“Aliya İzzetbegoviç Anma Programı” Vefatının 18. Yıl Dönümünde Rektörlük Doktora Salonu’nda Gerçekleştirildi

Bosna-Hersek'in İlk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç adına düzenlenen anma programı İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi’nin katkılarıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu’nda 19 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Düzenlenen programa İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İSUMER Müdürü Prof. Dr. Faruk Taşçı, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, Aliya İzzetbegovic’in kızı Sabina Berberoviç (İzzetbegoviç) ve birçok isim katıldı. Program Rektörlük Binası’nda İzzetbegoviç adına açılan sergi açılışı ile başlayarak Doktora Salonu’nda gerçekleştirilen panel ile devam etti.


İSUMER Müdürü Prof. Dr. Faruk Taşçı açılış konuşmasına İSUMER’in “Türkiye’de ilk, alanında öncü” olduğu ifadesiyle başladı. Yüz kalemden fazla işi yürüten bir ofis olduklarını dile getiren Prof. Dr. Taşçı, akademik ve mezun faaliyetleri yürüttüklerini de ifade etti. Prof. Dr. Taşçı, ülkelerin değerli insanları adına anma programları düzenleme hazırlıkları yapılırken ilk ismin Aliya İzzetbegoviç olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Aliya İzzetbegoviç’in verdiği bağımsızlık mücadelesinin hem kendi halkında hem de ülkemizde saygıyla karşılandığının altını çizdi. Prof. Dr. Taşçı, Aliya’nın bu mücadelesi ile ülkemizde de bilinir olduğunu ve Türk halkının da kendisine yabancı olmadığını aktardı.

Prof. Dr. Ak: “Ahlak, Fikir ve Aksiyon Adamı”

Prof. Dr. Faruk Taşçı ardından konuşmalarını gerçekleştiren İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerine bu önemli günde burada olmaktan ziyadesiyle memnun olduğunu ifade ederek başladı. Aliya İzzetbegoviç’i “Ahlak, fikir ve aksiyon adamı” ifadeleri ile tanımlayan Prof. Dr. Ak, ülkemizde de baş tacı bir şahıs olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ak, ötekileştirme tutumunun baş muhataplarından biri olarak nitelendirdiği Aliya’nın siyasi kimliğine dair, bulunduğu tarih ve coğrafyadaki egemen normlarla mücadelesinden bahsetti. Bulunduğu dönemde siyasi kişiliğinin yanında döneminin önemli Müslüman düşünürlerinden biri olduğunu da aktaran Prof. Dr. Ak, Aliya’nın önemli eserlerinden alıntılara konuşmasında yer verdi. İzzetbegoviç’in eserlerine dair incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ak, “Aliya İzzetbegoviç’in müslüman aydın olarak en özgün yaklaşımı hem bir din hem de bir medeniyet olarak İslam’ı üçüncü yol olarak sunmasıdır” dedi. Prof. Dr. Ak, konuşmasını programda emeği geçenlere teşekkür ederek ve Aliya İzzetbegoviç adına Allah’tan rahmet dileyerek sonlandırdı.

Adis Alagiç: “Türkler Aliya’nın Hatırasını Korumayı Biliyor”

Ardından sözü alan Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, sözlerine programda emeği geçenlere ve özellikle İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkür ederek başladı. Alagic, Aliya gibi bir şahsiyetin anılmasının mühim olmasının yanı sıra, Bosna Hersek’in buna her zamandan daha çok ihtiyacı olduğunu vurguladı. Eserlerinin okunup anlaşılmaması durumunda büyük bir faydadan mahrum kalınacağını ifade etti. Alagic, Türklerin Aliya’nın hatırasını her zaman iyi koruduğunu ve bunu yaklaşık on sekiz yıldır gördüklerini gururlanarak söylediğini aktardı. Bosna Hersek’in dünya için bir mücevher olduğunu dile getiren Alagic, birçok kültürü içerisinde yaşatan Bosna Hersek’in bu özelliğinin bu günlerde çok kıymetli olduğunu ifade ederken bunu Aliya İzzetbegoviç’e borçlu olduklarını söyledi.

Anma programı kapsamında Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç (İzzetbegoviç), panelin ilk kısmında Zoom uygulaması üzerinden katılım sağladı. Berberoviç, Aliya’yı insani yönleri ve bir baba olarak ele alırken konuşmasına “İnsanlar bana sık sık babamı sorar, o gerçek bir babaydı” ifadeleri ile başladı. Yanında güvende hissettiğini, her daim yanında bulunduğunu ve kendini ifade etmek istediğinde dinleyen dikkatli bir baba olduğunu aktardı. Berberoviç, babasının hukukçu kimliğini işaret ederek “Özel hayatında da hak ve adaletle hareket ederdi” şeklinde konuştu. Aliya İzzetbegoviç hakkında açık sözlü olduğunu ifade eden Berberoviç, babasının İslam ile hoşgörü sahibi olduğunu ve bunun Avrupalı olması ile bağdaştırılmasından rahatsız olduğunu aktaran hatıraları dile getirdi. “İslamiyet babam için ilk ve inançlarının en başta gelen kaynağıydı” şeklinde konuşan Berberoviç, babasının hatırlanmasının özgürlük, adalet ve hoşgörü kavramlarının geleceği adına çok önemli olduğunu vurguladı. Berberoviç bu bağlamda da Aliya İzzetbegoviç adına kurulan vakıftan bahsederek sözlerini noktaladı.

Haber: S. Rana Genç

Fotoğraf: Başar Uzun

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü



Öne Çıkan Haberler

kore ziyaret

Güney Kore Başkonsolosluğu’ndan Üniversitemize Ziyaret

Üniversitemiz, El Razi Üniversitesi Yönetim Heyetini Ağırladı

sempozyum istiklal mehmetakif

“Kabulünün 100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Sempozyumu”nun İlk Günü Tamamlandı

enstitü muhasebe çalıştay

İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitü’nden Vak’a Çalıştayı

COVID salgın çalıştay

Salgında Toplum Bağışıklığı ve Kamu Yararı Çalıştayı'nın Sonuç Bildirgesi Yayımlandı

polonya etkinlik

“İstanbul Üniversitesi’nde Polonya Günleri-2021” Etkinliği Düzenlendi