Yapay Zeka Yaz Okulu 2020 (YAZSUM2020)’nun Ardından

İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve üç gün çok verimli eğitimlerle geçen Yapay Zeka Yaz Okulu (YAZSUM2020) kapanış bildirgesini tüm kamuoyuna saygılarımızla sunarız.

Yaz Okulu (www.yazsum.sakarya.edu.tr) kapsamındaki eğitimler bu yıl güncel şartlara uyumlu olarak çevrimiçi gerçekleştirilmiştir. 2000 yılından itibaren Uzaktan Eğitim konusunda birçok yenilikçi fikir ve öncü uygulamayı başarı ile gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi, sahip olduğu güçlü bilişim ağı ve güncel teknolojiler, bu alanda yetişmiş öğretim üye ve teknik elemanları ile YAZSUM2020’ye ev sahipliği yapmıştır. Hem katılımcıların hem de yurt içi ve yurt dışından katılan davetli konuşmacılar ile eğitmenlerin sayısı ve fiziksel ortamları göz önüne alındığında organizasyonumuzun sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesindeki payı büyüktür. Teknolojiye sahip olmak kadar teknolojiyi doğru ve yerinde kullanabilmek de çok önemlidir. Bu nedenle 20 yıldan uzun bir süredir uzaktan eğitim alanına yatırım yapan ve bu alandaki bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaşarak katılımcılarımızla buluşmamızı sağlayan Sakarya Üniversitesi’ne bir kez daha teşekkür ederiz.

Eğitimler sırasında konular kapsamlı tutularak her kesimden ve her seviyeden katılımcıya bilgi verilmeye çalışılmış ve yapay zeka konusunda henüz bilgi sahibi olmayanların da konu ile ilgili fikir sahibi olmaları hedeflenmiştir. Bu tür organizasyonlar ile ayrıca üniversite lisans öğrencilerini de teşvik etmek amaçlanmıştır. Her öğretim elemanı ve eğitmenimiz alanında uzman olduğu konularda vermiş olduğu eğitimlerde katılımcılarla buluşarak, ülkemize olan hizmet borcunu bir nebze de olsa ödemeye çalışmış ve gençlerimize Türkiye’ye en iyi hizmetleri yapma yolunda örnek olmuşlardır.

Yapay zeka, dünya ve ülkemiz için son derece önemli bir alan haline gelmiştir. Özellikle gençlerin yapay zeka teknolojisine hakim olabilmek için durmadan azim ve sebatla çalışmak, bu alandaki yayınları sürekli okuyarak ve yapay zeka ile ilgili etkinlik ve projelerin içerisinde yer alarak kendilerini geliştirme motivasyonunda olmaları kaçınılmaz bir gerekliliktir.
YAZSUM ilk olarak 2017 yılında 450’den fazla katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 2018 yılında 350 katılımcı ile sınıflarda uygulamalı eğitimler ile yapılmıştır. Bu yıl ise COVİD-19 nedeniyle çevrimiçi platformları kullanarak 3500’den fazla katılımcının kaydı ile gerçekleşmiştir. Bu sayılar ilgili kurulları ve eğitmenleri memnun etmiştir. Katılımcılardan gelen istek ve öneriler doğrultusunda yapılacak iyileştirmelerle önümüzdeki yıllarda YAZSUM etkinliği sürdürülecektir. Bunun da ötesinde etkinliğin, ulusal ve uluslararası çalıştay, sempozyum ve konferanslarla da zenginleştirilmesi planlanmaktadır.

Önümüzdeki dönemde ilk etkinlik olarak İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova üniversiteleri olarak ve 10 farklı yurt dışı merkezli üniversite tarafından da desteklenen, COVID-19 nedeniyle iptal edilmiş olan “International Conference on Interdisciplinary Applications of Artificial Intelligence” konferansının yüze yüze gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Konferansın yüz yüze yapılamaması halinde ise çevrimiçi alternatifi tercih edilecektir. Konferansımızda bilim dünyası, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve uygulayıcıları bir araya getirerek sinerji oluşturulması hedeflenmektedir. Detaylı bilgi için sosyal medya hesapları takip edilebilir.

YAZSUM2020’nin ilk günü olan 8 Eylül Salı günü tüm etkinlikler YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanmış olup, gerçekleştirilen 7 etkinlikten her birini 250 ile 420 kişi arasında olmak üzere yaklaşık 2400 kişi canlı olarak izlemiştir.

Üç gün süren YAZSUM2020 kapsamında 40’dan fazla akademisyen ve eğitmen tarafından tamamı yapay zeka konuları olmak üzere paralel oturumlar halinde toplam 96 saat eğitim verilmiştir. Her bir oturuma farklı sayıda katılımcı katılmış olup 9 Eylül Çarşamba günü öğleden önce gerçekleştirilen eğitimlere ortalama 350’şer katılımcı katılmıştır. Öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarda da yaklaşık 2450 katılımcıya eğitim verilmiştir. Etkinliğin son günü olan 10 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilen eğitimlerde de yaklaşık 1400 kişilik bir katılım olduğu sistem raporlarından tespit edilmiştir. Katılım istatistiklerinin detaylı analiz sonuçları, gelecek etkinliklere yol göstermek üzere kullanılacaktır.
YAZSUM2020’nin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi Saygıdeğer Rektörlerine, Danışma ve Düzenleme Kurullarının birbirinden kıymetli üyelerine, etkinliği destekleyerek güç veren Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğüne, Brisa, Mitsubishi ve Figes A.Ş. uzmanlarına, eğitmen olarak görev alan tüm öğretim elemanlarına ve yardımcılarına teşekkürlerimizi sunarız. Organizasyonun başarı ile gerçekleşmesinde büyük emekleri olan ve 3 gün boyunca üstün bir çaba ile çalışan Organizasyon Kurulu ile Sakarya Üniversitesi Sanat ve Teknoloji Topluluğu üyelerine ve çok kıymetli katılımcılara şükranlarımızı sunarız. YAZSUM2021 etkinliğinde görüşmek üzere saygılarımızı sunarız.

YAZSUM 2020 Etkinliği Danışma ve Düzenleme Kurulu adına

Prof. Dr. Sevinç GÜLSEÇEN – İstanbul Üniversitesi