“Devleti Var Eden Şey Hukuktur”

İstanbul Üniversitesi Hukuk Atölyesi Kulübü tarafından düzenlenen Meclis Simülasyonu etkinliği, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla 17 Kasım’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başladı.

Kulüp Başkanı olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Alihan Canpolat, meclis başkanımızın da arasında bulunduğu 44 milletvekilinin İstanbul Üniversitesi bünyesinde eğitim aldığını belirterek, etkinlik kapsamında üniversitede öğrenilenlerin pratiğe geçirilme fırsatının olduğunu söyledi. Canpolat’ın ardından kulübün danışman hocası Prof. Dr. Cüneyt Yüksel konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yüksel, TBMM’nin kuruluşunun devletin kuruluşundan önce olduğunu söyleyerek, demokrasilerde parlamentoların oldukça önemli olduğunu vurguladı. “Kurtuluş Savaşımız boyunca ülkenin ve savaşın da yönetilmesini sağlayan meclisimiz, dünyadaki diğer meclislerden farklı olarak gazi bir meclistir. Unutulmamalıdır ki zaferler meclisimizi değil, meclisimiz zaferleri doğurmuştur” şeklinde konuşan Prof. Dr. Yüksel, ünlü düşünür ve senatör Çiçero’nun deyimiyle insanlara yapılacak en büyük iyiliğin iyi yasalar yapmaktan geçtiğini söyledi. Bu noktada önemli olanın, yasaların iyi amaçlar uğruna hazırlanması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yüksel, öğrencilerin de etkinlik kapsamındaki çalışmalarında bunun üzerinde durması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Kendigelen: “Teorinin Pratiğe Yansıması Önemli”

Prof. Dr. Yüksel’in ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Abuzer Kendigelen söz aldı. Prof. Dr. Kendigelen meclis simülasyonu etkinliğinin öğrencilerin derste öğrendikleri teorik bilgileri pratik anlamda değerlendirmeleri için bir imkan olduğunu belirterek, farklı görüşteki kişilerle birlikte karar alabilme kültürünün gelişmesi açısından da etkinliğin önemli olduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Ak: “Öğrencilerimizle Gurur Duyuyoruz”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise konuşmasında, bu etkinliği düzenledikleri için Hukuk Atölyesi Kulübü üyelerine teşekkür ederek, İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan diğer öğrenci kulüplerinin de bu gibi büyük etkinlikler yapmalarından memnun olacaklarını söyledi. Prof. Dr. Ak, “Hukuk alanında birçok etkinliğe ev sahipliği yapmanın gururu içindeyiz. Bu etkinlikler kapsamındaki sonuçlar matbu olarak da kalıcı hale getirilmektedir. Yakın tarihli bir etkinliğimiz olan ve gelenekselleşmiş olan Suç ve Ceza Film Festivali’ni de takip etmenizi tavsiye ediyorum” İfadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şentop: “Hukuk, Günlük Hayatımızın Görünmeyen Yüzüdür”

Prof. Dr. Ak’ın ifadelerini tamamlamasından sonra TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop konuşmasını gerçekleştirdi. Öğrencilik yıllarının geçtiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne bu etkinlik vesilesiyle katılmaktan heyecan duyduğunu belirten Prof. Dr. Şentop şu ifadeleri kullandı: “Hem bina hem de Hukuk Fakültesi’nin sembolü olan amfi, bizim hayatımızda çok önemli izler bıraktı. 1987 yılında Hukuk Fakültesi’ne girdim. 4 yıl burada okudum. Bu amfide 3. sınıfta rahmetli Yavuz Hocamızın Medeni Usul derslerini, 4. sınıfta da rahmetli Salim Hocamızın İcra ve İflas Hukuku derslerini almıştık. O dersler çok kalabalık olurdu. Çünkü dersi geçen öğrenci sayısı çok azdı. O zamanlar hocaların kendine mahsus ders anlatma şekilleri vardı. Bu amfide eski hocalara dair de birçok hatıra vardır. Hukuk Fakültesi’ne girdiğimizde ‘çift’ numaralı öğrencilerdik. Birinci sınıfın derslerini şimdiki İletişim Fakültesi’nin altındaki amfide görüyorduk. Vefat eden birçok hocamız var, hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.”

Öğrencilik yıllarına dair hatıralarına değinen Prof. Dr. Şentop, öğrencilere yabancı dillerini geliştirmelerini tavsiye etti. Hukukun hayatımızın görünmeyen yüzü olduğunu söyleyerek, “Hayatımızı bir madalyon veya bir madeni para gibi düşünürsek onun ‘tura’ tarafı bütün renkleriyle yaşadığımız hayattır. Bunun tersi yani ‘yazı’ tarafı ise hukuktur. Hukuk, çocuğun doğumunda itibaren hayatın bütün alanlarını, ölümü hatta ölümden sonrasını da miras hukuku bağlamında kapsıyor” dedi. “Devleti var eden şey hukuktur. Hukuk sadece siyasetin ve kamusal alanın değil; günlük hayatımızın da görünmeyen yüzüdür. Hukuk tahsilinin dünyada yapılabilecek en ayrıcalıklı tahsil olduğunu belirtmek isterim” şeklinde konuşan Prof. Dr. Şentop, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Türkiye’nin en önemli hukuk fakültelerinin başında geldiğini vurguladı. Parlamentoyla ilgili simülasyonu içeren bu etkinliğin katılımcılara fikir vereceğini ifade eden Prof. Dr. Şentop, Türkiye, parlamento tecrübesi bakımından dünyanın en eski ülkelerinden birisidir. 143 yıllık bir tecrübeden bahsetmekteyiz. Önümüzdeki yıl TBMM’nin açılışının 100. yılıdır. TBMM, bizim istiklal mücadelemizi yürütmüş olan kurumdur” dedi. Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından komisyon çalışmalarıyla devam etti.

Meclis Simülasyonu etkinliği, 24 Kasım’a kadar, komisyon çalışmaları ve genel kurulla, İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda devam edecek.

Haber: Ahmet Çağatay BAYRAKTAR

Avrupa Komisyonu Tarihinde Bir İlk

“Dil ve Edebiyat, Etle Tırnak Gibidir”

İstanbul Üniversitesi Heyetinden Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ne Ziyaret