“Balığı Doğru Pişirmenin Yolu, Yapısını Tanımaktan Geçer”

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübü'nün (SUMSAK) düzenlediği 2019-2020 Güz Yarıyılı Seminer Etkinliğinde "Pişirme Yöntemleri & Balığı Doğru Pişirmek" konulu seminer, Araştırmacı Gastronom/ Yazar Süleyman Dilsiz’in katılımıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda 28 Kasım’da gerçekleştirildi.

Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay ve Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü’nden Doç. Dr. Gülgün F. Şengör’ün açılış konuşmalarıyla başlayan seminer, Araştırmacı Gastronom/Kılçıksız Balık kitabı yazarı Süleyman Dilsiz’in Pişirme Yöntemleri & Balığı Doğru Pişirmek başlıklı sunumuyla devam etti.

Balık Kavramı Denizdeki Bütün Canlıları Kapsar

Balık denilince denizdeki bütün canlıları düşünmemiz gerektiğini söyleyen Dilsiz, İstanbul’daki balık potansiyeline dikkat çekmek için İstanbul’da balık festivali düzenleme konusunda bir hayali olduğunu ifade etti. Balık kültürünü tanımak ve gerek akademik gerekse tüketim anlamında duyarlılığı arttırmak gerektiğinin önemine değinen Dilsiz, “Balığın hangi mevsimde ve ne boyuttayken tüketilmesi gerektiğinin bilinmesini sağlamalıyız” dedi. 

Et Yedim Demem Yediğim Eti Tanımadıktan Sonra!

Balığı doğru tüketebilmek için satın alırken, pişirirken ve tüketirken bazı unsurlara önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Dilsiz, “Balığın yaşadığı çevrenin, vücut yapısının, deri/pul yapısının, yağ oranının ve depolama şeklinin bilinmesi, balığı doğru tüketmek adına oldukça önem taşımaktadır” dedi. Her etin yapısının farklı olduğunu ve her balığın farklı pişirme tekniğine sahip olduğunu söyleyen Dilsiz, fırında, tavada, buharda ve ızgarada pişirme yöntemlerinin inceliklerine değindi. 

Balığı İhmal Etmenin Bedelini Sağlıkla Öderiz

Türkiye’nin Demans hastalığında dünyada 3. sırada olduğunu kaydeden Dilsiz, düzenli balık tüketimiyle D vitamini, Omega 3 ve fosfor eksikliğinin büyük ölçüde giderilmesinin mümkün olabileceğini, aksi takdirde balığın ihmal edilmesinin bedelinin sağlıkla ödeneceğini ifade etti. 
Dilsiz’in konuşmasının ardından, su ürünlerinin ikramlarıyla seminer sona erdi. 

Haber: Esra Nur Dönmez

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü



Öne Çıkan Haberler

Kent Çalışmaları’nda ‘Maltepe’ Ele Alındı

Aziz Sancar DETAE, Üniversitemizin En Ayrıcalıklı Alanıdır

Türk Kızılayı İstanbul Üniversitesi’nde

UDEF Heyeti İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

KKTC İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar, İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

“Altın Orda Devleti, Kültürel Birlikteliğin Temelini Oluşturuyor”