Türk-Alman Üniversitesi Akademik Birliktelik Toplantısı İstanbul Üniversitesi'nde Yapıldı

Türk-Alman Üniversitesi Akademik Birliktelik Toplantısı, 22 Ekim 2010 tarihinde, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Mavi Salon’da yapıldı. Saat 10.00’da başlayan toplantıda, Türk-Alman Üniversitesi’nin kuruluşu, Türkiye ve Almanya arasındaki akademik ilişkiler değerlendirildi.

Toplantının ilk konuşmasını İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptı. Konuşmasında, küreselleşme ve uluslararasılaşma çerçevesinde yerel özelliklerimizi kaybetmeden paylaşmayı bilmek zorunda olduğumuzun altını çizen İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi’nin deneyimini ve akademik gücünü Türk-Alman Üniversitesi için tümüyle kullanacağını ifade etti.

Bilginin öneminin artmasıyla birlikte, toplumun her alanında var olan rekabetin bilgiye dayalı bir rekabete dönüştüğüne değinen İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, bu süreçte üniversitelerin özel birer şirket gibi yönetilmesi gerektiğini söyledi. İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet sözlerini, Türk-Alman Üniversitesi’nin kuruluşunda büyük emeği geçen YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Atilla Eriş ve ekibine teşekkür ederek tamamladı.

Türk-Alman Üniversitesi’nin kuruluş aşamasına gelinceye kadar geçtiği yolları kısaca özetleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türk-Alman Üniversitesi’nin Türk-Alman ilişkilerine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Toplantının açılışında konuşan TC Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, farlılıklara rağmen insanca yaşayabilmenin önemli olduğunu; Türk-Alman Üniversitesi’nin, sosyal uyum ve iki ülke gençlerinin birbirini anlaması açısından büyük katkı sağlayacağını; en büyük arzusunun, bir dünya kenti olan İstanbul’da kurulan bu üniversitenin, dünyanın sayılı üniversitelerinden biri hâline gelmesi olduğunu söyledi.

AFC Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Annette Schavan ve DAAD Başkanı Sabina Kunst’un konuşmaları ile toplantının açılış bölümü tamamlandı.

Açılış konuşmalarının ardından, FH Wiesbaden öğrencisi Anıl Çakar ve FH Wiesbaden mezunu Stefanie Leuze, Türk-Alman Üniversitesi için “1001 İyi Dilek ve Vizyon Projesi”nin sunumunu gerçekleştirdiler. Türkiye ve Almanya’nın farklı kesimlerinden insanların fikir ve dileklerinin bir araya getirilip kitaplaştırılacağı projenin sembolik kitabı da sunum sonrası gösterildi.

Toplantı İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Avrupa Yükseköğretim Alanı Çerçevesinde Türk-Alman Akademik İşbirliği” paneli ile devam etti. Panelde, Prof. Dr. Atilla Eriş (YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve YÖK-TAÜ Koordinatörü), Prof. Dr. Rita Süssmuth (TAÜ-Alman Üniversiteler Konsorsiyum Başkanı), Prof. Dr. Ziya Şanal (Türk-Alman Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Vera Nünning (Heidelberg Üniversitesi Kültür ve Beşeri Bilimler Fakültesi), Prof. Dr. M. Şükrü Tekbaş (YÖK-TAÜ Çalışma Grubu Üyesi-İstanbul Üniversitesi), Prof. Dr. Jörg Steinbach (Berlin Teknik Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Cemil Kıvanç (YÖK-TAÜ Çalışma Grubu Üyesi-Yeditepe Üniversitesi), Prof. Dr. Philiph Kunig (Berlin Hür Üniversitesi Hukuk Fakültesi), Prof. Dr. Mehmet Durman (TAÜ Konsorsiyum Üyesi-Sakarya Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Erman Tekkaya (Dortmund Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi) birer konuşma yaptılar.

Panelin ardından katılımcılar, Beykoz’da düzenlenen Türk-Alman Üniversitesi “İlk Taşın Konulması Töreni” için Beykoz’a gitti. “İlk Taşın Konulması Töreni”, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un katılımıyla gerçekleşti.

Türk- Alman Üniversitesi

Türk- Alman Üniversitesi, iki ülke arasında geçmişten gelen kültürel ilişkileri daha da derinleştirmek, karşılıklı anlayışı geliştirmek ve iki ülkedeki yükseköğretim sistemlerini karşılıklı olarak zenginleştirmek amacıyla kuruldu. Bu bağlamda ilk anlaşma 30 Mayıs 2008 tarihinde imzalandı. Anlaşmanın iki ülkenin parlamentolarında onaylanmasını müteakip, üniversitenin kuruluş kanunu, 01 Nisan 2010 tarihinde TBMM’de kabul edildi ve 10 Nisan 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Üstlendiği misyon ve vizyonu, iki dilli eğitimi, akademik ve idari kadrosu ile Türk yükseköğretimine önemli katkılar yapması beklenen Türk-Alman Üniversitesi, iki ülke arasındaki akademik ilişkilerin daha da ilerlemesinin yanı sıra yükseköğretim alanının çekiciliğinin arttırılmasında da önemli bir rol oynayarak, her iki ülkenin kültürlerarası değişimine olduğu kadar akademik ve ekonomik alanındaki ikili ilişkilerinin ilerlemesine de önemli katkılar sağlayacak.

Fotoğrafları görmek için TIKLAYINIZ.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Duyuru kez okunmuştur.