Selim Turan’ın “Tez-Antitez-Sentez” Sergisi Bugün Açıldı

Doğu ve Batı kültürlerini sentezleyerek eserler üreten ressam ve heykeltıraş Selim Turan’ın ‘Tez-Antitez-Sentez’ sergisi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) bugün açıldı.

İstanbul Üniversitesi ve SSM işbirliğinde, Sabancı Holding’in katkıları ile düzenlenen Türk sanat tarihinin önemli isimlerinden Ressam, Heykeltıraş Selim Turan’ın “Tez-Antitez-Sentez” isimli Sergisi’nin tanıtım toplantısı, 29 Mayıs 2017 tarihinde SSM’de gerçekleştirildi.

Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in yaptığı ve Selim Turan’ın uzun bir zaman sonra gerçekleştirilen ilk kişisel sergisinde yer alan eserlerin büyük bir kısmı, sanatçının seramik sanatçısı eşi Şahika Turan tarafından 2003’te İstanbul Üniversitesi’ne bağışlanan Selim Turan Koleksiyonu’ndan seçildi.

Türk Resim Tarihine İlgi Duyanlar İle Araştırmacılar İçin Önemli Bir Kaynak

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, serginin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Selim Turan’ın Türk resim tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Sanatçının farklı türlerde eserler verdiğini belirten Prof. Dr. Mahmut Ak, “Selim Turan’ın, hareket ve ritmi ifade eden çizgi ve lekelerin resim yüzeyinin çeşitli bölümlerinde yığılmasıyla oluşturduğu kompozisyonları da dikkati çekmekte ve bu anlayış kontrollü bir kontrolsüzlüğü ifade etmektedir. Sanatçı kendine özgü resimleriyle, savaş zamanı Paris ekolünün temsilcileri arasında yer aldığı gibi, Türk resmindeki soyut anlayışın en önemli isimlerinden biri olmuştur” diye konuştu. Prof. Dr. Mahmut Ak, Turan’ın eserlerinin 2003 yılında, seramik sanatçısı eşi Şahika Turan tarafından İstanbul Üniversitesi’ne bağışlandığını vurgulayarak, Sakıp Sabancı Müzesi ile olan işbirliklerinin sanat adına sevindirici olduğunu dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını sonlandırırken İstanbul Üniversitesi’nin sanata, sanatçıya, kültürel mirasa ve işbirliğine verdiği değeri ortaya koyan bu serginin Türk resim tarihine ilgi duyanlar ile araştırmacılar için önemli bir kaynak teşkil edeceğini dile getirdi.

Türkiye’de Daha Önce Uygulanmamış Deneyler Bu Sergide

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ise müzede Selim Turan’dan önce açtıkları Feyhaman Duran sergisiyle bir döneme ışık tuttuklarını anlattı. Sanatçıların hayatlarında benzerlikler olduğuna dikkati çeken Ölçer, “İki sanatçı da aydın bir Osmanlı ailesi içine doğuyor. O dönemin en modern okullarından Galatasaray Lisesi’nde okuyorlar. İkisinin de Paris geçmişi var ama Feyhaman’ın Paris serüveni Birinci Dünya Savaşı nedeniyle kısa sürüyor” dedi. Dr. Ölçer, Selim Turan’ın babası Ali Bey Hüseyinzade'nin, “Turan’ın Azerbaycan doğumlu babası, o dönemin pek çok fikir adamı gibi çarlık Rusyası’ndan Türkiye’ye gelip, burada Ziya Gökalp başta olmak üzere yeni bir düşünce akımı başlatan, Türk kimliğini sorgulayan bir dünyanın parçası. Selim Turan, pek çok Türk-İslam sanatçısının ve mutasavvıfların girip çıktığı bir evde büyüyor. Bu dünyayı da yalnızlığıyla beraber bütün ömrü boyunca içinde taşıyor” ifadelerini kullandı.

Sabancı Holding üst yöneticisi Mehmet Göçmen de müzenin kökeninin Sakıp Sabancı hat koleksiyonuna ve yerli sanatçıların eserlerine dayandığını aktardı. Göçmen, müzenin 15. yılını kutladıklarına işaret ederek, sergiyi izleyenlerin
Selim Turan’ın eşsiz yeteneğine tanıklık edecekleri değerlendirmesini yaptı.

Serginin küratörü olan ve
Selim Turan üzerine bir kitap da kaleme alan Dr. Necmi Sönmez ise Turan’la 1980'lerde tanıştıklarını ve sanatçı hakkında uzun çalışmalar yaptığını belirtti. Sönmez, “Tez-Antitez-Sentez”in alışılmışın dışında bir sergi olduğu yorumunu yaparak, farklı sergileme teknikleri kullandıkları sergide, Türkiye’de daha önce uygulanmamış yorumlamalara ve deneylere yer verdiklerini ifade etti.

Sanatçının uzun bir aradan sonra gerçekleştirilen ilk kişisel sergisi “Tez-Antitez-Sentez”, büyük ölçüde İstanbul Üniversitesi'ndeki Selim Turan Koleksiyonu'nda yer alan eserlerinden oluşuyor.

Sergide, hayatının bir bölümünü Paris'te geçiren Turan'ın yaklaşık 100 eserinin yanı sıra, onunla aynı dönemde Paris'te yaşayıp üreten sanatçılardan Hakkı Anlı, Nejad Devrim, Ferit İşcan, İlhan Koman, Mübin Orhon ve Fahrelnissa Zeid ile 1947-1960'ta bu şehirde bulunan önemli ressamlardan Jean Bazaine, Henri Goetz, Leon Zack, Natalia Dumitresco ve Alexander Istrati'nin eserleri de yer alıyor.

Sergi, sanatçının etkilendiği mutasavvıf Feridüddin Attar’ın “Mantıku't-Tayr” kitabından alıntılarla adlandırılan, “Bu yol kaç fersah?”, “İnsan burada halden hale girer”, “Biliyorsun ki kapı kapalı. Yürü o kapalı kapıya var”, “Biri diyordu ki, anahtarı kaybettim” ve “Sır denizine kavuştum, yok oldum” başlıklı bölümlerden oluşuyor.

Sanatçının 1980-1994’te gerçekleştirdiği hareketli heykellerin özel bir sergileme eşliğinde sunulacağı “Tez-Antitez-Sentez” sergisi, 13 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

İÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğrencileri Diplomalarını Aldı

İÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğrencileri Mezun Oldu