İstanbul Üniversitesi “Gözlem Geceleri” ile Bu Yüzyılın En Uzun Sürecek Ay Tutulmasını İzleyecek

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ve Amatör Astronomlar Kulübü’nün desteğiyle 2017 yılının başından bu yana neredeyse her ay düzenlenen halka açık “Gözlem Geceleri” isimli etkinliğin 11.’si 27 Temmuz 2018 Cuma akşamı gerçekleştirilecek.
Ay 1 Saat 43 Dakika Tamamen Dünya Gölgesinde Kalacak
Tutulma, Türkiye’den 2018-2020 yılları arasında gözlenebilecek 6 tutulmadan ikincisinin gözlenebileceği tarih olan 27 Temmuz 2018 akşamı gerçekleşecek. Bu yüzyılın en uzun sürecek Ay tutulması 1 saat 43 dakika sürecek. Tam Ay Tutulması ile uydumuz mükemmel bakır kızılı renginde olacak.
Dünya ile Mars Birbirlerine En Yakın Konumda Olacak
Ayrıca 27 Temmuz 2018’de Dünya ile Mars da birbirine en yakın konumda olacaklar. Bu da Mars’ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesini sağlayacak. Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn de gökyüzünde olacak ve astronomi meraklıları için bir gökyüzü şöleni sunacaklar. Ay ve Mars doğu ufkuna yakın olsalar da gözlenebilecekler.
Etkinliğe Tüm Gökyüzü ve Astronomi Meraklıları Katılabilir
Bu halk etkinliğine tüm gökyüzü ve astronomi meraklıları katılabilir.
İstanbul’da havanın açık olması durumunda; Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü kompleksinde bulunan teleskopların yanı sıra, çeşitli portatif teleskoplar ile de Ay, Mars, Jüpiter ve Satürn gözlenebilecek.
Etkinlik 20:00’da “Ay ve Ay Tutulmaları” başlıklı bir konuşma ile başlayacak, planetaryum gösterimleri, tarihi kubbe ve Gleissberg Astronomi Koleksiyonu ziyareti ve “Astronomideki Güncel Gelişmeler” başlıklı ikinci bir konuşma ile devam edecek. Ayrıca çocuklara yönelik “Ay ve Tutulmalar” temalı atölye çalışmaları da yapılacak. Gözlemler, havanın yeterince kararmasıyla başlayacak. Tutulma sırasında Ay, 22:30 ile 00:13 saatleri arasında Dünya’nın gölgesinde kalacak ve bu süre boyunca ışığı azalacak ve tutulma ortasında ise kızılımsı bir görünüm sunacak.
Misafirler etkinliğe araçları ile katılabilir.
Ayrıntılı bilgi ve program için; http://gozlemevi.istanbul.edu.tr adresini takip edebilirsiniz.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Yaklaşan Etkinlikler