Beş Buçuk Asırlık İstanbul Üniversitesi Hedefini Güncelledi:"Yeryüzünü Okul Yapmak"

"Okumak isteyen herkese okuma hakkı verilmeli" anlayışıyla yüz yüze eğitim dışında seçenek arayan İstanbul Üniversitesi, iki yıl önce altyapısını oluşturduğu Uzaktan ve Açık Öğretim Fakültesi ile yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye daha yüksek öğrenim kapılarını araladı.

Fakültede dersler, web tabanlı yayın aracılığıyla hem canlı, hem de video verilebiliyor. Uzaktan ve açık öğretimin en büyük avantajı, öğrenci ve öğretim üyelerinin zaman-mekân kısıtlamasına tabi olmaması.

Halen 17 bölümde yüksek lisans, lisans, ön lisans ve lisans tamamlama programları uygulanan fakültede yakın bir gelecekte doktora programlarının açılması ve öğretim elemanı yetiştirilmesi de planlanıyor.

İstanbul Üniversitesi'nde uygulanan "Uzaktan ve Açık Öğretim" öğrenci ve öğretim üyelerini sınıflar yerine bilgisayar serverlarında buluşturdu.

Türkiye'nin; Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde kurulan Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) ile tanıdığı açık öğretim sistemi, İstanbul Üniversitesi'nde yeni bir boyut kazandı. Bu programa kaydolan öğrenciler dersleri, artık canlı olarak da izleyebiliyor.

Bunun için öğrencinin ya da öğretmenin sınıfta bulunması şart değil. Bir dizüstü bilgisayar ve wınn'ı olan öğrenci ve öğretim üyesi, ister sıkışık trafikte araç içinde, ister evinde, isterse bürosunda ya da tatil yaptığı otelde birbiriyle karşılıklı iletişim kurup ders yapabiliyor.

Öğrenci, anlamadığı bir konuyu ya da aklına takılan bir soruyu elektronik postayla ya da sesli olarak anında hocasına sorabiliyor.

CANLI DERS KAÇARSA

Herhangi bir nedenle canlı derse katılamayan öğrenci, sistemin asenkron ayağından yararlanabiliyor. Yani içeriği önceden hazırlanıp web sayfasına koyulan bantları izleyerek hiçbir dersi kaçırmamış oluyor. Öğretim elemanları da "anında kayıt" sayesinde asenkron iletişimle ders alan öğrencileri saptayabiliyor.

Sistemi cazip kılan en önemli özellik canlı-bant ayrımı olmadan tüm derslerin web sayfasında yeniden izlenebilir olması.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Cihan ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Arslan çok iddialı. Dekan Arslan, gazetecilere bölümü tanıtırken "Yeryüzünü okul yapmak istiyoruz" diyerek haberin başlığını da atıyor

MAHKÛMA, ENGELLİYE, EV KADININA FIRSAT

İki yıl önce ilk kez ek yerleştirme işlemiyle öğrenci alan İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Fakültesi'ni geçen yıl 10 bin kişi tercih etti. Bunların yaklaşık 1.800'ü yerleştirildi. Öğrencilerin dördü mahkum, dördü engelli. Ön lisans eğitimi verilen Dış Ticaret Bölümü'nde ÖSS'de ilk 1000'e girmiş dört öğrenci okuyor Pek çok öğrenci de yurtdışında ya da İstanbul dışında yaşıyor. Çoğu çalışan, ev kadını ya da bir nedenle geleneksel eğitimden mahrum kalmış insanlar.

UZAKTAN EĞİTİM Mİ, PARLI EĞİTİM Mİ?

Uzaktan ve Açık Öğretim Fakültesi'nde dersler, öğrencilerin çoğunun çalışan olması dikkate alınarak 18.00-23.00 saatleri arasında yapılıyor. Haftada 130 saat farklı ders yapılıyor. Bunun karşılığında öğrencilerden yıllık 2500 lira öğrenim harcı alınıyor. "Paralı eğitim" eleştirilerine maruz kalan üniversite yöneticileri, toplam sahip olma maliyeti açısından İstanbul'da bir öğrencinin 5000 liraya mal olduğuna dikkati çekerek uzaktan eğitimin ucuz olduğunu savunuyor.

DİPLOMALAR ÖRGÜN EĞİTİMDEN FARKSIZ

Anne babaların ya da bazı üniversite adaylarının diplomasına kuşkuyla yaklaştığı uzaktan eğitimi üniversite yetkilileri şöyle savunuyor:

"Mezunlarımıza vereceğimiz diplomalarda uzaktan ve açık öğretim ibaresi yer almayacak. Kaldı ki, daha önce yüzde 30 olan ortalama öğrenme katsayısı uzaktan eğitimle yüzde 60'a çıktı. Çünkü öğrenciler yüz yüze eğitimdeki gibi pasif dinleyici değil. Dersler tek hoca tarafından değil, birçok öğretim üyesi tarafından hazırlanıyor. Bu çeşitlilik de öğretimin kalitesini artırdı. Kuşkular yersiz"

Web tabanlı yayın neler getirecek?
•Haber değeri taşıyan bilgiler basına servis edilecek.
•Öğrencilerin çalışmaları sergilenecek
•İstanbul Üniversitesi'nin ülke gündemiyle ilgili ya da gündem dışı konulardaki görüşleri yayımlanacak
•Örgün öğretim bölümlerinin ders çekimleri web sayfasında şifresiz parolasız yayınlanıp herkesin yararlanmasına açılacak
•Web tabanlı televizyon sayfası inter aktif olacak, izleyici görüşleri alınıp kendilerine ulaşılacak

Gülseren Ergezer GÜVER

Fotoğraftarı görmek için TIKLAYINIZ.

Duyuru kez okunmuştur.