“Uluslararası Cam Tarihi Vakfı 21. Kongresi” Başladı

Uluslararası Cam Tarihi Vakfı’nın 21. Kongresi, 3 Eylül 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Kongrenin açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kurumsal İletişim Direktörü ve Uluslararası Cam Tarihi Vakfı’nın 21. Kongresi’nin Yürütme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Köse, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler MYO Müdür Yardımcısı ve Uluslararası Cam Tarihi Vakfı 21. Kongresi’nin Organizasyon Komite Başkanı Prof. Dr. Üzlifat Canav Özgümüş, Uluslararası Cam Tarihi Vakfı Başkanı Dr. Sylvia Fünfschilling tarafından gerçekleştirildi.
“Cam Yüzyıllar Boyunca İnsan Yaşantısının Vazgeçilmezi Olmuştur”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak kongrenin açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, tarihi ve köklü geçmişin bir gereği olarak, bilimsellik değeri yüksek, çok kapsamlı organizasyonlarda imzası olan bir camianın iki önemli kolunu oluşturur. Bugün açılışını yapacağımız kongre için de tüm yönetim kademeleri olarak organizasyon ekibine her türlü imkânı sağladığımızı belirtmek isterim.”
Camın tarihi önemine vurgu yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak: “Yaklaşık 4500 yıllık geçmişi ile tüm medeniyetler içinde kendine yer bulan cam, insan yaşantısının vazgeçilmezi ve en önemli sessiz tanığı olarak yüzyıllar boyunca, insanlığın gelişiminin bir parçası olmuştur. Bu açıdan bakıldığında, bugün 21.’si düzenlenen kongrenin önemi oldukça büyüktür. Etkinliğin fikir sahibi olan ve bu yıl 60. yılını dolduran Uluslararası Cam Tarihi Vakfı’na, cam tarihinin gelişmesine gösterdiği özverili katkı için teşekkür ediyorum. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak bu önemli toplantıya ev sahipliği yapmaktan kıvanç duyduğumuzu belirterek verimli ve başarılı bir etkinlik haftası olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
“Katılımcılar İçerisinde Çok Önemli İsimler Var”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın yurt dışından kongreye yoğun bir katılım olduğunu ve bunun kendilerini çok mutlu ettiğini kaydederek, “Bu sene 21.’si düzenlenen Uluslararası Cam Tarihi Federasyonu’nun düzenlediği bu kongre üniversitemizde gerçekleştiriliyor. 30 ülkeden 130 yabancı ve ülkemizden de birçok katılımcının olduğu bir bilimsel kongre. Bu kongre içerisinde cam tarihi ve camın işlenmesiyle, akademik yönden ve sürecin devamlılığı ile ilgili birçok yöntem, birçok konu irdelenecek ve tartışılacak. Oldukça büyük bir katılım var. Özellikle yurt dışından yapılan katılım bizi çok mutlu etti. Katılımcılar içerisinde dünyada cam tarihi açısından çok önemli isimler var. New York Metropolitan Müzesi’nden bile temsilci ve ülkemizde cam tarihiyle ilgili kazılara katılmış değerli bilim insanları var. Bu kişiler mevcut deneyimlerini ülkemizdeki meslektaşlarına aktaracaklar. Ülkemizdeki deneyimlerden de kendileri istifade etmiş olacaklar. 21.’si düzenlenen bu kongre bilimsel olarak cam tarihini inceleyen, irdeleyen, ayrıntılarıyla değerlendiren bir kongre olacak” açıklamasında bulundu.
“Kongrenin Ülkemizde İlk Defa Yapılıyor Olması Oldukça Önemli”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kurumsal İletişim Direktörü ve Uluslararası Cam Tarihi Vakfı’nın 21. Kongresi’nin Yürütme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Köse: “Bugün sizleri 565 yıllık bu salonda ağırlamış olmanın gururunu yaşamaktayız. Böyle bir kongrenin ülkemizde ilk defa yapılıyor olması oldukça önemli” dedi.
Kongrenin basına yansımalarından söz eden Prof. Dr. Erdoğan Köse kongrenin detaylarıyla ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Köse, “Bugün burada başlayan etkinliğimiz ilerleyen günlerde İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam edecek. Bunun dışında Cuma günü Miniatürk ziyaretimizle birlikte BELTUR’da verilecek Gala Yemeği ile kongremiz son bulacak. İki yıl öncesinde, Sayın Sylvia Hanım ile yazışmalarımızın neticesinde kongremizin İstanbul’da yapılması için onay almıştık. Bu süre içerisinde 130 yazılı bildiri gönderildi. Bunun yanı sıra 32 poster, 114 sözlü bildiri olmak üzere 114 bildirinin bir hafta içerisinde 25 oturumda gerçekleşeceğini sizlere bildirmek isterim. Ülke bazlı bildiri sayıları; Türkiye 23, İtalya 10, İsrail 9, İngiltere 8, Hırvatistan 7, Amerika 6, Belçika 6, Almanya 5, Japonya 5, Bulgaristan 4, Rusya 4, Yunanistan 4, Fransa 3, Sırbistan 3, Avusturalya 2, Slovenya 2, Avusturya 1, Güney Kore 1, Hollanda 1, İspanya 1, İsviçre 1, Karadağ 1, Macaristan 1, Mısır 1, Polonya 1, Portekiz 1, Romanya 1, Ukrayna 1, Ürdün 1 şeklindedir” ifadelerini kullandı.
Kongre, 27 ülkeden cam tarihi konusunda 100’den fazla uzman bilim insanının katılımıyla 7 Eylül 2018 tarihine kadar sürecek.
Haber: Çağla KONAT, Kübra TOKSUN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

“TULİP-Ekibini-Güçlendirmek:-Mentorlukta-Ustalarla-Ufuk-Turu”-Eğitimi-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“TULİP Ekibini Güçlendirmek: Mentorlukta Ustalarla Ufuk Turu” Eğitimi İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi