“Bolivarcı Devrimde Kadının Rolü” Konferansı Gerçekleştirildi

Türkiye’deki Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve İÜ Edebiyat Fakültesi iş birliği ile düzenlenen “Bolivarcı Devrimde Kadının Rolü” Konferansı, 28 Kasım 2018 tarihinde İÜ Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak Venezuela Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı Caryl Bertho katıldı.

“Venezuela Tarihi ve Kültürel Anlamda Önde Gelen Ülkelerden Biridir”

Konferansın açılış konuşması İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz tarafından gerçekleştirildi. İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz yaptığı konuşmada: “Bilindiği üzere Venezuela, Latin Amerika ülkeleri arasında tarihi ve kültürel anlamda önde gelen ülkelerden biridir. Geçtiğimiz ay fakültemizde düzenlenen ‘Venezuela Karanlık Dava’ başlıklı belgesel gösterimi ve Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Başkonsolosu Jose Bracho’nun konferansıyla bu değerli ülkenin tarihini daha yakından izleme fırsatı bulmuştuk. Bugün burada Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’nin Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı Caryl Bertho”yu ağırlamaktan onur duymaktayız” ifadelerini kullandı.

“Bolivarcı Devrimde Kadının Rolü”

Açılış konuşmasının ardından Venezuela Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı Caryl Bertho “Bolivarcı Devrimde Kadının Rolü” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Caryl Bertho sunumunda şu ifadelere yer verdi: “Adil haklar için ideolojileri sadece söyleyerek, yazarak değil; sağlam, yere basan olgularla geliştiriyoruz. Saygın ve iletişimsel görevi olan avukatlar neoliberal globalleşen dünyada kadının rolünün nasıl ilerleyeceği konusunda özellikle insan hakları açısından tüm erkekler ve kadınlar için yetersiz olduklarını gösterdiler. Efektif bir şekilde kamulaştırma, temel ihtiyaçların numunelerinin yetersizliği, doğal kaynakların kullanılamaması bunların hepsi insanların hayatında genel olarak kötü sonuçlar doğurdu. Özellikle de kadınlar için. Kadınlar kırsal ekonominin omurgası görevini görürler ve ziraat dünyasının yarısını oluştururlar. Son yıllarda görüldüğü üzere kadınların ziraattaki katılımı çok artmıştır.”

Caryl Bertho neoliberalleşmenin olumsuz etkilerini şu şekilde anlattı: “Dünya bankasının yapısal programları, devletlerin mali yapısını planlamada özellikle özelleştirme ve sosyal yatırım açısından eğitim ve sağlık alanında halk, toplum, kamu çalışanlarına yardımcı olan kişilerin haklarını azaltmaktadır. Kamu hizmetlerini eğitim ve sağlık alanında özelleştirmeye zorlamışlardır. Özellikle ev ortamında bulunan kadınlar hedef alınmıştır. Neoliberal politikalar tarafından fakirleştirilen kadınlar da daha farklı işlere göç etmeye zorlanmışlardır. Sosyal katılımı azaltmak için emeklilik maaşları azaltılıyor bu da daha çok emekli kadınları etkiliyor. Bir devrimin tamamlanması için kadınlara ihtiyacımız var ve devrimci kadınların gücü olmadan bunu tamamlamak mümkün değildir.”

Şu anda kadın ve erkek arasındaki kazanç adaletsizliği üzerine çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Caryl Bertho yavaş yavaş bu döngüden çıktıklarını ve kadınların iş alanında erkeklerle savaşabilecek güçte ve seviyede olduğunu söyledi. Caryl Bertho ekonomik özgürlüklerini gerçekten ellerine almalarını sağlayacak fırsatlar sunulduğunda kadınların öncü olacağına inandığını belirtti.

Caryl Bertho’ya gerçekleştirdiği sunumun ardından İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz tarafından plaket takdim edildi.

Konferans, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Haber: Ebru SÖNMEZ, Gülgün UZUN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Fatih-Kaymakamı-Kaan-Peker-ve-Bayrampaşa-Kaymakamı-Osman-Aslan-Canbaba-İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak’ı-Ziyaret-Etti

Fatih Kaymakamı Kaan Peker ve Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti