinden yararlanarak İstanbul Üniversitesi Teknokent yapısı altında HİBRİGEN Biyoteknoloji şirketini kurarak, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji, Tıp, Eczacılık gibi alanlarda kullanılmakta olan ve tamamı yurt dışından temin edilen bazı enzimleri ve kitleri AR-GE çalışmaları sayesinde tamamen yerli olarak üretmeyi başarmış başarılı bir Girişimcidir” dedi. Halen bölümde ve diğer bölümlerde devam etmekte olan bir çok projelerin enzim ve kit tedariklerinin firması aracılığıyla karşılandığını söyleyen Prof. Dr. Arıcan, “Umut BÜYÜK bir girişimci olarak yerli üretime devam ederken buna ek olarak yürütücülüğü tarafımdan yapılan ve İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile HİBRİGEN Ltd Şti ortaklığında TUBİTAK 2244 Doktora-Sanayi İş birliği Doktora programında sanayi ayağını oluşturmaktadır” dedi. Prof. Dr. Arıcan, bu bağlamda Umut Büyük’ün yerli üretime destek verdiğini ve üniversite ile iş birliği yaparak Bilimsel çalışmalara da destek olduğunu belirtti.

Haber: Hande Nur OCAK

pandemi beyazyaka araştırma

Pandemi Döneminde Beyaz Yakalı Çalışanların Ücret ve Yan Haklarına Yönelik Araştırma Sonuçlandı

mimarlık tören açılış